×

Ваш кошик порожній

Відгуки про іригатори.

Відгуки про іригатори.
25 квітня 2020 р. 23:05

 

Все, що ви хотіли дізнатися про іригатори

Історія іригатора починається з 1955 року, коли американським інженером Джон Матінглі та дантистом Жерар Мойєр почалися проводити експерименти з системою оральної іригації. Жерар Мойєр знав, наскільки ефективною для ротової порожнини є зрошення (іригація), тому поставив собі за мету створити прилад за допомогою якого у людей буде можливість виконувати цю процедуру самостійно, в домашніх умовах. Безліч різних експериментів, клінічних випробувань зрештою дозволили пацієнтам придбати перший іригатор в аптеці в 1962 році. З часом іригатор порожнини рота постійно вдосконалювався і досяг у своєму розвитку того стану, в якому тепер ним користуємося ми.

Про користь та необхідність використання іригатора було вже багато розказано провідними фахівцями та доведено низкою наукових досліджень. Наприклад, випробування щодо ефективності використання іригатора SoWash. У ньому брали участь 50 пацієнтів, які страждали на гінгівіт і пародонтит. Піддослідні мали використовувати іригатор SoWash протягом двох тижнів двічі на день. Результати дослідження показали, що у пацієнтів покращився стан пародонтальної кишені, значно знизилася кровоточивість ясен, змінився рівень нальоту. Значний ефект зниження рівня нальоту (зі 100% до 32,2%) спостерігався після використання іригатора з одноструменевою насадкою. Також можна відзначити дослідження Катлера, яке доводить, що використання іригатора статистично значно знижує рівень запальних бактерій, які присутні в зубоясенній борозні.

Але все ж таки іноді людей охоплюють ті чи інші сумніви. Щоб раз і назавжди їх розвіяти, давайте розглянемо найчастіші питання.

Часто задавані питання

Інна, 28 років: Як дізнатися, чи можна використовувати іригатор усім охочим чи є якісь протипоказання? Чи не зможу я нашкодити своїм зубам, користуючись іригатором?

Бажано проконсультуватися зі стоматологом перед покупкою іригатора. Лікар, орієнтуючись на стан ваших зубів, проблеми, які необхідно усунути, допоможе підібрати найбільш підходящу Вам модель іригатора та насадки до нього. Щодо того, чи може іригатор бути шкідливим для зубів чи ротової порожнини загалом, то абсолютних протипоказань для використання приладу немає. Єдине, якщо іригатор використовувати неправильно, наприклад, користуватися занадто часто лікувальною рідиною, у такому разі це може призвести до дисбактеріозу ротової порожнини. Також людям, які страждають на серцево-судинні захворювання, гостру стадію пародонтиту, варто з особливою обережністю використовувати прилад і для початку обов'язково проконсультуватися з лікарем.

Ольга, 53 роки: Як дізнатися, скільки разів на тиждень потрібно використовувати іригатор? Кожен джерело пише по-різному, важко визначитись.

Як правило, щоб відчути результат, іригатор достатньо використати 2-3 рази на тиждень. Але, залежно від захворювання, частота використання може змінюватися. Наприклад, для гігієни незнімних конструкцій прилад використовується частіше. Частоту використання, рідина, тиск води, насадки - все це визначає Ваш лікувальний стоматолог.

Владислава, 36 років: Яку модель іригатора вибрати для всієї родини?

Для використання в домашніх умовах найзручніше вибрати іригатор, який підключається до водопровідного крана. Така модель компактна, підходить для стандартного типу крана, не вимагає додаткового джерела живлення, безшумна та безпечна (на відміну від приладів, що працюють від мережі). Що стосується насадок до іригатора, то для кожного члена сім'ї необхідно підбирати індивідуально (залежно від захворювань та потреб).

Ольга, 24 роки: Який розчин краще підібрати для іригатора? І чи ефективно використати просту воду?

Вибір рідини для іригатора залежить від ваших цілей: лікування чи профілактика. Залежно від захворювання, стоматолог допоможе визначитися з вибором розчину. Важливо пам'ятати, що розчинами, що лікують, варто користуватися тільки в період гострої фази захворювання, а не на щоденній основі. Наприклад, хлоргексидіін – ефективний антибактеріальний препарат, проте коли його довго використовують забарвлює зуби у жовтий колір Що ж до використання звичайної води для іригатора, то це цілком безпечно. 99,9% населення України використовує звичайну водопровідну воду для гігієни ротової порожнини незалежно від регіону в якому проживають. Воду, яку використовує іригатор для очищення, Ви не ковтаєте. Основна функція іригатора – механічне очищення від залишків їжі та м'якого зубного нальоту за допомогою спрямованого під тиском струменя води.

Олена, 33 роки: Я часто подорожую і для мене Важливо придбати іригатор, щоб їм було зручно користуватися в різних місцях (у різних квартирах, у відрядженні)?

Кожен вид іригатора можна використовувати в різних приміщеннях, але з різним ступенем комфорту. Наприклад, стаціонарний іригатор вимагає доступу до розетки. Що стосується переносного портативного іригатора, то необхідно постійно мати запасні батарейки або зарядний пристрій для акумулятора. Іригатор, що підключається до крана, наприклад SoWash, необхідно крутити перехідник, який входить в набір до іригатора. 

Післямова…

Неодноразові дослідження показали, що іригація всього за два тижні здатна скоротити загальний обсяг рідини із зубоясенної борозни на 10%, зниження запалення ясен, зниження нальоту на зубах, що є причиною виникнення карієсу, а також позбавлення багатьох інших захворювань. Також це підтверджують численні відгуки людей, які використовують іригатор по всьому світу як додатковий засіб для догляду за ротовою порожниною. Таким чином, стає очевидним, що використовуючи іригатор, ви значно покращуєте стан своїх зубів, дозволяючи їм якомога довше бути красивими та здоровими.