×

Ваш кошик порожній

Ефективна гігієна та регулярне відвідування стоматолога – запорука здорової усмішки!

Ефективна гігієна та регулярне відвідування стоматолога – запорука здорової усмішки!
18 квітня 2023 р. 03:00

Здорові зуби – це ті зуби, які супроводжуються хворобливими відчуттями, а й ті, які супроводжуються дискомфортом під час функціонування – жування, у процесі промови. Якщо вищеперелічені процеси супроводжуються дискомфортом, значить із зубами не все гаразд. Це перший сигнал необхідності відвідування стоматолога.

 

Неприємні (не болючі) відчуття – це теж ознака хвороби. Найчастіше вони можуть виникати через пошкодження емалі - карієсу, коли в організму немає часу на «лікування» тріщин в емалі, які руйнуються далі, поки карієс не дістанеться внутрішніх зубних тканин, що вже і супроводжується хворобливими відчуттями під час прийому гарячих або холодних напоїв під час вживання солодкого. Якщо карієс досягає пульпи зуба, то болючі відчуття посилюються, оскільки починає розвиватися пульпіт (запалення нерва) і хворобливі відчуття в даному випадку виникають вже навіть без зовнішнього впливу, а «просто так».Біль є постійним із віддачею на всю половину особи. Зазвичай люди звертаються до стоматолога тільки на цій стадії, коли процес сильно запущений, але приводить їх до кабінету стоматолога лише сильний біль. Але варто знати, що коли в зубах з'являється сильний постійний біль, зуб вже практично зруйнований. І чим пізніше буде здійснено візит до стоматолога, тим більше шансів на те, що зуб повністю втрачено.А втрачений зуб – це величезна кількість негативних наслідків для ротової порожнини: спадання ясен та кісткової тканини, вимушене зміщення сусідніх зубів, які мають відшкодувати собою порожнє місце, щоб знизити тиск на щелепу під час жування. Таке усунення не може пройти непомітно для всіх зубів у порожнині – зуби, зміщені з місця, перестають бути стійкими (до того ж псується і зовнішній вигляд зубних рядів, які зміщуються зі свого звичайного місця).

Профілактика карієсу та стоматологічних захворювань 

Тому щоб цього не допустити, стоматолога необхідно відвідувати вчасно, а саме ще до того, як зуб почне хворіти. Ще краще – не допустити прояву карієсу. Досягається це шляхом регулярної гігієни ротової порожнини, адже саме вона не допускає прояву карієсу або інших хвороб. Тобто, не дає їм навіть шансу на поразку ваших зубів. А щоб бажане здоров'я зубів стало реальним, варто запам'ятати основне правило гігієни порожнини рота – чистка зубів не просто має бути регулярною, вона має бути правильною! Це означає, що зубам мало, щоб їх чистили двічі на день, їм потрібно, щоб це чищення було правильним, а саме під час її проведення було видалено максимум залишків їжі та зубного нальоту (адже саме в цьому і полягає основна мета чищення). Тільки за умови видалення всіх мікрочастинок їжі можна говорити про те, що ваша порожнина рота є чистою. Але це ще не всі аспекти гігієни порожнини рота – не варто забувати про масаж ясен та чищення язика та слизової від бактерій (адже в освіті нальоту беруть участь саме вони). Для масажу використовується іригатор порожнини рота, який не тільки масажує ясна, але й допомагає зубній щітці позбавитися мікрочастинок їжі, які застряють у важкодоступних місцях порожнини рота. Від бактерій на поверхні зубів він також ефективний, а для очищення язика слід використовувати спеціальну зубну щітку з можливістю очищати язик. Використовуючи ці засоби та дотримуючись правильних методик чищення, можна забезпечити зубам необхідний догляд, тим самим не допускаючи виникнення карієсу.

Що робити якщо є захворювання у ротовой порожнині? 

Якщо ви вже допустили карієсу – обов'язково відвідайте стоматолога. Рівно, як і при кровоточивості ясен, при дискомфорті в тканинах ясен або при зміні кольору або товщини (помітне стоншування тканини ясен серйозний привід звернутися до стоматолога, оскільки цьому може критися в пародонтиті і пародонтозі). Запускати ясенові захворювання також небезпечно, як і захворювання зубів, оскільки хвороба перших може призвести до втрати других.Тому за перших ознак проблеми з яснами – звертайтеся до стоматолога. Хоча важливо знати, що, як і карієс, проблеми з яснами можна запобігти за допомогою використання потрібних профілактичних зубних паст та іригатора, який виконує для них масаж, потрібний для поліпшення кровотоку. Регулярне використання цього приладу забезпечить зубам насиченість киснем, покращений кровотік, що позитивно позначиться на їхньому здоров'ї.

 

Якщо ж хвороби ясен вже були допущені, такі як пародонтит і пародонтоз, без стоматолога не обійтися. Адже пародонтит – дуже небезпечне захворювання, під час якого не тільки запалюється кісткова тканина і кровоточить ясна, а й утворюється пародонтальна кишеня, яка ідеальна для скупчення там залишків їжі та хвороботворних бактерій, які разом і утворюють зубний наліт, що руйнує зуби. Тому бажано утворення таких кишень не допускати. Але, якщо таке трапилося, дуже важливо забезпечити їхнє очищення, оскільки саме вони часто призводять до утворення карієсу. Але щіткою очищати ці кишені неможливо – жодна щітка в такі місця не здатна дістатися. Використовувати необхідно лише іригатор – він очищає і пародонтальні кишені, і міжзубні проміжки та інші важкодоступні місця. Також іригатор позбавить неприємного запаху з рота, який часто виникає при пародонтиті (причина криється в запальних процесах та процесі гниття їжі). Пародонтоз – теж небезпечне захворювання, яке може призвести до втрати зуба, оскільки руйнує кісткову тканину.

Ще одна причина, через яку необхідно звертатися до стоматолога негайно – це зміна кольору зубної емалі. Квітів, як і чинників, може бути безлічі (колір емалі то, можливо синюватим, червонуватим, зеленуватим та інших відтінків і кожен відтінок своя причина, визначити яку зможе лише лікар). Самостійно ви можете уберегти себе від жовтого відтінку - він найчастіше є наслідком зубного нальоту. А як позбуватися нальоту, ми писали вище - за допомогою правильної гігієни (щітки та іригатора).

Гігієна – запорука здоров'я

Хотілося б зазначити, що ніколи за жодних обставин не варто відкладати візит до стоматолога. Якщо хоч щось у ротовій порожнині вас турбує – відразу ж запишіться на прийом. Не варто чекати, поки будь-яка з проблем досягне піку свого розвитку і почне супроводжуватись таким болем, який не даватиме ні спати, ні їсти. А ще краще робити все, що у ваших силах, щоб ці проблеми ніколи не виникали за допомогою ефективної гігієни ротової порожнини з іригатором.