×

Ваш кошик порожній

Доглянуті зуби невід'ємний атрибут успішної людини

Доглянуті зуби невід'ємний атрибут успішної людини
25 червня 2020 р. 01:26

Сьогодні в сучасному світі успішність людини залежить від багатьох факторів, одним з яких є її зовнішній вигляд. А який презентабельний зовнішній вигляд без красивих і здорових зубів?

Екологія, харчування, спадковість часто не дозволяють нам мати здорові і красиві зуби. Тому стоматологія сьогодні прикладає багато зусиль для розвитку, метою якого - дати людям можливість мати білосніжну і здорову посмішку. Але збереження зусиль стоматологів залежить від якісної регулярної профілактики пацієнтом.

Ефективна гігієна та регулярне відвідування стоматологічного кабінету дозволяє на 80% знизити ризик захворювання пародонтиту та на 40% каріозних порожнин. Саме профілактика – основа сучасної та майбутньої стоматології. Вона полягає в ретельній регулярній гігієні порожнини рота, яка покликана не допустити появу неприємного запаху з рота, темного зубного нальоту, запалення ясен та їх кровоточивості. Наявність перелічених вище проблем як негативно позначається спілкуванні людини із суспільством, а й у стані здоров'я організму загалом.

Про гігієну ротової порожнини в останні роки говорять дуже мало. І це дуже погано, оскільки неправильний або неналежний догляд за ротовою порожниною призводить до накопичення токсинів бактерій, запального процесу, руйнування зубодесневого прикріплення, а також утворення патологічної кишені, що передбачає, що ясна відходить від зуба, оголюючи його. Також неякісна гігієна позначається на утворенні надяснових і підясенних каменів, призводить до того, що слизова оболонка набуває синюшного відтінку і починає відтікати, розростатися (грануляція), з'являється неприємний запах, виникає рухливість зубів і оголення шийок зубів, рухливість зубів. Пародонтит (а саме його симптомами є все вищеописане) призводить до деструкції (убутку) кістки. Цей процес дуже складний, хоч і виліковний (лікування відбувається за допомогою професійного чищення та гарного гігієнічного догляду). Якщо захворювання було запущено, може знадобитися хірургічне втручання. Але навіть хірургічне пародонтологічне лікування буде ефективним тільки тоді, коли пацієнт повністю дотримується всіх правил гігієни порожнини рота.

Пародонтит – це не єдина проблема, з якою може зіткнутися людина через неякісний догляд за зубами. Найпоширенішою є карієс – наслідок скупчення зубного нальоту. Що ж робити, щоби цього не допустити?

Гігієна ротової порожнини: інструменти для досягнення


Правила гігієни свідчать: чистити зуби необхідно щонайменше двічі на день: вранці та ввечері перед сном. В ідеалі, зуби необхідно чистити після кожного прийому їжі. Проте сучасний темп життя нам цього не дозволяють робити. Тому виходом із ситуації є ополіскування порожнини рота після їди або використання жувальної гумки. Вона справді ефективно проводить гігієнічну процедуру. Жувати її потрібно рівно доти, доки Ви відчуваєте її смак, приблизно до 5 хвилин. Після вказаного часу вона стає марною.

Чищення зубів займає від 2 до 10 хвилин. Рухи повинні бути не горизонтальними або вертикальними, а круговими, що ніби вимітають. Звичні нам з дитинства горизонтальні та вертикальні рухи настійно рекомендуємо виключити і не використовувати, оскільки вони травмують ясна, що призводить до оголення шийки зубів і як результат підвищення їхньої чутливості. Що стосується зубної щітки, то купувати її варто в аптеці або в клініці, щоб убезпечити себе від підробок. Неякісна зубна щітка може завдати зубам та яснам шкоди. Ступінь жорсткості щітки варто підбирати із гігієністом індивідуально.

Навіть найкраща щітка не в змозі впоратися з очищенням важкодоступних місць, що призводить до утворення пародонтальних кишень, в яких накопичуються каміння та ексудат. Також це улюблені місця скупчення залишків їжі, які провокують розвиток карієсу.

Ідеально очистити ротову порожнину допоможе іригатор. Тільки цей прилад призначений для вирішення цього завдання. Частоту використання іригатора необхідно узгодити із стоматологом. Все залежить від цілей, яких ви хочете досягти: чи це лікування стоматологічного захворювання чи профілактика. Якщо іригатор ви використовуєте виключно для профілактики, вам достатньо застосовувати його 2-3 рази на тиждень, увечері, після чищення зубною щіткою.

Використання іригатор дуже важливо для людей, які носять різні незнімні стоматологічні апарати. Відомий факт, що між коронками, під мостами, брекетами та іншими конструкціями постійно накопичується величезна кількість їжі. Для їх видалення використовуються суперфлоси, інтердентальні йоржики та іригатори (або іригатор з насадкою йоржиків).

Ще одним засобом, з яким також потрібно бути на «ти», є зубна нитка. Її необхідно завжди мати при собі, щоб мати при необхідності можливість скористатися нею на роботі чи в дорозі. Використовувати флос необхідно за потребою і дуже акуратно, щоб не травмувати ясна.

На ринку також представлені різні ополіскувачі, які покликані надавати протизапальну та протикаріозну дію, перешкоджати утворенню зубних відкладень. Реклама з екранів телевізорів, як правило, нам обіцяє, швидкий результат, але варто бути дуже обережними у використанні. Незважаючи на користь зубних еліксирів, вони можуть завдавати шкоди. Наприклад, у тому випадку, якщо ополіскувач був підібраний некоректно або використовувався занадто часто. Варто пам'ятати, деякі активні речовини, які входять до їх складу, можуть порушувати нормальну мікробну флору. Тому використовуйте ополіскувачі лише за призначенням стоматолога.

Висновок


Якщо підсумовувати все вищесказане, стає очевидно, щоб забезпечити своїм зубам належний догляд, знадобиться не така вже й велика кількість пристосувань і часу. Головне використовувати їх правильно та регулярно, тоді результат не змусить Вас довго чекати!