×

Ваш кошик порожній

Глосит: симптоми, лікування та профілактика

Глосит: симптоми, лікування та профілактика
21 червня 2020 р. 00:19

 

Як стверджують лікарі, рот – це дзеркало всього організму. За станом ротової порожнини можна позбутися, чи все в організмі в порядку. Тому зуби, ясна, слизова та язик мають бути здоровими. Зокрема, помилково думати, що лише здоров'я зубів. Мова, наприклад, дуже важлива – на ньому постійно збирається величезна кількість бактерій та мікробів, які можуть призводити до різних захворювань. Одним із них є глосит.

Глосит – це запалення язика, яке виникає через вірусні або бактеріальні інфекції, через деякі захворювання в організмі. Також може виникнути через механічні, хімічні та термічні пошкодження ротової порожнини, нікотину, занадто гострої або занадто гарячої їжі, алкоголю, карамелі, деяких компонентів зубних паст. Форм у захворювання дуже багато:

 

  • Складчаста

  • ромбовидна серединна

  • десквамативна

  • волохата чорна 

  • гунтерівська

  • інтерстиційна.

Також захворювання може бути гострим чи хронічним. Хронічній формі властива відсутність чи наявність папілом – це грибкові нарости, які виступають на язичних тканинах. Гостра форма - запалення мови, зміна його кольору, зміна структури.

Прояви та види глоситу 

У глоситу дуже багато симптомів, кожен з яких відповідає причинам захворювання та стадіям розвитку. Найпоширенішими є наявність нерівного нальоту мовою, виразок у порожнині рота, зміна забарвлення язика, його набряклість, обмежена рухливість, поганий запах з рота, порушене слиновиділення, зниження смакової чутливості, печіння і біль при рухах язиком, а також погіршення загального самопочуття. підвищена температура, збільшення підщелепних та шийних лімфовузлів.

 

Різновиди захворювання включають катаральний глосит, котрим характерний набряк, почервоніння мови, наявність нальоту. Виникає через опіки мови (хімічні, термічні), поверхневих травм, кандидозу порожнини рота (порушення мікрофлори), різних форм стоматиту, вірусних та бактеріальних захворювань, анемії, гіповітамінозу, порушень обміну речовин, захворювань травлення та інших.

Гнійно-флегмозна форма супроводжується наявністю важкої форми запалення, яка вражає глибші шари язика, лімфатичні вузли, тканини ротової порожнини, супроводжується наявністю інтоксикації та підвищеної температури.

Виразковий тип, який супроводжується одиничними або множинними дрібними виразками, кровоточивістю, набряками, сильною хворобливістю та погіршенням загального стану. Може стати наступною формою катарального різновиду, проявом різних захворювань ротової порожнини, зокрема ясен, захворювань внутрішніх органів.

Є ще й такі різновиди глоситу, при якому спостерігаються обмежені специфічні зміни мовою:

Десквамативний (блукаючий) глосит спостерігається за наявності глистних інвазій, захворювань травних органів і крові, при діатезах, порушеннях речового обміну і т.д. Спостерігається яскрава червона мова з рожевим відтінком, поразки яким можуть змінювати своє розташування і обриси.

Серединному ромбоподібному глоситу властиві локальні потовщення епітелію в середині спинки язика, у яких ромбоподібна або овальна форма, мінливий колір: то червоний, то синюшний. Може стати продовженням хронічних захворювань органів травлення, є хронічним та рецидивним.

Наступний різновид - атрофічний глосит виникає через недостатнє вживання вітаміну А і вітаміну Е, гонореї. Супроводжується гладкою червоною плямою яскравого забарвлення на всій поверхні язика. Може супроводжуватися набряком, зменшенням язика у розмірі, розширенням лімфовузлів та кровоносних судин, запаленням у шарі сосочків язика.

Гунтерівський вид глоситу виникає через дефіцит фолієвої кислоти і вітаміну В 12, через анемію. Поверхня язика набуває яскраво малинового кольору та «лакованого» вигляду.

Є ще й мікотичний, кандидозний або дріжджовий різновид глоситу, який найчастіше виникає внаслідок інтенсивної антибактеріальної терапії, яка супроводжується пригніченою нормальною мікрофлорою. Захворювання характеризується язичною набряклістю, білим нальотом, поздовжніми та поперечними борозенками. Вражає тих, у кого ослаблений імунний захист, а також часто зустрічається у дітей або літніх людей.

Лікуємо та здійснюємо профілактику глоситу 

Все лікування (для будь-якого різновиду) призначає лікар-стоматолог – самостійно лікувати захворювання не варто. Лікар визначить причину, різновид пропише лікувально-діагностичні процедури та препарати. Але з лікуванням затягувати не варто, оскільки занедбана хвороба може спричинити ускладнення в ротовій порожнині та в організмі загалом.

Що ж до профілактики, то тут все дуже просто – хочете ніколи не зіткнутися з цим захворюванням, регулярно чистіть зуби, очищайте язик та ясна від бактерій. Але для якісного чищення недостатньо використовувати тільки зубну щітку – її використовувати потрібно, бажано таку, що чистить і язик. Також необхідно використовувати і іригатор. Він корисний не тільки для зубів та язика, оскільки очищає їх від залишків їжі та нальоту, але й для слизової та язика, на яких також накопичується наліт та бактерії. Якщо ви видаляєте лише одну частину в ротовій порожнині – наприклад, зуби, то наліт і бактерії все одно залишаються на інших його частинах. Це ж стосується й мови – видалення бактерій та нальоту тільки з язика не гарантує чистоту в ротовій порожнині. Тому так важливо комплексне очищення. А добитися ним можна лише використовуючи іригатор.

 

Використовувати іригатор важливо і за наявності глоситу – чим якіснішим буде чищення порожнини рота під час захворювання, тим швидше ви зможете його вилікувати. Адже наявність у порожнині рота залишків їжі, нальоту та бактерій неможливо за наявності нальоту та виразок на язику видалити щіткою, а іригатором, який діє акуратно та нешкідливо, можна.

І пам'ятайте, глосит, як і будь-яку іншу стоматологічну хворобу, набагато легше запобігти, ніж лікувати.