×

Ваш кошик порожній

Іригатор – незамінний засіб гігієни для курців

Іригатор – незамінний засіб гігієни для курців
25 червня 2020 р. 00:59

Зуби є дзеркальним відображенням того, як ми живемо, що їмо, як дбаємо про здоров'я. Зокрема, стан ротової порожнини є відображенням наших шкідливих звичок – надмірне вживання вуглеводів, кави, куріння і так далі. Останнє, до речі, не лише шкодить нашому здоров'ю загалом, псує наш імідж, стосунки з іншими людьми, а й завдає зубам непоправної шкоди.

Говорячи про куріння, можна сказати, що зуби – це перше, що підпадає під негативний вплив цієї звички. Так, мало хто про це замислюється, тому що зазвичай куріння відразу асоціюється з раком або інсультом, зовсім забуваючи про зуби. Адже саме зуби приймають він перший удар тютюнового диму, коли той тільки потрапляє в організм.

Статистика демонструє, що у курців спостерігаються не просто великі проблеми із зубами порівняно з тими, хто не курить чи позбувся цієї звички. Куріння вдвічі збільшує шанси людини на те, що після 65 років у нього не буде жодного зуба. І це не найгірший можливий наслідок. Куріння не просто призводить до хворобливого стану зубів, а згодом до їхньої втрати, воно також сильно знижує захисні сили організму, що негативно позначається на здоров'ї людини загалом.

А починається все зі звичайного зубного нальоту.

Жовтий наліт


Відомий факт, що куріння безпосередньо відображається на стані зубів, які набувають жовто-коричневого відтінку та смердючого дихання. Уникнути цього курці не можуть, оскільки процес куріння здійснюється іменним ротом, де згодом накопичується більша частина смол, що виділяються сигаретою, і канцерогенів тютюнового диму. Це проявляється на зубах у вигляді нальоту, що швидко твердне і має неприємний жовтуватий відтінок, який згодом переростає в огидно сіро-коричневий колір.

Вплив куріння на зубну емаль походить від того, що канцерогени, які знаходяться в отруйних смолах тютюнового диму, мають властивість накопичуватися на поверхні зубів, що призводить до того, що на емалі з'являються потемніння. Також цей зубний наліт є наслідком підвищеної сухості у роті у курців, коли через куріння слини виділяється значно менше та її обсяги не здатні якісно омивати порожнину рота та захищати її від розвитку хвороботворних бактерій.

На все вищезгадане курці можуть навести свої виправдувальні аргументи – завдяки розвитку сучасної стоматології зняти жовтий зубний наліт можна за лічені хвилини. А кілька сеансів у досвідченого стоматолога взагалі можуть перетворити будь-які зуби на білі перлини. Частка правди в цьому є, але не завжди через ряд причин (об'єктивних та суб'єктивних) вдається досягти бажаного результату. Та й вартість сьогодні стоматологічних послуг явно не по кишені кожному курцеві.

Наліт це не єдине, що загрожує запеклим курцям.

Запалення десен


Куріння впливає не тільки на зубну емаль (на її колір і запах з рота), а й на ясна, які під впливом нікотину та тютюну починають запалюватися. Ці запальні процеси стають з часом причиною виникнення патологій, порушення кровообігу в яснах, атрофування слизової оболонки, кровотечі та гноєння ясен. Чи не найприємніша картина? Більше того, у курця може розвинутися гінгівіт, пародонтит та активно накопичуватися зубний камінь.

Карієс


Куріння та карієс – вічні супутники. Практично у кожного затятого курця є діагноз сухий карієс, який є неприємним і клопітним. Розповсюдження такого карієсу з одного зуба на інший відбувається швидко, яке лікування може затягтися на тривалий період. Стрімке зараження зубів дуже швидко призводить до повної втрати, що змусить людину дуже швидко почати носити вставну щелепу (і не завжди в період глибокої старості).

Зубний камінь


Як вище було згадано, куріння є причиною виникнення зубного каменю, прибрати який можуть лише фахівці. Але це вимагає часу та грошей. Процедуру з видалення зубного каменю та професійного чищення зубів необхідно проводити кожні шість місяців. Але її відсутність (тобто накопичення зубного каменю) вкрай негативно позначається на стані зубів – у роті з'являється не лише неприємний стабільний запах, а й запалення ясен, їхня кровоточивість, пародонтит, карієс тощо.

Куріння та втрата зубів


Результати недавніх досліджень показали, що протягом усього життя курці втрачають в середньому на 20% зубів більше, ніж ті, хто не страждає на шкідливу звичку. Також ефективність лікування зубів у курців значно знижується, що часто унеможливлює повністю вилікувати від будь-якого стоматологічного захворювання. Процесу лікування та одужання заважають отрути та хімічні речовини, які перебувають у тютюні.

Поліпшення стану зубів


Підсумовуючи всьому вищеописаному, хотілося б сказати, що найкраще, звичайно, не курити. Тільки це врятує зуби від можливих проблем. Але з іншого боку для кожного відомий той факт, що позбутися куріння не так і легко, та й не кожен до цього готовий. Але це не знімає з людини обов'язок перед собою дбати про свої зуби – звичка курити не повинна дозволяти ставити хрест на їхньому стані.

Щоденний ритуал гігієни має бути більш ретельним та старанним для курців. Необхідно використовувати хорошу зубну пасту, зубну щітку, яка повинна змінюватися щонайменше раз на два місяці. Також обов'язково курець повинен використовуватися іригатор ротової порожнини, який знизить ризик виникнення можливих стоматологічних захворювань. Іригатор за допомогою спрямованого струменя води ефективно вимиє зубний наліт, причиною якого є не тільки куріння, а й їжа, яку ми вживаємо.