×

Ваш кошик порожній

Слиннокам'яна хвороба: що це та чим небезпечна?

Слиннокам'яна хвороба: що це та чим небезпечна?
11 квітня 2020 р. 15:58

Багато хто помилково вважає, що порожнина рота може бути вражена тільки карієсом або запаленням ясен і що немає стоматологічних захворювань, які їм можуть загрожувати. Це не так – є й такі, про які не говорять у рекламі, не вчать у школі і взагалі вони рідко зустрічаються, але від цього вони не менш небезпечні для наших зубів – кожне стоматологічне захворювання завдає шкоди здоров'ю наших зубів. А щоб цю шкоду запобігти, необхідно бути у всеозброєнні – знати, що може чатувати на ваші зуби.

Причини появи слиннокам'яної хвороби

А підстерігати їх може така хвороба, як сіалолітіаз, яка також відома як слиннокам'яна хвороба і яка характеризується захворюванням слинних залоз: у тілі залози або вивідному протоці залози утворюються камені.

Варто знати, що вона вражає слинну залозу, що відповідає за вироблення слини. Іноді трапляється так, що речовини, які розчиняються в слині, можуть кристалізуватися, тобто перетворюватися на камені, які перекриватимуть вивідні протоки слинної залози. Тобто це унеможливить відтік слини, а тривалість такого процесу неодмінно позначиться на запаленні самої залози. Саме захворювання може вразити і підщелепні слинні залози (це частіші випадки), і привушні (їх хвороба вражає найрідше).

Симптоми захворювання

Під час відкривання рота можуть виникати труднощі; ці труднощі можуть супроводжувати процес ковтання; ось рота спостерігатиметься сухість, больові відчуття (не тільки в роті, а й по всій особі); набряклість та почервоніння шиї або обличчя. Багато хто з цих симптомів може проявлятися тільки в той час, коли людина приймає їжу або рідину. Важливо знати, що захворювання загрожує людині не лише дискомфортом, а й ризиком інфікувати слинні залози, а також ризиком повторного утворення каменів. Тому це захворювання, як і інші, слід негайно лікувати – хвороба порушує роботу залоз, а це ніяк не може пройти непомітно для зубів. Справа в тому, що в очищенні порожнини рота слина має дуже велике значення - вона протягом дня очищає порожнину рота від залишків їжі, щоб ті не утворювали зубного нальоту. Вранці та ввечері це очищення є більш ретельним і виконується воно електричною зубною щіткою PECHAM Black Travel та Іригатором PECHAM Professional, але роль слини в очищенні протягом дня дуже важлива. А за наявності такої хвороби, ні про яке очищення слиною не може бути й мови. Тому хворобу слід лікувати негайно.

Причини появи слиннокам'яної хвороби

Почнемо ми з того, що в організмі людини є три пари залоз, а саме привушна пара (вона є найбільшою), під'язикова пара та піднижньощелепна. Це найбільші залози, а є і менші, розташовані в слизовій губі, щоки та язика. Тепер, повертаючись до самої хвороби, слід зазначити, що виною її виникнення, безперечно, є бактерії, які, як ми знаємо, найбільше приживаються у ротовій порожнині. Але самі собою мікроорганізми нам не шкідливі, поки наш імунітет перебуває в порядку. Але коли імунітет слабшає, коли в людини висока температура або в організмі підвищений рівень кальцію, спостерігається зневоднення, тоді бактерії і можуть вразити слинні залози. Ослаблений організм дає зелене світло патогенним організмам, які проникають до залоз, розмножуються там, запалюють і залози, і тканини, розташовані поруч. Коли протоки залоз запалюються, це призводить до їх здавлювання, а здавлювання є причиною застою вироблення слини. Застій слини надалі є причиною того, що шкідлива мікрофлора продовжує розвиватися. А це вже призводить до гнійних процесів в організмі.

Діагностування цього захворювання починається самою людиною, яка відзначила у себе наявність декількох з вищевказаних симптомів. Як тільки ці симптоми були встановлені, необхідно відразу звернутися і до стоматолога, і до терапевта, які підтвердять наявність захворювання за наявності збільшення слинної залози. У принципі, це збільшення можна побачити й у домашніх умовах – наявність ущільнення (причиною є кристалізація слини). Лікар, у разі підтвердженого діагнозу, призначить лікування для звільнення потоку, що забився, щоб нормалізувати роботу слинної залози (а також роботу всього організму в цілому, оскільки порушення в одній частині людського організму веде до збою всієї системи). Камінь вимивається інтенсивним потоком слини, яка може бути викликана, наприклад, кислими цитрусовими смоктальними цукерками. Якщо хвороба запущена, може знадобитися хірургічне втручання. Але це відбувається рідко.

Вплив слиннокам'яної хвороби на порожнину рота та здоров'я зубів

Тепер, розібравшись з тим, що з себе є хвороба слинних залоз і як її лікувати, розглянемо, як вона впливає на порожнину рота і здоров'я зубів. Як уже згадувалося, слина дуже важлива для очищення ротової порожнини від бактерій і залишків їжі. За наявності сіалолітіазу слина не виділяється, а значить, протягом дня порожнина рота не очищається. До того ж сухість у роті, яка виникає через нестачу слини, нічого хорошого не обіцяє. Тому за наявності захворювання завдання людини полягає у двох пунктах: перше – ретельно полоскати порожнину рота після кожного прийому їжі, жувати жувальні гумки протягом дня (вони хороші і для викликання слини); друге – всіма відомими (зокрема і народними) методами викликати вироблення слини (можна, наприклад, використовувати вищезгадані цукерки); третє – все ж таки забезпечити зубам належний догляд та очищення ввечері та вранці. А для цих цілей використовується не тільки зубна щітка, але й іригатор порожнини рота, який повністю вилучить із зубів, ясен, язика та слизової оболонки всі залишки їжі та скупчення бактерій до того, як вони почнуть утворювати зубний наліт м'якого типу. Якщо цього не здійснювати, утворений наліт спричинить інші стоматологічні захворювання. А цього допустити не можна.

Робимо висновок

З одного боку, слинокам'яна хвороба нічим небезпечним не загрожує – через неї не псуються зуби, не випадають, та й ясна залишаються у нормальному стані. Але це тільки на перший погляд - якщо не вживати потрібних заходів, не забезпечити порожнини рота належний догляд за наявності даного захворювання, то одне захворювання стане причиною утворення багатьох інших, які, у свою чергу, вже призводять до псування зубів, запалення ясен і до багатьох іншим проблемам.