×

Ваш кошик порожній

Роль харчування у гігієні порожнини рота

Роль харчування у гігієні порожнини рота
18 квітня 2023 р. 23:05

На здоров'я зубів впливає не тільки те, як ми чистимо зуби, не тільки те, які засоби ми використовуємо для догляду за ротовою порожниною, але також і те, що ми їмо і п'ємо. Адже наші зуби отримують догляд лише вранці та ввечері, а протягом дня вони перебувають беззахисні перед впливом продуктів харчування, багато з яких для нас шкідливі.

Неправильне та нерегулярне харчування 

Австралійськими вченими було складено «чорний список» тих продуктів харчування, які псують наші зуби. Найшкідливішими вони називають солодкі газовані напої та льодяники (смоктальні цукерки). Також серед головних ворогів нашої емалі – апельсиновий сік, енергетичні напої, батончики, мюслі, оскільки у них високий вміст цукру та кислот, що є причиною виникнення карієсу. Найчастіше від цих продуктів страждають діти та молодь, які часто вживає їх для перекушування протягом дня. Також шкідливими є деякі фрукти, в яких міститься багато цукру і кислот.

Це не означає, що перераховані вище продукти слід повністю виключити і раціону, оскільки для багатьох це неприйнятно або неприпустимо (фрукти нашому організму дуже важливі). Це означає, що необхідно обмежити наскільки можна їх вживання. Напої, наприклад, рекомендовано пити через трубочку, щоб знизити вплив кислоти на емаль. Обполоскати рот після кожного прийому такої їжі, не забувати про чищення зубів двічі на день.

Вчені дійшли думки, що неправильно приготовлені овочі здатні збільшити ризик виникнення карієсу. Підтвердженням цієї теорії стало приготування звичайного рагу. За допомогою низки досліджень вони довели, що під час смаження зелених перців, кабачків, баклажанів у цих овочах стрімко зростає вміст кислот, який для зубної емалі має руйнівну дію. За своїм рівнем кислотності ці продукти досягають рівня кислотності газованих напоїв, які, як ми знаємо, вкрай шкідливі здоров'ю наших зубів. Щоб не допустити такого підвищення кислотності, овочі рекомендовано гасити. Приємним моментом дослідження стало те, що процес смаження ніяк не впливає на рівень кислотності, таких овочів, як цибуля та помідори. Ну а червоний перець підвищує свою кислотність як під час гасіння, так і під час смаження. Ті, хто страждає на карієс, повинні взяти ці продукти на озброєння.

Вплив продуктів харчування на колір зубів 

Для нас важливо, щоб наші зуби були не лише у здоровому стані, але й були білими – це дуже важливо для гарної посмішки. І білизна наших зубів багато в чому залежить від того відтінку, який має зубний дентин, пориста структура, яка знаходиться всередині зуба  яка вбирає барвники, які проникають у неї від продуктів харчування.

 

Якщо ви хочете зберегти білий колір зубів, потрібно знати, які продукти негативно впливають на них. І лідирує в цьому списку кава, яка навіть у найменших кількостях здатна пофарбувати наші зуби. І проблема в тому, що позбавитися цього «кавового» відтінку дуже складно. Якщо ж ви не можете уявити свій ранок або життя в цілому без цього напою, використовуйте одне правило - полощіть рот після кожної випитої чашки. Також шкідливим для наших зубів є і чай, оскільки у своєму складі він має темний барвник, що надає зубам неприємного відтінку.

 

Ще одним шкідливим напоєм для наших зубів (втім, як і для цілого організму) є Coca-Cola, який також забарвлює наші зуби в неприємний відтінок, а також вимиває з них кальцій (що з часом призводить до неприємних захворювань).

 

Негативно на наші зуби впливають і такі продукти, як чіпси, горіхи, солодощі, які провокують розвиток та розмноження хвороботворних інфекцій. Кольорові напої також негативно впливають на колір емалі, які призводять до пожовтіння або потемніння емалі – це пов'язано з тим, що на поверхні наших зубів є мікротріщини, в які забиваються темні речовини цих продуктів.

 

Офарблювальну дію мають і ягоди, до складу яких входять барвники - вони залишають сліди на пористій структурі дентину. У списку цих ягід чорниця та чорна смородина, чорноплідна горобина. Також здатні фарбувати зуби і деякі овочі та фрукти, що мають велику кількість барвників. У списку цих продуктів буряк, апельсин та темні сорти винограду. Варто пам'ятати і про те, що в кожному різновиді фруктів міститься кислота, що негативно впливає на стан зубної емалі.

 

Безперечно, виключити ці продукти та напої з нашого раціону неможливо, а у випадку з фруктами, овочами та ягодами, так і зовсім небажано. Просто необхідно запам'ятати, що після кожного вживання одного з перерахованих вище продуктів потрібно прополоскати порожнину рота.

Корисні продукти для наших зубів 

Але продукти бувають не тільки шкідливими, а й корисними, які роблять нашу усмішку красивішою та здоровішою. У списку цих продуктів жорсткі фрукти та овочі, такі як яблука, морква, буряк, огірки. У цих продуктах міститься величезна кількість вітамінів та мікроелементів, корисних для наших зубів та ясен – це бета-каротин, кальцій, калій, вітаміни з групи В, РР, D, С, E, K, магній, фосфор, фтор, йод, залізо , срібло та багато інших, завданням яких є нормалізація кровообігу в яснах та постачання необхідних для здоров'я зубів кальцію та фосфору.Також тверді за своєю природою продукти забезпечують відмінний масаж нашим яснам та звільнення від відкладень на зубах. Вони є стимулятором для виділення слини, яка повинна постійно омивати ротову порожнину та зменшувати кількість у ній бактерій та мікробів.

 

Не варто забувати про важливі молочні продукти, які виконують профілактику карієсу, підвищують рівень кальцію в зубах на 60%, про цитрусові, до складу яких входять дуже важливі кальцій, калій, магній, фосфор, натрій, залізо, а також вітаміни групи B, С , Е, і навіть РР. Речовини, які містяться в цих фруктах, допомагають емалі протистояти впливу хвороботворних мікробів та карієсу, покращити роботу кровоносних судин ясен, запобігти їх кровоточивості. Важливе значення мають і морепродукти, яйця (і курячі, і перепелині), мед, деякі види горіхів.

 

Важливу роль для зубів грає, і вживання зелені, такої як селера, салат латук, петрушка, кріп, цибуля. У своєму складі вони мають важливі вітаміни групи А, В, С, Е, РР, калій, кальцій, магній, йод, залізо, натрій, фосфор, бета-каротин і фолієву кислоту. Зелень здатна не тільки зміцнювати зуби, а й зміцнювати кровоносні судини, покращувати процеси кровотворення, усувати кровоточивість ясен. Також цибуля і петрушка - це відмінний природний антибактеріальний засіб, що освіжає і знищує неприємний запах, який також здатний відбілювати зуби, видаляти наліт, зміцнювати і масажувати ясна.

 

Регулярне вживання цих продуктів позитивно позначиться не лише на ваших зубах, а й на всьому організмі загалом. Вони дозволять наситити Ваш організм вітамінами та мінералами, які дадуть можливість вашим зубам і яснам стати міцними та здоровими. Ну і не варто забувати і регулярній гігієні, за допомогою використання зубної щітки, пасти, нитки та іригатора. Також не варто забувати про те, що після кожного прийому їжі необхідно полоскати ротову порожнину водою і використовувати для профілактики жувальні гумки. І тоді ваша усмішка завжди радуватиме Вас та оточуючих!