×

Ваш кошик порожній

Догляд за зубами з металокераміки

Догляд за зубами з металокераміки
09 квітня 2020 р. 10:09

Сьогодні стоматологія розвинулася настільки, що руйнація зубів вже не є проблемою – врятувати їх може протезування металокерамікою. Завдяки цьому способу відновлюється як жувальна функція щелепи, а й виправляється естетична складова ротової порожнини. Протезування металокерамікою має свої переваги та недоліки.

Серед переваг такого виду протезування:

  • відрізнити сучасні протези із металокераміки від власних зубів зовні практично неможливо;
  • протезування з металокераміки може бути здійснено як для окремого зуба, так і для відсутнього зубного ряду;
  • зуби з металокераміки не так сильно піддаються впливу мікроорганізмів, як власні і вони не створюють сприятливе середовище для їх поширення;
  • при ретельному догляді металокерамічні протези служать до п'ятнадцяти років.

Недоліки протезування зубів металокерамікою:

  • кераміка твердіша, ніж природний зуб, що негативно позначається на стиранні зубів, які розташовані на протилежній частині щелепи - цей процес значно прискорюється;
  • для того щоб встановити металокерамічний зуб або міст необхідне обточування живих тканин здорових зубів;
  • при опусканні лінії ясен з'являється видима частина металевого каркаса, яка не прикрита порцеляновим напиленням;
  • при значному навантаженні на металокерамічні протези фарфорова поверхня може сколюватися.

Протезування металокерамікою протипоказане дітям до 16-ти років – причина цього фізіологічна особливість зубів, через яку стінки зубів, що ще не зміцніли в такому віці, можуть не витримати навантаження, яке супроводжується з їх встановленням, і це призводить до їх руйнування. Також протезування може спричинити пошкодження пульпи у дорослих, оскільки їх стінки тонкі навіть у зрілому віці. Наслідком протезування зубів може стати підвищена збудливість жувальних м'язів та усунення щелепи. Перед тим, як встановити металокерамічні зуби, потрібна обов'язкова ортопедична профілактика та лікування, що передбачає і заходи профілактики періодонту.

Сьогодні зубні коронки з металокераміки найпопулярніші у всьому світі, причиною чого є їх висока міцність, надійність та естетичність. Такі протези з часом не темніють, не змінюють свій колір, не стираються, не утворюються зубного нальоту.

Догляд за протезами з металокераміки

Незважаючи на вищеописані якості, таким протезам потрібен ретельний догляд, який збільшить їх експлуатаційний термін. Варто відзначити, що такі зуби відрізняються високою міцністю, абсолютно гладкою поверхнею, до якої не чіпається абсолютно ніякий наліт або залишки їжі. Але це не означає, що доглядати такі зуби варто менш ретельно, ніж за природними. Особливо якщо протезована не вся порожнина рота, а тільки деякі зуби. У такому разі, максимальний догляд необхідно забезпечити зубам, що межують із коронками.

Догляд за зубами з металокераміки повинен бути такий самий, як і для решти зубів. Незважаючи на їх стійкість, наліт від фарбуючих напоїв, сигарет може змінювати їх колір. Тому догляд їм також потрібний регулярний. Це обов'язкове чищення зубною щіткою та пастою, використовуючи для цього придатні пасти та правильні кругові рухи (які повинні вимітати залишки їжі та наліт). Після їди, необхідно ретельно прополоснути рот. Для щелепи, яка вся складається з протезів, більше основного догляду не потрібно. Але необхідні додаткові заходи для очищення сторонніх тіл з-під протезованих зубів, а також догляд за яснами, який забезпечить іригатор. Саме він очистить порожнину рота в тому випадку, якщо стороннє тіло (наприклад, залишок їжі) застрягне між звичайним зубом і металокерамічною коронкою.

У виборі зубної пасти та зубної електричної щітки не варто особливо мучитися – щітка може бути звичайною, а ось пасту краще вибирати ту, яка має низький ступінь абразивності та більш ефективна для ясен. Але якщо є і свої зуби, тоді вибір пасти і щітки необхідно робити, орієнтуючись на них. На самі протези ні фтор, ні кальцій, ні трави, які містяться в пасті, не мають жодного ефекту. Самі протези потребують лише обов'язковому полосканні після кожного прийому їжі.

Під час чищення зубів та металокерамічних коронок рухи щітки повинні бути вертикальними, спрямовувати від ясен до країв штучних зубів. Особлива увага приділяється ретельному чищенню міжзубних проміжків – використовуємо для цього вищевказаний іригатор порожнини рота. Іригатор ефективно видалить усі залишки в міжзубних проміжках, забезпечить зубам належне чищення, а для ясен здійснить гідромасаж, що покращить їх кровообіг (і, відповідно, стан). Іригатор повинен використовуватися не менше 2-3 разів на тиждень - цього буде достатньо, щоб підтримувати природні зуби в належному стані, і надавати їм профілактичну дію від багатьох стоматологічних захворювань.

Як доглядати за зубними мостами

Для зубних мостів хоч і не потрібний особливий догляд, необхідно забезпечити ретельне чищення промивного каналу – це проміжок між мостом та яснами. Ця процедура також забезпечується іригатором. Якщо цього не робити, згодом у ротовій порожнині з'явиться неприємний запах, причиною чого буде гниття їжі, що накопичилася там. Використовуйте для цього іригатор Pecham Professional і Електричну зубну щітку Pecham Black Travel, рекомендовані стоматологами.

Ну і насамкінець, кілька загальних порад. Коронки з металокераміки, як і натуральні зуби, не люблять гарячу їжу та напої, або ж сильно охолоджені, оскільки це може стати причиною розтріскування штучної емалі. Також це стосується і контрастності прийому їжі – чергування гарячих і холодних продуктів чи напоїв.

Ну а, загалом – догляд за металокерамічними зубами не можна назвати складним. Він просто має бути ретельним та регулярним.