×

Ваш кошик порожній

Фторування зубів: за та проти?

Фторування зубів: за та проти?
18 квітня 2023 р. 23:05

Якщо нашим зубам не вистачає фтору, який має надходити в організм через їжу та воду, тоді карієсу нам не уникнути. Адже фтор – активний учасник у формуванні зубів. Завдяки фторидам посилюється стійкість зубів до впливу кислого середовища, також значно впливають на зниження обміну речовин бактерій. У зв'язку з цим стоматологи дають рекомендації регулярно проводити процедуру фторування зубів (щорічно як мінімум).

Фторування – що це?

Фторування (зміцнення зубної емалі) є необхідним для здійснення профілактики карієсу, при витонченні зубної емалі, при підвищеній чутливості зубів (захворюванні, яке називається гіперестезія), після проведеного лікування ясен, після професійного очищення зубів. Фторування може бути як простим, і глибоким. Просте фторування зубів є найпоширенішою та абсолютно безболісною процедурою, яка може бути виконана двома способами.

Перший спосіб передбачає використання індивідуальної «ложки» - воскових зліпків зубів, які заповнюють препаратом, що містить фтор. «Ложку» накладають на зуби на 5-15 хвилин. Повторювати процедуру потрібно 10-15 разів. Для другого способу використовують фторвмісні розчини і лаки, які наносяться спеціальним пензликом. Проводиться така процедура 3 – 4 рази. Просте фторування не передбачає відкладень високодисперсного фтористого кальцію в глибинах пір емалі зубів, що руйнуються.

 

Глибоке фторування застосовується для ґрунтовнішої фіксації фтору в зубних тканинах. До проведення цієї процедури необхідно виконати професійне чищення зубів. Потім зуби осушуються подачею теплого повітря і за допомогою тампона наноситься емаль-запечатувальний препарат на 1-2 хвилини. Зуби потім знову просушують і ретельно тушують тампоном, змоченим розчином гідроксиду міді кальцію. Дана процедура дає можливість препарату проникнути в пори емалі, що руйнується. Глибоке фторування дозволяє досягти більш високу концентрацію іонів фтору приблизно 10 разів більше, ніж при звичайному фторуванні. Процедура не вимиває кальцій із зубних тканин і не руйнує мінеральну структуру зубів. Процедура рекомендована до проведення щорічно.

 

Незважаючи на корисність фторування і взагалі використання зубних паст, що містять фтор, це має і негативну сторону.

Шкода фторування зубів та використання фторвмісних зубних паст

Щоб зрозуміти корисний фтор чи він несе більше шкоди, необхідно знати його призначення. Фторид є іоном фтору, тобто це газ, який найчастіше існує в сполуках з іншими речовинами. Фториди містяться і в рідинах, і їжі. Незважаючи на той факт, що фторид це природна речовина, для людини він токсичний (небезпечніший, ніж свинець). У тюбику зубної пасти міститься в середньому 2-5 грами фтору, що може завдати дуже серйозної шкоди здоров'ю, якщо застосувати його за один раз.Звичайно, таке статися не може, але так зрозуміліша його суть. У зубних пастах використовується з'єднання фторид натрію, який виконує завдання антибактеріального засобу, для зниження можливостей бактерій виробляти кислоти, для ремінералізації області зуба, що зазнала впливу вироблених бактеріями кислот.

Про всю шкоду фториду натрію ми говорити не будемо, зупинимося тільки на його вплив на зуби. Отже, якщо постійно впливати на зуби цією хімічною сполукою, можливо пошкодження кісток (остеосклерозу) та флюорозу. Серед симптомів: анемія, крихкість кісток, негнучкість суглобів, втрата ваги, затвердіння зв'язок. Людям із захворюваннями цукрового діабету та ниркової недостатності потрібно бути особливо пильними.

