×

Ваш кошик порожній

Профілактика відторгнення зубних імплантів з іригатором

Профілактика відторгнення зубних імплантів з іригатором
21 червня 2020 р. 00:00

Якщо раніше зі втратою зуба або кількох зубів можна було розпрощатися з гарною посмішкою та повноцінним функціонуванням порожнини рота, то сьогодні, завдяки сучасній стоматології, зокрема її напряму імплантування, ці проблеми легко вирішуються. Сьогодні існує величезна різноманітність зубних імплантів – на будь-який смак та колір, зокрема на будь-які фінансові можливості. При цьому відсоток приживання таких конструкцій завдяки досвідченим фахівцям складає близько 97 відсотків, у чому є заслуга їхньої надійної конструкції, правильно підібраному матеріалу для виготовлення. Найкраще приживаються титанові імпланти, які сприймаються організмом, як стороннє тіло, тому й не відкидають їм. І все ж таки, трапляється так, що начебто і конструкція була правильно підібрана, і встановлена ​​правильно, але відторгнення відбувається через кілька причин, які ми далі і розглянемо.

Відторгнення імпланту: симптоми 

Щоб зрозуміти, що імплант відторгається, потрібно знати симптоми відторгнення, яке, своєю чергою, є ознакою ускладнення проведеної процедури. Відторгнення може спостерігатися відразу після їх встановлення (перші дні), а може статися і через кілька місяців, і дуже рідко - через кілька років.

Коли відторгнення відбувається у перші кілька днів, воно супроводжується сильною кровотечею, яка не зупиняється, пухлинами та запаленням ясен біля імплантату, гострими болями, які не проходять навіть після прийому знеболювальних. Тут необхідно відрізняти норму кровоточивості, легкої припухлості, ниючого болю, який є нормою протягом перших кількох днів після вживлення від того, що є симптомом відторгнення. Відторгнення можна відрізнити за дуже гострим проявом симптомів, за їх тривалістю, яка перевищує кількість днів. Якщо запалення надто сильне, слід відразу ж звернутися до лікаря. У будь-якому випадку необхідно відвідувати лікаря, оскільки імплант може відторгатися і без симптомів.

 

Якщо конструкція не відторглася в перші дні, то відторгнення може статися через певний термін, який сказати ніхто не може. Воно також супроводжується утворенням припухлостей, кровотечею, хворобливими відчуттями в області імплантованої конструкції – це симптоми інфекції, яка свідчить, що пацієнту необхідно терміново звернутися до лікаря, щоб запальний процес не перейшов на кістку щелепи – це може призвести до того, що імплантат стає рухливим. а також до його повної втрати.

Причини відторгнення імплантів

Незважаючи на надійність таких конструкцій, трапляється так, що у кількох відсотках випадків вони не приживаються. Про це попереджає стоматолог, який їх встановлює, про це попереджаємо й ми. Трапляється це у 2-5% випадків із усіх. Щоб не потрапити в цей відсоток, стоматологи проводять ретельне дослідження, яке передбачає пошук протипоказань до імплантації – якщо їх ігнорувати, відторгнення буде практично стовідсотковим.

 

Серед причин відторгнення можуть бути захворювання імунної системи – практично стовідсотково СНІД та ВІЛ стають причиною відторгнення, а також є причиною ускладнення будь-якого хірургічного втручання та може спровокувати ускладнення після проведеної процедури. До цього може призвести і інсулінозалежний цукровий діабет, гіпертонічна хвороба, рак будь-якого органу.

 

Також причиною відторгнення можуть бути і зовнішні фактори, такі як недотримання лікарських рекомендацій. Наприклад, пацієнт надто навантажує нещодавно встановлений імплантат, не дотримується правил гігієни ротової порожнини, курить, не відвідує профілактичне спостереження після операції. Все це може спричинити те, що зубний імплант буде втрачено.Особливо увагу слід приділити гігієні - очищати порожнину рота (і імпланти, і свої зуби) від залишків їжі, яка через деякий час почне гнити, що спричинить запалення ясен і руйнування зубної емалі. Особливо важливим є здоров'я ясен – ними під час носіння імпланту покладається величезне навантаження. І лише здорові ясна можуть витримати це навантаження.

Як зробити ясна здоровими?

Насамперед їм потрібен масаж – він покращує кровообіг, тим самим зміцнюючи і саму ясенну тканину. Здійснює масаж тільки такий прилад, як іригатор – спеціальний стоматологічний засіб домашнього використання, який також очищає порожнину рота від залишків їжі, не допускаючи виникнення карієсу та попадання залишків їжі в проміжки між імплантатами та натуральними зубами. За наявності таких конструкцій іригатор необхідний з перших днів після їх установки і користуватися ним необхідно регулярно. Навіть у поїздках, під час відпустки. Відмінним вибором для таких конструкцій є іригатор Pecham, у якого є цілий арсенал спеціалізованих насадок і режимів для таких випадків.

 

 

Ще серед причин відторгнення може бути алергія на таку конструкцію, точніше на матеріал, з якого вона виготовлена. Таке буває рідко, але все ж таки буває. Найчастіше буває алергія на метал – титан, який є найпридатнішим для імплантації металом. Якщо ж алергія виявлена, імпланти можуть міняти на виготовлені з оксиду цирконію. Також можливо, що причиною відторгнення стали конструкції низької якості – виготовлені з неякісного титану, підроблені, вироблені із порушенням технології виробництва. У разі відповідальність лежить на ортодонті. Тобто це лікарська помилка, яка, на жаль, не єдина – лікар може проігнорувати чи неправильно оцінити протипоказання; не провести кісткову пластику та синус-ліфтинг, якщо у кісткової тканини недостатня висота, ширина або об'єм; інфікувати лунку через слину чи недостатньо стерильного інструменту чи приміщення; пошкодити імплантат чи кісткову тканину під час установки. Від цього ніхто не застрахований, але ви можете знизити цей ризик ретельнішим підбором стоматолога.

 

Це не всі причини, через які може статися відторгнення – деякі й досі невідомі. Чимало їх ми викликані індивідуальними особливостями імунної системи, яка приймає будь-які сторонні предмети. Але це трапляється рідко – найчастіше причиною є неякісний догляд. Щоб не постраждати через це, користуйтеся іригатором і стежте за чистотою ротової порожнини.