×

Ваш кошик порожній

Структура, роль та гігієна зубів

Структура, роль та гігієна зубів
18 квітня 2023 р. 23:05

 

 

Нас з дитинства вчать, що зуби мають бути здоровими та красивими. При цьому сильний акцент на сьогодні зміщується на другий пункт. Безперечно, що краса зубів (колір, форма, відсутність захворювань тощо) дуже важлива для людини протягом усього життя. Це зовнішня привабливість, впливом геть самооцінку та інші важливі аспекти життя. Естетичне значення зубів у тому, що красиві білі зуби часто є показником соціального статусу людини. Але набагато більше впливають здорові зуби не на зовнішню привабливість, а на внутрішнє здоров'я. Саме зуби виконують функцію пережовування їжі перед її повноцінним перетравленням. Саме вони беруть безпосередню участь в освіті та чистоті мови. Якщо зуби людини не є здоровими, якщо вони схильні до карієсу або хвороб ясен, то це не тільки призводить до того, що до 50 років у людини відсутня більша частина зубів, а й до того, що протягом усього її життя нездорові зуби призводять до зниження. імунітету до розвитку або ускладненого перебігу деяких хвороб травної системи.

Призначення наших зубів

Основне призначення зубів у життєдіяльності людини – це механічна обробка їжі. Зуби допомагають відривати, перекушувати та подрібнювати їжу, відокремлювати корисне від непотрібного, щоб у шлунок потрапляла вже попередньо оброблена їжа. Зубами (різцями та іклами) ми відкушуємо їжу, за допомогою язика переміщаємо її до жувальних зубів (прямолярам та молярам). Ці зуби подрібнюють їжу, розтирають її і знову за допомогою язика перемішують її зі слиною, щоб вона досягла напіврідкого стану, щоб ми могли її зручно проковтнути. Дуже важливо, щоб їжа пережовувалась дуже ретельно, тоді вона краще і швидше перетравлюватиметься організмом. Якщо їжа пережована погано – шлунок з нею справлятиметься важче (це розвиває такі захворювання, як гастрит, виразка шлунка та дванадцятипалої кишки, розлади кишечника та органів травлення). А причиною поганого пережовування їжі можуть бути болючі ясна, нездорові зуби або відсутність деяких з них.

Також зуби дуже важливі у створенні людської мови. Для того, щоб наша вимова була ясна і чиста, нам потрібні всі зуби. Якість слів залежить від їхнього здоров'я. Якщо частина зубів буде зруйнована або втрачена, мова буде невиразною, більша частина слів у розмові буде спотворена.

Ще дуже важливо усвідомлювати, що розвиток патогенних бактерій у ротовій порожнині призводить до того, що вони не просто руйнують наші зуби, але й призводять до розвитку дуже серйозних хвороб (наприклад, сепсису), які можуть серйозно вплинути на здоров'я органів і навіть призвести до летального. результату.

Гігієна зубів

Профілактика зубних хвороб повинна супроводжувати людину на кожному етапі її життя і має починатися ще з наймолодшого дитячого віку. Якщо з дитинства привчити до регулярної гігієни ротової порожнини іригатором, то ця звичка залишиться з ним протягом усього життя і значно вплине на стан його зубів.

Еволюція наших зубів протягом усього життя полягає в тому, що перший дитячий зубик прорізається у віці близько 6 місяців і вже до 3 років у більшості малюків формуються всі молочні зубки. До моменту, коли дітки йдуть у перший клас (6-7 років), їх молочні зуби починають випадати, а на їх місці з'являються їх перші постійні зуби, які повністю повинні зрости до 13-14 років (у цьому віці кількість зубів повинна становити 28). . Що стосується 4 зубів мудрості, що залишилися, то у деяких людей вони можуть вирости в належній кількості (4), у деяких може прорізатися тільки 1 або 2 зуби. Їхня відсутність не є відхиленням від норми.

Отже, в середньому у людини 32 постійні зуби, які при цьому не є однорідними за своєю будовою та функціями. Людська щелепа складається з:

- 12 молярів, у яких поверхня має поглиблення для пережовування їжі,

- 8 премолярів, які призначені для відривання та перемелювання їжі,

- 4 іклів, також призначених для відривання їжі,

- 8 різців – це наші передні зуби з ріжучими краями, якими ми відкушуємо їжу.

Кожен зуб складається з коронки, що виступає з ясен, а також кореня, розташованого в щелепі. Нашу коронку покриває міцна емаль, а під нею знаходиться дентин (основна маса зуба). Внутрішній канал зубів містить пульпу з нервами та кровоносними судинами, які живлять наші зуби. Корінь зуба покритий цементом – твердою, шорсткою тканиною. Більшість захворювань зубів відбуваються через зубний наліт, який скупчується між зубами і по краях ясна. Бактерії зубного нальоту перетворюють цукор на кислоту, що розчиняє емаль, потім дентин зуба, щоб дістатися пульпи (що супроводжується моторошним болем). Якщо не почати лікувати зуб у той момент, коли хвороба вже дісталася пульпи, то бактерії, які проникли у верхівку зуба, призведуть до руйнування кістки щелепи.

Запалення ясен також провокує зубний наліт, який накопичується під яснами. Це призводить до того, що ясна починає кровоточити під час їжі або чищення зубів, набуває темно-червоного відтінку і починає набрякати. Щоб повернути яснам їх здоровий стан, необхідно відновити правильну щоденну гігієну порожнини рота. В іншому випадку між зубом і ясною можуть утворитися глибокі кишені, які є причиною втрати зуба.

Іригатор за допомогою спрямованого потоку водного струменя очищає від залишків їжі та м'якого зубного нальоту, забезпечуючи тим самим ефективну гігієну ротової порожнини в цілому.

Не допустити

Кожному відомо, що запобігти простіше, ніж усунути. Тому чим у більш ранньому віці людина усвідомлює необхідність правильної гігієни зубів, чим раніше вона почне виконувати такі необхідні для зубів процедури як чистка зубною щіткою, пастою двічі на день, полоскання та регулярне використання іригатора, тим раніше він запобігатиме можливим зубним захворюванням, які можуть негативно сказати по всьому його організмі. Іригатор допоможе зберегти порожнину рота здоровою та красивою.