×

Ваш кошик порожній

Іригатор чи електрична зубна щітка: що вибрати?

Іригатор чи електрична зубна щітка: що вибрати?
24 травня 2020 р. 23:05

У гонитві за гарною усмішкою всі засоби хороші, але не всі корисні і це не варто забувати. Кожен засіб, метою якого є профілактика стоматологічних захворювань, має застосовуватися строго за призначенням, рекомендацією стоматолога і дуже акуратно (надмірне використання будь-якого навіть дуже корисного засобу може призвести не до відчутної користі, а додаткових стоматологічних проблем).

Також розумно необхідно підходити до вибору стоматологічних інструментів гігієни – що варто використовувати, а що ні. А також знати, що навіщо призначено. Саме через незнання багато хто припускається досить поширеної помилки – плутають іригатор і зубну електричну щітку, вважаючи, що ці засоби призначені для того самого: очищення зубів. І це сильна помилка: зубна електрична щітка є альтернативою звичайної зубної щітки, відмінність полягає в інтенсивності очищення зубів, яку забезпечує електрична зубна щітка в порівнянні зі звичайною ручною (мануальною) щіткою. Що ж до іригатора, то він призначений для очищення важкодоступних місць у ротовій порожнині, які залишилися неочищеними після використання щітки (і не має значення, це електрична зубна щітка або звичайна). Також іригатор за допомогою спрямованого напору струменя види виконує масаж ясен, а електрична щітка цього не робить

Електрична зубна щітка

Електрична щітка забезпечує очищення зубів ефективніше, ніж мануальна. Використовуючи звичайну зубну щітку людина, виконує близько 40-60 обертів під час чищення, тоді як електрична, близько 8800 обертальних та 40000 пульсуючих рухів за хвилину. Але, незважаючи на видиму ефективність такого чищення, медики попереджають, що щоденне використання завдає більше шкоди нашим зубам, ніж користі.

Електричні зубні щітки мають безліч варіацій: це і щітки з робочою частиною, що рухається з боку в бік, що вібрують зубні електричні щітки, і ті, які здатні обертатися і коливатися одночасно, а також щітки з пучками ворсинок, що обертається в різні боки одночасно.

Незважаючи на видиму користь використання, електричні щітки при неправильному використанні є причиною не тільки запалення ясен, але навіть розхитування зубів. Тому дуже важливо чистити зуби правильно – без застосування поступальних рухів уздовж ясенного краю зуба.

Згідно зі статистикою, за останні два десятки років, відколи електрична зубна щітка увійшла в наш побут, у світі суттєво почастішали випадки рецесій ясен (відхід ясен від емалевої шийки зуба), що призводить до оголення кореня, ерозій емалі, клиноподібних дефектів. стирання зубної емалі і як результат підвищення чутливості та карієсу.

Незважаючи на те, що реклама нас запевняє в тому, що електрична зубна щітка здатна позбавити нас усіх стоматологічних проблем, жодне лабораторне дослідження так і підтвердило це на 100 відсотків. Стоматологи не поспішають рекомендувати їх своїм пацієнтам, оскільки неправильне або надмірне використання може призвести до серйозних наслідків.

Інструменти гігієни

Згідно з правилами гігієни кожна людина повинна чистити зуби не менше ніж 4-5 хвилин, зубна щітка повинна бути розташована під кутом 45 градусів, сама чистка повинна виконуватися не поступаючими, а рухами. Дотримуватися цих правил свідомо хоче не кожен, у такому разі на допомогу приходить зубна електрична щітка, яка монотонні дії виконує самостійно замість вас. Крім спрощеної рутини, зубна електрична щітка також дозволяє економити час – замість 4-5 хвилинного чищення можна процедуру скоротити до 2-х хвилин, за рахунок великої кількості рухів, які щітка робить за хвилину.

Перераховані вище позитивні якості електричних щіток досягаються шляхом одночасного пульсуючого руху, який розпушує, і зворотно-обертального, який змітає зубний наліт. Це не поширюються на дешеві моделі, які мають лише зовнішню схожість, працюють на пальчикових батарейках і за технікою чищення здійснюють лише поступальні рухи, що не може забезпечити належний рівень очищення зубів.

Тільки правильне використання електричної зубної щітки є безпечним та корисним. Кожен зуб необхідно чистити по черзі, не здійснювати додаткових горизонтальних рухів і не натискати на щітку занадто сильно, щоб не призвести до стирання емалі, подряпин на ній. Також варто пам'ятати про періодичну заміну змінних насадок, як і мануальна щітка, змінюється раз на 3 місяці. Це необхідно для забезпечення гігієни і безпеки, щоб щетина, що зістарилася і потріскана, не впливала абразивним способом на зубні тканини і ясна.

Іригатор виконує зовсім інші функції, ніж зубна електрична щітка. Він призначений для очищення зубів від залишків їжі, які не дочищаються у важкодоступних місцях, для масажу ясен.

Таким чином, якщо ви використовуєте для чищення зубну електричну щітку, це не означає, що використання іригатора вже немає необхідності. Ці засоби гігієни не замінюють і не взаємовиключають, а доповнюють один одного. Іригатор порожнини рота використовується після чищення зубів за допомогою пастою та щіткою, як додатковий засіб гігієни.

Іригатор це наступне покоління зубної нитки. За допомогою нього очищення міжзубних проміжків та важкодоступних місць від залишків їжі та м'якого зубного нальоту відбувається не механічно, а за допомогою спрямованого потоку води. Очищення за допомогою іригатора є більш ефективним та нетравматичним.

Висновок

Ці засоби гігієни спрямовані на забезпечення ефективного догляду за порожниною рота. Вони не замінюють одне одного, а доповнюють. Такий сучасний та ефективний догляд забезпечить здоров'я та красу Вашим зубам.