×

Ваш кошик порожній

Немає засобів гігієни під рукою – не біда, є альтернатива

Немає засобів гігієни під рукою – не біда, є альтернатива
25 червня 2020 р. 02:24

Факт, який є незаперечним – чистити зуби потрібно, важливо та необхідно. Основними засобами чищення є зубна паста, зубна щітка, а також іригатор. Але ці кошти були не завжди і все ж таки люди примудрялися якось доглядати порожнину рота, причому цілком ефективно. Деякі з цих методів вже не є результативними, але є й ті, які й сьогодні є доступними та актуальними. Йтиметься про народні методи гігієни.

Перш ніж розповісти про ці методи, хочемо наголосити, що вони можуть стати додатковими, але не основними. Ці кошти хороші у випадках, коли інші недоступні. Наприклад, ви поїхали у відрядження, але забули вдома кошти для гігієни. І на якийсь час ви не маєте можливості придбати їх в аптеці чи магазині, ви можете використовувати народні засоби, як тимчасову заміну (адже не відмовлятися ж від чищення зубів через обставини?)

Отже, для початку йде все, що може бути під рукою. Наприклад, харчова сода, яка має абразивні властивості, тимчасово вона може стати відмінною заміною пасті (у деяких зубних пастах сода входить до складу). Соду необхідно розбавити невеликою кількістю води та нанести на щітку. За допомогою абразивних властивостей харчової соди ви зможете здійснити очищення навіть затишних куточків і тріщин у вашій зубній емалі. До того ж сода є чудовим натуральним продуктом для відбілювання зубів. Якщо ж у вас на даний момент немає і зубної щітки, замість неї можна використовувати шматок чисткою натуральної тканини, яка змочується (вона не повинна бути сильно мокрою, тому її варто вичавити), намотується навколо пальця і процес чищення такий самий, як і при використанні щітки. Також замість тканини можна використати бинт. Варто знати, що сода не допустима для регулярного використання, оскільки може спричинити роздратування ясен. Не забувайте і просто полоскати рота звичайною водою - так ви промиєте свої зуби і змиєте з них наліт.

Зуби можна чистити і сіллю, яка завдяки своїм цілющим властивостям благотворно впливає на ясна і бореться з неприємним запахом. Використовувати для цього можна і морську, і кухонну сіль. Сіль містить кальцій, натрій, кремній, калій, магній, залізо, йод і марганець, фосфор і нікель, а також багато іншого, що дозволить позбутися нальоту та бактерій. Варто знати, що сіль повинна бути дрібною (її можна змолоти), щоб не дряпати ясна та зуби. Для чищення зубна щітка може і не знадобитися, хоча якщо вона є, сіль необхідно помістити на мокру щітку і чистити рухами, що вимітають. Якщо щітки немає, сіль необхідно помістити під язик і чистити зуби пальцями (слина дозволить розчинити сіль).

Для курців є ефективний спосіб позбавлення запаху і нальоту на зубах. Для цього необхідно дрібно подрібнити корінь ірису, підсушити його і використовувати для чищення (метод той же, що і при чищенні сіллю або содою).

Також серед тимчасових альтернативних способів чищення можна згадати і жувальну гумку без цукру: вона видалить бактерії і наліт на зубах, що накопичився. До того ж вона чудово освіжить ваше дихання. А якщо говорити загалом, жувальна гумка повинна бути завжди у вас під рукою: її необхідно використовувати щоразу після їди або пиття напоїв, які можуть фарбувати зуби (наприклад, кава, чай, соки).

Зубна паста домашнього приготування


Сучасні зубні пасти, незважаючи на великий вміст у них натуральних інгредієнтів, все ж таки містять і агресивні хімічні речовини. Тому, за бажанням, можна зробити і самостійно пасту, яка цих речовин утримувати не буде, але при цьому ефективно справлятиметься зі своїм завданням.

Отже, для приготування зубної пасти в домашніх умовах використовуються такі інгредієнти, як якісна харчова сода (її знадобиться 6 ст. л.), 15-20 крапель ефірної олії чайного дерева (кількість крапель формуватиме інтенсивність бажаного м'ятного ефекту), 15-20 крапель. олії м'яти перцевої. Сіль і кілька крапель води ретельно і енергійно змішуються в невеликій керамічній мисці, доки паста не стане кремоподібною. Потім додається ефірна олія і паста знову перемішується. І ось, 100% органічна, свіжа та м'ятна зубна паста готова. Зберігається в запечатаному контейнері трохи більше 5-6 днів. До речі, екстракт чайного дерева легко можна замінити іншою кокосовою або ефірною олією.


Ополіскувач для рота домашнього приготування

Крім зубної пасти домашнього приготування ви також можете приготувати і домашній антибактеріальний ополіскувач. Для цього вам знадобиться зелений чай (2 ст. л.), суха м'ята перцева (2 ст. л.), настоянка мирри (1 ч. л.), настойка бензойна (1 ч. л.), дистильована вода (2 склянки) ).


Дистильовану воду необхідно закип'ятити, а сушену м'яту та зелений чай необхідно ретельно перемішати. Цю суміш поміщаємо у скляну пляшку, додаємо воду і щільно накриваємо кришкою до охолодження. Коли настоянка охолоне, поміщаємо її в холодильник проти ночі. Вранці рідину потрібно процідити та додати настойку мирри та бензойну настоянку. Потім суміш ретельно збовтуємо, і вона готова до застосування.

Народні засоби для лікування ротової порожнини


За зубами ротової порожнини можна не тільки доглядати народними засобами, але й лікувати ними різні захворювання зубів. Так, від стоматологічного болю допоможуть відвари шавлії, ромашки та дуба, а також вино з лопуха. Від афтозного стоматиту допоможе настій з дубової кори, шавлії, чебрецю, м'яти перцевої, кореневище лепехи, аптечної ромашки (їх можна використовувати окремо або готувати настій з них усіх). Від кровоточивості ясен використовують вино з листя сливи. При пародонтиті використовується вино з вербени. Але пам'ятайте, що краще лікування все ж таки може і повинен призначити стоматолог. Ці методи хороші як додаткові засоби.

Тому з еволюцією людство винайшло ефективніші засоби догляду за порожниною рота, такі як зубна паста, щітка, іригатор. Використовуйте їх, і ваші зуби завжди будуть красивими, доглянутими та здоровими!