×

Ваш кошик порожній

Іригатор після носіння брекетів

Іригатор після носіння брекетів
21 червня 2020 р. 00:37

Носіння брекетів дискомфортно як фізично, звикнути до стороннього предмета в роті для багатьох дуже складно, так і психологічно, сторонній предмет необхідно носити в залежності від ступеня складності патології від 1 до 3,5 років. Тому момент зняття системи є для нас одним із найщасливіших. Нам здається, що всі труднощі тепер позаду і нашій посмішці більше нічого не загрожує.

Але це помилка: робота над зубами не припиняється, оскільки тепер основним завданням є закріплення отриманого результату (ретенційний період). У цей період необхідно носити знімну систему (капу) або незнімну (ретейнер). Їх носіння обов'язково, інакше є великий ризик, що зуби повернуться у своє колишнє становище. У більшості випадків встановлюють незнімний ретейнер, який має вигляд невидимого дроту, який кріплять до язичного боку зубів, щоб він міг утримувати зуби в потрібному положенні.

Оскільки незнімна система ретейнера має таку ж властивість накопичення залишків їжі, як і брекет-система, то зубам потрібен ефективний гігієнічний щоденний догляд. Навіть ретельніший, ніж при носінні самих брекетів, оскільки вони встановлюються із зовнішнього боку зубів і їх очистити значно простіше. Тому, а в такому разі іригатор просто незамінний.

Ретенційний період: інструменти фіксації результатів лікування


Чому потрібний ретейнер і чому без нього ніяк не обійтися? Справа в тому, що під час носіння брекетів становище зубів змінюється за рахунок перебудови кістки. Тільки після того, як хрящова тканина буде перетворена на кістку, тоді зуб буде стабільно зафіксований у новому положенні. Закінченням ортодонтичного лікування є проходження повністю стабілізаційного періоду з використанням ретейнера. Цей період, залежно від складності захворювання, може тривати до 5 років (або навіть довше): для кожної ситуації цей період визначається індивідуально. Це можна зробити і самостійно: час, який ви носили брекети, множите на два та отримуєте період, який необхідний на носіння ретейнерів (тобто якщо ви носили брекети два роки, ретейнери необхідно проносити щонайменше 4 роки). Багатьох такий тривалий термін лякає, але для справді позитивного ефекту лікування має бути доведене до кінця.

Отже, знімна система має на увазі носіння платівок, трейнерів і кап. Платівки є бюджетним і традиційним варіантом. Це нескладна конструкція, що є дротяною дугою, яка чітко повторює форму ясен і зубів. Варто зазначити, що носіння пластини дуже дискомфортне, але до нього можна звикнути. Даний апарат можна за необхідності знімати, але для досягнення бажаного ефекту на зубах він повинен знаходитися не менше 10 годин на добу. У пластин також є суттєвий недолік – вони складні у догляді та під час вживання їжі, залишки їжу «люблять» накопичуватися навколо пластини.

Трейнер, є еластичний силіконовий знімний ортодонтичний апарат. Він призначається для лікування нескладних дефектів, а також фіксації результату після носіння брекет-системи. За своїм принципом дії він схожий із принципом дії платівки. Його також призначають з метою позбавити пацієнта шкідливих звичок, наприклад, дихання ротом, неправильного ковтання, прокладання язика.

Капа є прозорим еластичним чохлом на зуби з біосилікону або біопластику, який легко знімається та одягається самостійно. Розрізняють індивідуальні (найдорожчі і найтовстіші), термопластичні та стандартні капи. Носять капи не менше 22 годин на добу, щоб отримати бажаний результат. Перевагою капи в порівнянні з пластиною є те, що при носінні вона не завдає якихось незручностей і доглядати за ними досить просто.

Тепер поговоримо про незнімний ретейнер більш докладно. Він є ортодонтичним апаратом, який покликаний підтримувати зуби в потрібному положенні після того, як будуть зняті брекети. За своїм принципом дії ця система схожа на систему брекетів. За вартістю ретейнер коштує дешевше, ніж, наприклад, капа. Але є і недолік, який полягає у ймовірності відклеювання ретейнера у невідповідний момент. Також ретейнер може стати на заваді, якщо доведеться лікувати один із зубів.

Догляд за зубами після зняття брекетів

Ще одним важливим моментом після зняття брекет-систем є те, що виявляються приховані стоматологічні захворювання. Причини цього різні, аж до того, що недосвідчений фахівець виконав неправильну установку системи брекет. Щоб не допустити погіршення стану зубів та ясен, їм необхідний максимально якісний догляд, який би гарантував їм постійну чистоту та здоров'я.

Тривалий вплив на зуби брекет системи послаблює емаль, після зняття зуби часто піддаються демінералізації та появі каріозних захворювань. Тому дуже важливо, що перший час після зняття брекет-системи проходитиме не тільки ретенційний період, а й регенеруючий курс лікування, який за рекомендацією стоматолога може полягати у використанні спеціальних гелів, паст та лаків. Це дозволить зубам відновити своє емалеве покриття та позбавити зуби від хворобливості та підвищеної чутливості.

Як відзначають лікарі-ортодонти, зуби будуть красивими та здоровими, тільки якщо дотримуватись умов ретельної гігієни як у період носіння брекетів, так і після їх зняття. Тому іригатор, який так незамінний у період носіння системи, також незамінний і після їх зняття. По-перше, він очищатиме від залишків їжі ретейнер, по-друге він забезпечуватиме зубам і яснам необхідне насичення повітрям і здійснювати гідромасаж, та й головне – він очищатиме весь простір ротової порожнини від шкідливих мікробів, які є причиною всіх стоматологічних захворювань.