×

Ваш кошик порожній

Неприємний запах з рота та методи боротьби за допомогою іригатора

Неприємний запах з рота та методи боротьби за допомогою іригатора
18 квітня 2023 р. 23:33

Наші взаємини з іншими людьми залежать від багатьох факторів: це наш зовнішній вигляд, уміння спілкуватися, а також від нашого дихання. Як прикро буває, коли за бездоганного зовнішнього вигляду нас підводить несвіже дихання. Дихання, яке не виправлять ополіскувачі чи жувальні гумки. Причин появи неприємного запаху може бути безліч (від харчування, захворювань внутрішніх органів до стоматологічних захворювань), і в цій статті ми розглянемо ті з них, які криються в ротовій порожнині, а також методи боротьби з ним.

Причини неприємного запаха з роту

Отже, неприємний запах із рота називається галітозом, який викликаний неякісною гігієною порожнини рота. А виникає він через те, що під час чищення не видаляються всі частинки їжі, що застрягли там після перекушування. Вони застряють у важкодоступних для очищення місцях – у міжзубних проміжках, у ясенних та пародонтальних кишенях. Рештки, що залишилися там, стають «їжею» для патогенних бактерій, які постійно живуть у порожнині рота – завдяки їжі вони розмножуються, створюють зубний наліт, який руйнує зубну емаль. Ці продукти харчування, що залишилися на зубах, з часом починають гнити, і цей процес гниття і викликає неприємний запах. Також недостатня гігієна призводить до того, що мовою утворюється наліт білого кольору, який також викликає несприятливий запах. Таким чином, саме наліт і призводить до того, що ваше дихання не стає свіжим за жодних умов – тільки якщо ви якісно його видалите.

Варто знати, що як тільки з вашої порожнини рота з'являється такий запах, необхідно відразу ж звернутися до стоматолога, оскільки він може свідчити про вже розвинені стоматологічні захворювання (спричинені неякісною гігієною). Таким чином, ми бачимо, що уникнути всього перерахованого вище можна, якщо щодня виконувати всі основні правила гігієни з використанням ефективних засобів гігієни порожнини рота.

Лікування неприємного запаха з роту та його профілактика

Отже, з появою з рота неприємного запаху основне завдання полягає у визначенні його причини. Це зможе зробити лише лікар, який встановить – виною цьому внутрішні захворювання чи неякісна гігієна. Якщо причина у стоматологічних хворобах, їх необхідно усунути. Якщо причина у гігієні – її необхідно забезпечити. Якщо ви носите різні стоматологічні конструкції, варто знати, що вони практично завжди супроводжуються появою поганого запаху - частинки їжі застряють під конструкціями, гниють там і випромінюють поганий запах. Цього бажано не допускати і з встановленням таких конструкцій, одразу покращити свої процедури гігієни порожнини рота.

 

Що ж для цього робити? Насамперед, не забувати чистити зуби двічі на день, використовуючи для цього зубну щітку та пасту. Щітку вибираємо якісну і не забуваємо міняти її кожні три місяці. Чистка повинна бути максимально ефективною і ретельною - вона повинна виконуватися круговими рухами і вимітати найбільші частинки їжі з ротової порожнини. З тим, з чим не впорається зубна щітка, впорається іригатор – його завдання видалити те, що залишилося – дрібні частинки їжі, які застрягають у стоматологічних конструкціях і для щітки є важкодоступними. Іригатор працює дуже дбайливо – струменем води під натиском він вимиває залишки у місцях з'єднання зуби та ясна, зуба та зуба, а також у пародонтальних кишенях. Використовуючи спеціальні насадки, ви ефективно видалите всі залишки зі стоматологічних конструкцій – навіть ті, які потрапляють під них. Іригацію для максимального ефекту необхідно проводити щодня – ввечері, після використання зубної щітки. Так, ви спочатку щіткою очистите великі частинки, а іригатор все, що залишилося.

Іригатор ротової порожнини - ефективний засіб гігієни 

Використовуючи іригатор необхідно ретельно підбирати насадки, оскільки успіх іригації залежить саме від правильно підібраної насадки. Одна націлена на гідромасаж ясен, інша на очищення стоматологічних конструкцій, третя - універсальна і т.д. Усі вони очищають зуби, але роблять це по-різному. Тому вибір насадки повинен бути таким же ретельним, як і вибір самого приладу (насадки повинні бути тієї ж компанії-виробника, що і іригатор, оскільки до інших моделей вони не підходять). Так, використовуючи іригатор, ви зможете повністю видалити наліт і те, що його утворює (залишки їжі та бактерії), тим самим ви усунете все, що може спричинити неприємний запах.

 

Вибирати зубну щітку необхідно лише з тих, що продаються в аптеках – так ви уникнете підробок. Щітка має бути зі штучної щетини, із закругленими кінцями. Бажано, щоб щітка була і такою, що очищає мову від нальоту. Вибираючи, іригатор, також варто вибирати найкраще – ті моделі, які надійні, безпечні, зручні, практичні та передбачають великий асортимент насадок (щоб ви могли міняти їх за потреби). Наприклад, таким критеріям сьогодні відповідають іригатори, що підключаються до водопровідного крана. Вони користуються більшою популярністю і є доступними в ціні.

Післямова 

 

Поганий запах іноді виникає практично у кожної людини. Це ще не привід засмучуватися і почуватися ніяково при спілкуванні з іншими людьми. Своєчасна діагностика причини запаху дозволить вам швидше розпочати лікування та позбутися цієї проблеми. Ну а щоб не допустити цього взагалі, слід постійно забезпечувати своїй ротовій порожнині необхідний догляд - чистити зуби двічі на день (ретельно і мінімум три хвилини), полоскати рот після кожного прийому їжі і використовувати іригатор регулярно під час вечірніх процедур. Так, причиною поганого запаху з рота ніколи не стануть погані зуби або неякісний догляд за ними.