×

Ваш кошик порожній

Догляд за вінірами за допомогою іригатора

Догляд за вінірами за допомогою іригатора
21 червня 2020 р. 00:22

Білі, рівні зуби – мрія кожної сучасної людини. Якщо такими Вас не обдарувала природа, не впадайте у відчай, сучасна стоматологія не знає меж. Одним із способів отримати красиві зуби є вініри – найтонші платівки для відновлення зовнішньої поверхні зубів. Вініри використовуються з метою приховати тріщини та невеликі відколи на зубах, наслідки медикаментозного лікування, наприклад, потемніння емалі, а також щілини між зубами, незначні нерівності зубного ряду та деякі інші проблеми. Тобто досягти ефекту голлівудської посмішки можна за допомогою вінірів (до речі, за товщиною він можна порівняти з очною лінзою).

 

Основна мета вініру – естетично підправити Ваші зуби, зробити їх привабливішими. Але, як і будь-яке стороннє тіло на зубах, вони не можуть витримувати великих силових навантажень, тому пацієнт повинен максимально дбайливо ставитися до зубів і берегти їх від великих навантажень. Якщо за наявності вінірів зубам буде надано належний догляд, то вони (вініри) радуватимуть Вас протягом багатьох років. А допоможе забезпечити такий догляд іригатор, щітка та своєчасне відвідування стоматолога.

Якісна гігіена – запорука довговічності вінірів

Термін служби вінірів багато в чому залежить від того, як ретельно пацієнт доглядає свої зуби. Незважаючи на те, що вінір не схильний до карієсу, це не означає, що захворювання не може пошкодити зуби (більше того, після винування зуби більш вразливі). Тому часте вживання вуглеводів, неефективна гігієна зубів – пряма дорога до карієсу.

Після встановлення вінірів часто можна спостерігати покращення стану ясен, що є наслідком ідеальних контурів, які надаються зубу вінірами. Але не виключені і випадки, коли після встановлення вінірів ясна стає більш схильною до зовнішніх впливів (це призводить до її кровоточивості та запалення).

Верхній край вініра закінчується на рівні ясен, тому частою є ситуація, коли у разі накопичення нальоту в цій галузі, ясна відступає та оголює структуру зуба, не облицьовану вініром. Це призводить до запалення ясен та утворення карієсу на зубі. Належне видалення нальоту забезпечить гарантію того, що рівень ясна зуба не зменшуватиметься через запалення. Ну а для якісного видалення нальоту обов'язково використання іригатора.

 

Вініри, з погляду профілактики стоматологічних захворювань, не надають жодного захисту зубам від можливих проблем. Тому встановлення вінірів не скасовує основи щоденної гігієни: обов'язкове використання зубної щітки, пасти, іригатора – це те, без чого не обійтися.

Правила догляду за вінірами 

Одним із основних правил догляду за зубами після винування є максимальна відмова або скорочення до мінімуму вживання фарбуючих продуктів харчування та напоїв. Це не означає, що вино, кава, чай, нікотин, буряк для Вас назавжди залишаться недоступними та забороненими, але при можливості намагайтеся обмежити їхнє споживання.

Щодо чищення зубів, то особливих відмінностей від звичайної процедури гігієни немає. Все стандартно - двічі на день використання зубної щітки та пасти з низьким вмістом абразиву, полоскання після кожного прийому їжі, використання іригатора для ротової порожнини.

 

Після встановлення вінірів позбавляйтеся звички скрипіти зубами. Сильне тертя зубів верхньої та нижньої щелеп один до одного, може призвести до того, що вінір легко зламається.

Оскільки вініри не здатні протистояти екстремальним впливам, категорично забороняється кусати шпильки, нігті, відкривати зубами пляшки та рвати упаковки, та й взагалі необхідно уникати контакту зубів із твердими предметами. Ті, хто займається спортом, мають використовувати накусочні каппи під час тренувань чи змагань, які захистять зуби від механічних травм.

Використання іригатора за наявності вінірів

Використання іригатора після встановлення вінірів має дуже велике значення в гігієні ротової порожнини. Справа в тому, що місце з'єднання вініру до зуба є слабкою ланкою конструкції. У цьому місці любить накопичуватися їжа та наліт, які можуть спровокувати розвиток карієсу та запалення ясен. Тому дуже важливо цей наліт максимально ретельно видаляти. А нічого, крім іригатора, краще не впоратися з цим завданням.

 

Важливо пам'ятати, що якщо зуби після встановлення вінірів починають кровоточити і іригатор не допомагає, значить з установкою конструкції є проблеми і слід звернутися до стоматолога. У всіх інших випадках використання іригатора більш ніж достатньо, щоб забезпечити яснам та зубам належний догляд (для ясен – це масаж, для зубів – максимально ретельне видалення зубного нальоту та залишків їжі).

Висновки 

Вініри можуть повернути Вашим зубам колишню красу, це факт. Але варто пам'ятати, щоб вініри виконували свої «прямі обов'язки» перед зубами, Ви повинні зі свого боку і про них, і про зуби ретельно дбати. Використовуйте для цих цілей іригатор ротової порожнини і ніякі біди Вашим зубам не будуть страшні.