×

Ваш кошик порожній

Кровоточивість ясен – чи це проблема?

Кровоточивість ясен – чи це проблема?
12 лютого 2023 р. 13:26

Кровоточивість ясен є дуже неприємним явищем, яке означає, що пародонт запалений. Це може бути наслідком гінгівіту чи пародонтиту. Чим сильніша кровоточивість, тим пропорційно сильніше запалення. Іноді кровоточивість може виникати тільки під час чищення зубів, а іноді лише від дотику до них (у такому разі ясна кровоточать під час їжі, найменшого дотику і навіть пиття).

Причини кровоточивості ясен


Основна причина кровоточивості ясен у недостатній гігієні порожнини рота. Справа в тому, що після їди її залишки залишаються на зубах і живлять м'який мікробний зубний наліт, який росте і збільшується у своїх розмірах, обволікаючи наші зуби. Скупчення м'якого нальоту видно на передній поверхні зубів області шийок. Цей зубний наліт необхідно обов'язково видаляти, інакше він перетвориться на твердий зубний камінь – причиною є мінералізація м'якого нальоту за допомогою солей кальцію, які містяться в слині. Основою м'якого мікробного нальоту та твердого зубного каменю є патогенні мікроби, які складаються з мікроорганізмів. Цими мікроорганізмами виділяються токсини, які викликають запалення в ясенних тканинах. Судини в тканинах ясен стають ламкими і коли ми чистимо зуби або просто до них торкаємося, вони травмуються і кровоточать.

Запалення відбувається у кілька фаз. На першій стадії (захворювання на гінгівіт) наші зуби покриті м'яким зубним нальотом і зубним каменем, під час чищення наші ясна кровоточать, спостерігається набряк крайових частин ясен, а також синюшність або почервоніння. При чищенні наші ясна можуть хворіти і з рота спостерігається неприємний запах. Таке запалення (перша його стадія) може протікати роками - іноді загострюватися або вщухати у прояві своїх симптомів. Зазвичай люди не лікують таке запалення або ж займаються самолікуванням, на якийсь час приглушуючи симптоми, але це не ефективно, оскільки ніякі методи самолікування не здатні позбавити головних «ворогів» запалення та кровоточивості – м'якого мікробного зубного нальоту та твердих зубних відкладень. Якщо людина не звертається до професійного лікування, захворювання прогресуватиме і переміститься з крайової частини ясен на кісткову тканину навколо зубів, на зубодесневые прикріплення. Згодом гінгівіт переростає у пародонтит.

Пародонтит - це вже друга стадія, для якої характерні ті ж симптоми гінгівіту (кровоточивість, набряклість, посиніння або почервоніння ясен), але на додаток утворюються пародонтальні кишені з гноєм усередині. Також відбувається руйнування зубодесневого прикріплення, що негативно впливає на рухливість зубів. На додаток відбувається оголення шийок зубів, і наші зуби починають розходитися. Якщо пародонтит не лікувати, людина може почати втрачати зуби.

Лікування кровоточивості ясен

Лікувати кровоточивість ясен необхідно розпочати з видалення твердих зубних відкладень та м'якого мікробного зубного нальоту. Також стоматолог має провести протизапальну терапію, зокрема пояснити пацієнтові принципи правильної гігієни ротової порожнини.

Видалення твердих зубних відкладень проводить стоматолог, який використовує для цього ультразвуковий наконечник. Коливання кінчика робочої насадки з ультразвуковою частотою поверхні зубів призводить до руйнації прикріпленого зубного каменю до зуба. Курс протизапальної терапії призначає стоматолог індивідуально. Але жодне лікування в стоматологічному кабінеті не допоможе, якщо пацієнт не почне ефективно виконувати елементарну гігієну ротової порожнини, щоб завершити лікування і не допустити рецидиву.

Профілактика кровоточивості ясен

Профілактика кровоточивості ясен має здійснюватися, як після проходження лікування у стоматолога, так і з метою недопущення захворювання зовсім. Насамперед, профілактика полягає у правильному чищенні зубів (використання правильних методів чищення). Якщо ж чистка буде неправильною, то згодом зубні відкладення з'являться на зубах знову і тоді повернеться і кровоточивість та інші симптоми. Також за перших симптомів запалення ясен прописують спеціальні зубні пасти, які хоч і не лікують кровоточивість ясен, але дозволяють зняти її симптоми. Паста використовується як профілактика, але не як лікування, тому якщо захворювання все ж таки має місце, не варто займатися самолікуванням, а необхідно терміново звернутися до лікаря.

Під час кровоточивості ясен (і для профілактики) необхідно використовувати зубну щітку з м'якою щетиною, яка не травмує ясна. Варто пам'ятати, що такою щіткою постійно користуватися не варто, оскільки її ефективність проти видалення зубного нальоту значно нижча, ніж у щітки зі щетиною середньої жорсткості, тому використовувати її можна лише під час лікування. Також не варто забувати про регулярне полоскання – щоразу після їжі.

Відмінним заходом профілактики є іригатор. Основна причина запалення ясен, як ми вже знаємо, це наліт на наших зубах, який залишається там після їди. Щоб цей наліт не накопичувався на зубній поверхні і не перетворювався згодом на зубний камінь (і не ставав причиною гінгівіту та пародонтиту), його необхідно повністю видаляти. А ніщо, окрім іригатора, із цим не впорається настільки ефективно. Адже жодна зубна щітка не здатна очистити важкодоступні місця (міжзубні проміжки, наприклад), а саме там накопичується більшість залишків їжі. Іригатор здатний за допомогою напору води вимити ці залишки, залишивши зуби після гігієнічної процедури ідеально чистими. Регулярне використання іригатора з метою профілактики дозволить вам ніколи не зіткнутися з цією проблемою, як кровоточивість ясен (втім, як і з багатьма іншими стоматологічними проблемами).

Дуже розумні висновки.

Кровоточивість ясен – одна з тих проблем, з якими регулярно стикаються тисячі людей у всьому світі. І важливо знати, що це серйозне захворювання, яке може призвести до непоправних наслідків (аж до втрати зубів), тому ставитись до неї варто максимально серйозно. При перших симптомах – відразу звертайтеся до лікаря. Але ідеальний варіант полягає в тому, щоб не допустити цього захворювання зовсім. А допоможе в цьому регулярна гігієна ротової порожнини – кілька хвилин щоденного догляду дозволить вам ніколи не стикатися з багатьма стоматологічними проблемами, зокрема з кровоточивістю ясен.