×

Ваш кошик порожній

Історія розвитку засобів догляду за порожниною рота

Історія розвитку засобів догляду за порожниною рота
22 червня 2020 р. 23:05

Чистять зуби люди стільки, скільки існує сам людський рід. Так, інструменти та техніки чищення в різні часи були різними, але завжди виконували ті самі функції – очистити зуби від залишків їжі, щоб вони не призводили до розвитку захворювань ротової порожнини. А оскільки зуби завжди відігравали важливу роль у життєдіяльності людини, то ще неандертальці зрозуміли, наскільки важливо їх зберігати в цілості та безпеці. І до появи сучасних засобів гігієни для цих цілей використовувалося все, що тільки можна. І це не перебільшення.

Як перші зубні щітки в давнину використовувалася трава, якою чистили зуби - брали пучок трави і натирали їм зуби. Згодом траву замінили розтерті на порошок камені, шерсть з медом, зола, товчене скло, а також замінили деревним вугіллям, гіпсом, корінням рослин, смолою, зернами какао, сіллю та багатьом іншим екзотичним на погляд сучасної людини. Папірус Еберса доніс до наших днів інший засіб догляду за зубами – цибулю, якою натирали зуби для того, щоб зробити їх блискучими та білими. В іншому манускрипті було знайдено інший рецепт, який передбачав суміш із попелу нутрощів бика, мирри, розтертої яєчної шкаралупи та пемзи. Для відбілювання в минулі часи стародавні єгиптяни використовували спеціальний порошок, для виготовлення якого брали сухий ладан, мирру, кау, гілки мастикового дерева, баранячий ріг та родзинки.

Прототипом зубної щітки є вигадана в Єгипті паличка, де на одному кінці було опахало, а на іншому загострений кінчик, який використовувався для того, щоб видалити волокна їжі із зубів. Частина з опахалом використовувалася для розжовування зубами, щоб грубі волокна могли видалити зубний наліт. Для виготовлення такого роду щіток використовували спеціальні породи дерева, які мали містити ефірні олії та дезінфікуючі властивості. Під час чищення такими щітками не використовувалися порошки чи пасти. Незважаючи на свій вік – таким щіткам понад 5 тисяч років, вони й досі використовуються у деяких районах Африки, а також до корінного населення Америки.

Індія та Китайська Імперія для очищення порожнини рота використовували тварини копита та роги, а також гіпс, порошкоподібні мінерали, металеві зубочистки та скребки для язика. Починаючи з тих часів, регулярна гігієна ротової порожнини стала обов'язковим атрибутом життя кожного. За словами учня Аристотеля Теофраста, що дійшли до нас, греки вважали гідністю володіти білими зубами, тому вони їх часто чистили. У той час також була придумана перша схожа на сучасну зубочистку та перші рецепти зубної пасти, які датуються 1500 до н.е. Одна з перших згадок належить знаменитому лікарю Гіппократу, який перший описав зубні хвороби та для їх лікування рекомендував використання зубних паст. У ці часи почалося активне використання зубного порошку, для приготування якого використовували пемзу та натуральні кислоти – винний оцет чи винну кислоту. Хоча в ті часи гігієна могла спостерігатися лише у високопоставлених осіб. Але поширення догляд за ротовою порожниною отримав з приєднанням Греції до Риму (коли вона стала його провінцією). Римляни вплинули на греків – саме вони навчили їх чистити зуби тальком, пемзою, гіпсом, кораловим і корундовим порошком, залізною іржею. За словами Діокла Каристського, афінського лікаря та сучасника Аристотеля, зуби всередині та зовні слід щодня вранці розтирати м'ятою, а ясна протирати голими пальцями, щоб видалити у порожнині рота всі шматочки їжі.

У ті часи розвиток почала отримувати і стоматологія – стародавніми ескулапами було вигадано розхитані зуби зв'язувати разом золотим дротом, щоб утримати їх разом. Представники Стародавнього Риму стали винахідниками першого свинцевого інструменту для видалення зубів. Важливе значення тоді почали приділяти і свіжому диханню і, щоб його досягти, рекомендували регулярно пити козяче молоко.

Звісно, не все, що тоді рекомендували чи практикували, мало користь, і сьогодні ефективність таких методів під сумнівом. Наприклад, у ті часи втирали в ясна попіл спалених частин тварин. Або полоскали зуби кров'ю черепахи, що потрібно було повторювати мінімум тричі на рік. Ефективним на той час було носити намисто з вовчої кістки, що мало послужити талісманом від зубного болю.

Повертаючись до римлян, які, як Ви розумієте, зробили для розвитку стоматології дуже багато. Зокрема, "приклав до цього руку" і римський лікар Цельсій. Його увага була зосереджена на утворенні на зубах чорних плям (сьогодні нам ці плями відомі під ім'ям карієс). Щоб запобігти їх появі, він рекомендував використовувати для чищення зубів особливу суміш: подрібнити рожеві пелюстки, дубильний горіх та мирру, а після чищення цим складом зуби необхідно було полоскати молодим вином.

Широке використання свого часу придбав і порошок із основи кістки, яєчної шкаралупи, згорілої раковини устриць, меду, мирри, селітри, які мали не лише очищати зуби, а й зміцнювати ясна. Більшу частину з вищезазначених компонентів додавали в порошки не через їх ефект на зуби, а через забобонні міркування або для того, щоб надати порошку індивідуальність та відмінність від інших.

Свого часу існувала традиція: гості, які приходили на обід, отримували металеві зубочистки, які могли бути із золота з наявністю дорогоцінного каміння. Примітно, що ці зубочистки можна було забирати після вечері із собою. Зубочистка мала бути використана щоразу, як змінювалося за столом блюдо. До речі, свого часу для виготовлення зубочисток використовували дерево, бронзу, срібло, золото, слонову кістку та гусяче перо.

Арабський світ дізнався про гігієну ротової порожнини завдяки пророку Магомету, який зробив її елементом мусульманської релігії. Так, Коран вимагав, щоб рота полоскався щоразу перед молитвою, і виконувати це потрібно було тричі (таким чином, людина полоскала рот 1 раз на день). Для чищення зубів у арабів був цілий ритуал, а сама чистка передбачала використання спеціальної палички miswak із розщепленим кінцем. Іноді для чищення та натирання зубів, ясен вони використовували мед, трояндову олію, галун і мирру.

... потім була ще дуже довга історія розвитку гігієни порожнини рота, але кошти в цілому залишалися ті ж, просто в різних модифікаціях: щітка, паста, ополіскувачі, зубочистки та нитки. Істотний прорив трапився тільки в минулому столітті, коли був винайдений один із найважливіших на сьогоднішній день засобів гігієни – іригатор. Саме з появою іригатора гігієна ротової порожнини значно зрушила з місця і стала більш ефективною.