×

Ваш кошик порожній

Профілактика та лікування стоматологічних захворювань з іригатором

Профілактика та лікування стоматологічних захворювань з іригатором
18 квітня 2023 р. 09:00

Стоматологічні захворювання – це погано, дорого, боляче і супроводжується погіршенням загального стану здоров'я. Самих стоматологічних недуг існує безліч: це можуть бути захворювання зубів, пародонту, а саме періодонтит, пародонтоз, пародонтит, гінгівіт, це може бути карієс, а також захворювання слизової, поганий запах з рота. Практично всі ці хвороби виникають через неправильну гігієну, яка допускає виникнення зубного нальоту. Саме наліт і є причиною всіх бід із зубами та яснами. Тому, щоб не допустити їх і забезпечити своїм зубам та яснам здоров'я, необхідно, в першу чергу, боротися із зубним нальотом.

Зубний наліт як причина всіх стоматологічних захворювань 

Чим же є зубний наліт, що він викликає стільки бід? Це величезне скупчення бактерій на наших зубах, які харчуються, розростаються за рахунок вуглеводів – не тільки з солодощів, але й інших продуктів: молоко, фрукти, хліб, макарони та інші вироби. Саме вуглеводи та бактерії створюють на наших зубах липку суміш, яка кріпиться до зубів. Цього не видно, але можна відчути за допомогою мови. Бактерії, до речі, не тільки шкодять зубам і яснам, а й усієї ротової порожнини та організму, оскільки під час їди потрапляють разом із їжею всередину. У роті ж наліт руйнує зубну емаль, викликає запалення ясен, яке переростає у різні захворювання пародонту.

 

Зубний наліт буває різний (хоча видалення його відбувається лише одним способом, про який поговоримо пізніше). Отже, зубний наліт відрізняється залежно від цього, де саме він локалізується на зубної поверхні. Це зубодесневой наліт, локалізацією якого є гладка поверхня зуба біля краю ясен; проксимальний наліт, який кріпиться до контактної зубної поверхні та підясенної, який локалізується у зубоясенних борозенках під краєм ясен або в пародонтальних кишенях.

Що є причиною виникнення зубного нальоту? 

Насамперед, це бактеріальна мікрофлора в нашій ротовій порожнині, її склад та кількість. Також впливає і слина – її склад та швидкість секреції. Впливає і те, в якому стані знаходиться пародонт – чим гірший стан, тим більше нальоту і тим патагеннішими будуть бактерії, які його утворюють. Від того, в якому функціональному стані є наші зуби, від того, який анатомічний і морфологічний стан має поверхню наших зубів, також залежатиме якість і кількість нальоту.Безперечно, і від якості споживаної нами їжі щодня залежатиме кількість та небезпека нальоту – чим більше вуглеводів ми споживаємо, тим більше нальоту буде на наших зубах. Ну і гігієна – її якість, регулярність та ефективність також впливає на стан ротової порожнини, наявність нальоту та його впливу на зуби та ясна.

Як Ви вже могли зрозуміти, зубний наліт потребує його видалення. І не просто видаляли, а видаляли максимально ретельно та регулярно. В іншому випадку він утворюватиме на зубах м'які світлі відкладення, які називаються зубними бляшками. У боротьбі з цими бляшками велику роль відіграє слина, яка має бути здоровою – слина залежить від здоров'я всього організму, тому якщо щось в організмі не в порядку, необхідно виправити. Наприклад, хворий шлунок впливає стан слини. Як та інші органи. Якщо не очищати зубні бляшки з поверхні наших зубів, згодом, а саме через тиждень, вони твердітимуть, а тверда зубна бляшка є зубним каменем. А вже видалити самостійно зубний камінь у домашніх умовах неможливо – це робить стоматолог у стоматологічному кріслі – виконується така процедура кожні півроку.

Говорячи про харчування та його вплив на утворення зубного нальоту, ми сьогодні найчастіше харчуємося м'якою їжею, яка не змушує наші зуби інтенсивно механічно обробляти їжу, що для зубів є механічним самоочищенням. Для самоочищення необхідно хоча б зрідка на день гризти яблука, моркву чи інші продукти, тверді за структурою. Також їжа не повинна бути настільки вуглеводною, вона повинна передбачати постачання в організм кальцію і фосфору, магнію і кальцію – елементів, необхідних для побудови сильної кісткової тканини.

 

На утворення нальоту сильно впливає куріння. Тому хочете мати гарні зуби – не паліть. Куріння є причиною виникнення пародонтозу, який згодом призводить до втрати зубів. Не кажучи вже про те, що через куріння наші зуби набувають некрасивого жовтого відтінку. Куріння не тільки сигарет шкідливе, але навіть і сигар, і тютюну в трубках, самокрутках - будь-який тютюн призводить до погіршення в яснах кровотоку, тим самим знижуючи надходження поживних речовин у кісткову тканину.

 

Ну і наліт утворюється в тому випадку, коли ми, начебто, нічого зробити не можемо, оскільки на це впливають зовнішні чинники – спадковість, екологія, стреси та багато іншого. Але не все втрачено, якщо ми забезпечимо нашим зубам необхідну гігієну.

Ефективна гігієна з іригатором Pecham проти зубного нальоту

Незважаючи на те, що наліт утворюється з багатьох причин, видалити його можна лише одним способом – регулярним чищенням. Не просто чищенням, а ефективним, регулярним з використанням правильних засобів. Це щітка та паста, якими ми чистимо наші зуби вранці та ввечері. Це зубна нитка і жувальна гумка, як тимчасовий захід протягом дня – після прийому їжі ми повинні полоскати або жувати гумку, щоб очистити залишки їжі, а ниткою ми очищаємо від залишків їжі, що застрягли, між зубами (не варто перестаратися з використанням нитки, оскільки вона травмує ясна). Це і використання іригатора ввечері після чищення зубною щіткою. Використання іригатора є дуже важливим у гігієні, оскільки він очищає від того, з чим не впоралася щітка – це пародонтальні кишені, проміжки між зубами та інші важкодоступні місця, де так любить утворюватись наліт.

Як працює іригатор та чому він ефективний? 

Візьмемо для прикладу один із найкращих іригаторів на нашому ринку – іригатор Pecham. Він здійснює іригацію, яка полягає у створенні струменя води під натиском, який проникає в будь-які важкодоступні місця і вимиває звідти залишки їжі і наліт, що вже утворився. Тобто очищає там, де не може фізично впоратися щітка. Іригатор також виконує дуже важливе завдання – масажує ясна, щоб покращити в тканинах ясна потік крові, тим самим оздоровлюючи саму ясна. Щоб порожнина рота була постійно чистою іригатором, достатньо користуватися кілька разів на тиждень. Варто зазначити, що користуватися іригатором дуже просто і ним можуть користуватися навіть діти (від 7 років під наглядом батьків) або люди з фізичними обмеженнями.

Регулярне використання всіх перерахованих вище засобів дозволить Вам ефективно боротися з нальотом, тим самим, не допускаючи виникнення стоматологічних хвороб, які можуть призвести до поганого стану або втрати зубів.