 

Основним призначенням фториду в стоматології є боротьба з карієсом, оскільки вважається, що він токсичний для бактерій. Бактерії, які є живими організмами, повинні харчуватися, а основним їх харчуванням є цукор (глюкоза, сахароза, фруктоза, лактоза або харчовий крохмаль). Відходи життєдіяльності бактерій призводять до розчинення емалі зуба, демінералізації зуба чи карієсу. Фтор призводить до отруєння бактерій, зниження її здатності переробляти цукор. Але отруйність фтору впливає як на бактерії, а й інші клітини.

Надлишок фтору - флюороз

Особливість даного хімічного елемента в тому, що він не швидко виводитиметься з організму і має властивість накопичуватися в кістках або зубах. Зубний флюороз завдає зубам серйозних як косметичних так і функціональних збитків, що доведено і задокументовано. Хоча офіційна пропаганда використання фтору для профілактики карієсу така ж активна, як і раніше. Але факт залишається фактом - фтор шкідливіший, ніж корисний. Він негативно позначається на проблемах зі здоров'ям, навіть при постійному вживанні його в малих дозах (тільки за рахунок питної води та паст).

 

Хронічна інтоксикація фтором зветься флюороза, який розрізняють двох видів: скелетний та зубний. Тривале застосування фториду натрію може призвести до наступних порушень здоров'я: раку, генетичних порушень на рівні ДНК, порушень функціонування щитовидної залози (що негативно позначається на всій ендокринній системі), на неврології (спостерігається зниження інтелекту, можлива летаргія, зниження здібностей) , може призвести до хвороби Альцгеймера, порушень у діяльності мелатоніну (зниження анти-ракового захисту, порушення сну), кальцифікації та блокування шишкоподібної залози.

Правильне рішення найчастіше це компроміс 

Перш за все, якщо ви застосовуєте процедури фторування в стоматологічному кабінеті, не варто використовувати пасти, що містять фтор. Якщо ж ви використовуєте такі пасти, але не проводите процедуру фторування, не варто їх використовувати регулярно - чергуйте з іншими пастами, які не містять фтор. Якщо ви хочете провести ефективну боротьбу з карієсом, існують і «без фторові» способи профілактики карієсу:

 

- Зниження вживання білого штучного цукру, який міститься в їжі. Це дозволить знизити кількість кислоти, що виробляється бактеріями. До вживання рекомендовано не білий цукор, а фруктоза. Також рекомендовано отримувати цукор лише за допомогою вживання фруктів, сухофруктів, горіхів. Не використовуйте генетично модифікований підсолоджувач аспартам, шкода якого ще більша, ніж від звичного білого цукру. Якщо вам потрібен цукор для того, щоб щось підсолодити, використовуйте натуральні замінники: корицю, куркуму і т.п.

 

- намагайтеся після кожного прийому їжі, навіть якщо це був простий перекус, чистити зуби. Не забувайте про всі існуючі та важливі засоби гігієни порожнини рота: паста, щітка (тимчасово їх може замінити жувальна гумка, але обов'язково без цукру), нитка та іригатор. Якщо використовуєте ополіскувачі для рота, то їх склад також слід дивитися уважно. Як і склад зубних паст, якими ви користуєтеся. Якщо ви не можете самостійно вибрати відповідну пасту, порадьтеся з лікарем.

 

- не розсмоктуйте в роті солодощі, не вживайте солодких напоїв протягом тривалого часу. Якщо все ж таки ви п'єте солодку воду, необхідно якнайшвидше почистити зуби.

- якщо ви все ж таки не можете без вживання цукру, обмежте час його перебування в роті. Після кожного їди, в якому міститься цукор, необхідно відразу промити зуби іригатором за допомогою спрямованого потоку води.

- чищення зубів ниткою та щіткою, іригатором має бути максимально ретельним.

І пам'ятайте золоте правило, яке тут дуже доречне: «що надмірно, то не здорово». Залишайтеся здоровими!