×

Ваш кошик порожній

Ефективне щоденне чищення зубів: чому це важливо?

Ефективне щоденне чищення зубів: чому це важливо?
13 квітня 2023 р. 23:05

Чищення зубів - це те, з чим кожна людина стикається щодня. Так, це рутина, але вона необхідна для підтримки ротової порожнини в здоровому стані. Однак, неправильне чищення зубів може бути і небезпечним, адже під час цієї процедури в кров проникає величезна кількість бактерій, які можуть призвести до інфекційного ендокардиту – хвороби серця.

Дослідження, яке було опубліковано в Journal of the American Heart Association, було побудовано на тому, що медиками було обстежено 290 стоматологічних пацієнтів, кожен з яких повинен був пройти одну з 3-х процедур: звичайне чищення зубів, процедура видалення зуба з використанням антибіотика та процедура видалення зуба із плацебо. Всім піддослідним провели попередній збір крові визначення кількості бактерій у крові, збір крові під час процедури і після неї. Кров перевірялася на наявність мікробів, пов'язаних з інфекційним ендокардитом – запальне захворювання серцевих клапанів або сумки. Це захворювання, яке є серйозною загрозою здоров'ю.

Неприємно здивував медиків той факт, що рівень бактерій у тих, хто просто чистив зуби, був значно вищим, ніж очікувалося. Дослідження показало, що у тих піддослідних, яким видалено зуби, ці бактерії виявлялися часто. Бактерії, що викликають ендокардит, були виявлені у тих, хто просто чистив зуби у 23% випадків, у тих, кому видалили зуб із застосуванням антибіотика – у 33% випадків, і у тих, кому застосували ефект плацебо – 60%. Тобто щоразу, коли ми чистимо зуби, у наш організм потрапляють небезпечні бактерії.

Природно, результати цього дослідження не стверджують, що від гігієнічної процедури слід відмовитися, оскільки це може призвести до ще більш небезпечних наслідків для здоров'я. Важливо цю процедуру виконувати правильно.

Дослідники стверджують, що в роті людини постійно мешкає дуже велика кількість бактерій - набагато більше, ніж на будь-якій іншій частині людського організму. І якщо порожнина рота не в порядку, то ці бактерії знаходять шлях потрапити в кров, наприклад, через виразки в тканинах ясен. Але якщо людина дотримується правил регулярної гігієни, але це значно знижує ризик проникнення бактерій у кров.

Така важлива звичка чистити зуби

Звичку чистити зуби батьки у нас формують ще в ранньому дитинстві і саме завдяки їй (за умови її регулярного дотримання) наші зуби зберігаються здоровими і красивими протягом усього життя. Згідно зі спостереженнями, які зробила дослідник Аніта Альм, звичка, набута у ранньому дитинстві, зберігає зуби здоровими на багато років уперед. Вона проводила спостереження над більш ніж 500 дітьми і в результаті зробила висновок, що ті діти, які вже в трирічному віці «обзавелися» діркою в зубах, втричі більше ризикують опинитися з карієсом у 15 років.

Під час дослідження Аніти були опитані батьки щодо того, як вони самі доглядали свої зуби, коли їхній дитині був лише рік. Проаналізувавши їхні відповіді, а також результати своїх спостережень, учений дійшла висновку, що на стан здоров'я зубів дорослих впливає більшість соціально-психологічних факторів, які супроводжують їх з раннього дитинства. І ці фактори передаються їхнім дітям. Ті діти, які не були приведені до стоматолога на їх перший огляд, у 15 років більш схильні до ризику карієсу, ніж ті, які цей прийом відвідали. А не наводять батьків своїх дітей тому, що самі свої страхи висувають на перший план. Наприклад, страх перед стоматологом, або просто неувага батьків до здоров'я дитячих зубів, як такого.

І все ж учений рекомендує і наполягає, що дітям дуже важливо вчасно і бажано раніше прищепити звичку чистити зуби двічі на день і користуватися зубною пастою, що фторвмістить, щоб у майбутньому ця звичка міцно закріпилася і їх зуби в результаті завжди були здоровими.

Чищення зубів: вибираємо зубну щітку

Зуби необхідно чистити двічі на день - це правило, від якого не можна в жодному разі відступати. І чистити необхідно правильно і використовувати для цього правильні засоби, зокрема якісну зубну щітку, пасту з вмістом фтору та іригатора порожнини рота. Але для початку поговоримо про зубні щітки, оскільки грамотний вибір щітки також дуже важливий.

Перше правило при виборі зубної щітки – це щетина, яка в жодному разі не повинна бути натуральною, оскільки такі щітки тільки шкоду завдають нашим зубам: натуральний «волосок» щетина має мікропори, в яких застрягають дрібні залишки їжі. У результаті, щоразу, коли ми чистимо зуби, ми дозволяємо мікробам, які «живуть» на цій щітці, проникнути в нашу ротову порожнину, не видаливши при цьому ті, які потрібно. Тобто ми лише «допомагаємо» цим мікробам розвинути в нашій порожнині рота карієс та запалення ясен. Тому важливо вибирати тільки ті щітки, які виготовлені зі штучної щетини. Ця щетина не травмує нашу емаль, оскільки кожне її волосся має закруглену форму. Плюсом такої щетини є те, що вона надається у різних варіантах жорсткості, дозволяючи вибрати оптимальний для себе варіант. Найпоширенішим варіантом є щітка середньої твердості. Ті, у кого чутливі зуби та ясна, мають використовувати м'яку щітку. Рішення використовувати щітку з твердою щетиною має виходити лише з рекомендації стоматолога.

Можна вибрати варіант зубної щітки із особливо підстриженою щетиною. Якщо в щітці виступає передня частина, вона призначена для кращого чищення жувальних зубів. Якщо щітка підстрижена «ялинкою», вона призначена для тих, у кого міжзубні проміжки є зовсім маленькими. Для таких людей така щітка і зубний іригатор є обов'язковими.

Чи не зайва в будинку і електрична або ультразвукова щітка, але варто пам'ятати, що часто нею користуватися не можна. Ну і важливо знати, що зубні щітки рекомендовано купувати виключно в аптеках.

Чищення зубів: техніка чищення

Вибір щітки – це півсправи. Тепер важливо ще й навчитися правильно нею користуватися. Для цього необхідно засвоїти основний принцип чищення, який полягає в тому, що рухи при чищенні повинні бути спрямовані від ясен до зубів і в жодному разі не назад, оскільки ви тільки травмуєте ясна. Також неприпустимо, щоб щітка рухалася горизонтально в області м'яких тканин – її рухи мають бути лише круговими.

Щодо того, як довго необхідно виконувати чистку, то тут існує два загальновизнані підходи. Згідно з першим, зуби необхідно поділити на 8 частин і кожен забезпечити десять рухів, що чистять. Згідно з другим підходом – на чищення зубів необхідно витратити в середньому три хвилини.

Післямова…

Якщо ви не впевнені в тому, чи правильно чистите зуби, це можна перевірити у стоматолога. У стоматологічному кабінеті вам дадуть спеціальну фарбуючу таблетку, яку необхідно розжувати або протягом декількох хвилин просто тримати в роті. Прополоскавши рот, наліт на тих зубах, які ви почистили погано, пофарбується. За допомогою такого способу ви дізнаєтесь, чи вичищаєте всі ділянки зубів і якщо це не так, ви зможете вчасно це виправити.