×

Ваш кошик порожній

Профілактика карієсу з іригатором

Профілактика карієсу з іригатором
25 квітня 2020 р. 21:21

Карієс – це не тільки знайоме для кожного слово, а й одне з найпоширеніших захворювань, яке долає нас з дитинства. З вуст батьків часто звучить це попередження у тому, щоб організувати дітей чистити зуби. І вони мають рацію, адже погана гігієна є першим кроком на шляху до карієсу. Але давайте перш за все визначимо для себе, що це за захворювання, причини його виникнення, різновиду. А також профілактика, яка допоможе уникнути появи або поширення цієї недуги в майбутньому.

Що таке карієс

Карієс є найпоширенішим стоматологічним захворюванням у світі, йому піддаються 97% всього населення. Приблизно 95-98% людей мають запломбовані зуби. Також статистика демонструє, що чоловіки схильні до цього захворювання значно рідше, ніж жінки. Це тим, що чоловіки не так часто вживають солодощі, які негативно впливають на стан зубів. У дитячому віці карієс посідає перше місце серед хронічних захворювань та зустрічається у 5-8 разів частіше, ніж бронхіальна астма (2 місце за поширеністю). За даними різних дослідників, близько 80% підлітків мають каріозні порожнини на момент закінчення школи.

Якщо розглянути поняття карієс з погляду медицини, це патологічний процес, що веде до демінералізації зубної емалі, результатом якого є утворення каріозної порожнини. Якщо говорити простішими словами, не медичними, то карієс є захворюванням зубів, яке супроводжується їх руйнуванням, високою чутливістю та болем.

Прояв карієсу

Як же проявляється карієс? Він починається з нальоту на зубах, який можна відчути, проводячи язиком їхньої поверхні. Саме наліт є найсприятливішим середовищем для розмноження та активної «життєдіяльності» мікроорганізмів. Під вплив слини наліт мінералізується і утворює на зубах бляшку. Вона являє собою сукупність мікроорганізмів, які виробляють кислоту, що руйнує тверду тканину зуба.

Причини появи карієсу

За всю історію стоматології було розроблено приблизно 400 різних теорій виникнення карієсу, які пояснюють причину його виникнення (етіологію) та розвиток (патогенез). Загальноприйнятою теорією на сьогоднішній день є погана гігієна ротової порожнини. Ті, хто не регулярно чистить свої зуби, створює в ротовій порожнині сприятливе для розмноження мікроорганізмів середовище, що призводить до появи та посилення карієсу. Також причиною може бути авітаміноз і ослаблений імунітет – вони здатні послабити стійкість організму перед карієсом. Важливу роль прояві карієсу грає дефіциту фтору, мінеральних солей, кальцію, білків. Карієсу схильні ласуни і ті, хто зловживає вуглеводною їжею.

На розвиток карієсу також впливає склад слини, яка відповідає за те, щоб наситити зуби потрібними мінералами. Якщо людина хворіє, приймає лікарські засоби або часто піддається стресам, все це впливає на зміни складу слини і, як наслідок, зуби залишаються беззахисними перед згубними мікроорганізмами. Відомий факт, що вночі слина виробляється у кількості, кілька разів меншій, ніж удень. Саме тому важливо чистити зуби перед сном.

Стадії розвитку карієсу

Карієс, як і будь-яке захворювання, має кілька стадій розвитку. Перша стадія полягає у освіті білих плям – вогнищ демінералізації зубної емалі. Емаль – найтвердіша поверхня людського організму. Вона складається на 96% мінералів, в основному з гідроксиапатитів, які сприйнятливі до кислот. Руйнування емалі зуба починається вже за pH 4,5.

Далі білі плями з часом жовтіють, темніють і перетворюються на поверхневий карієс. Це призводить до того, що зубна емаль стає шорсткою, підвищується чутливість (яка супроводжується хворобливістю) зубів до гарячої та холодної їжі, напоїв. Якщо на цій стадії не вжити жодних заходів, то карієс призведе до того, що з часом руйнуватимуться тканини зуба і буде утворено каріозна порожнина (середній карієс).

Коли захворювання сягає стадії, коли починається руйнація пульпи, це вже свідчення стадії глибокого карієсу. Нервові утворення пульпи здійснюють регуляцію живлення зуба, а також сприйняття зубом різних подразнень, у тому числі больових. Між першою та другою стадією (від білих до жовтих плям) може пройти кілька років. У деяких цей процес протікає значно швидше (наприклад, у дітей) і має назву гострого карієсу. Що стосується дорослих, то вони, в основному, схильні до млявого хронічного карієсу.

Профілактика карієсу у дітей та дорослих

Безперечно, краще запобігти прояву даного захворювання, ніж його потім лікувати. Важливо запам'ятати лише кілька правил, які варто виконувати регулярно, і тоді ваші зуби довго радуватимуть вас своїм здоров'ям та красою. Отже, не будемо довго зупинятись на необхідність використання зубної щітки та пасти двічі на день, у необхідності полоскання порожнини рота тощо. Акцентуємо увагу на дуже важливому інструменті у боротьбі з карієсом – іригатором. Саме іригатор дозволить у кілька разів посилити профілактичні щоденні заходи.

Чому? Найнебезпечнішими для зубів є залишки їжі, м'який зубний наліт, який залишається на зубах після кожного їди. І не просто на зубах, а у важкодоступних міжзубних проміжках, куди звичайна зубна щітка не здатна дістатися. Також не допоможе в цьому випадку і полоскання чи зубна нитка. Тільки іригатор здатний видалити всю «нечисть» з вашої ротової порожнини, не даючи можливості шкідливим мікроорганізмам розмножуватися та розвиватися карієсу. До того ж іригатор просто незамінний для тих, хто носить брекети – ці пристосування не дозволяють повністю очищати зуби за допомогою зубної щітки, тому використання іригатора в даному випадку є просто обов'язковим, якщо ви хочете, щоб після зняття брекет-систем ваші зуби продовжували залишатися. білими та здоровими. Корисними іригатори є і для носять коронки, мости і для ясен, що страждають запаленням, а також для людей з обмеженими фізичними можливостями. Загалом, для будь-якої людини іригатор буде просто незамінним при первинній профілактиці карієсу в домашніх умовах.

І насамкінець пам'ятайте, що регулярна профілактика карієсу є найкоротшим, найпростішим і матеріально доступним шляхом до здорової посмішки.