×

Ваш кошик порожній

Важливість використання іригатора у похилому віці

Важливість використання іригатора у похилому віці
27 квітня 2020 р. 23:05

 

 

Важливість використання іригатора у похилому віці

Серед людей похилого віку спостерігається тенденція до погіршення турботи за своїми зубами, скорочення частоти візитів до стоматолога. Причин цьому багато: рідкісна поява у суспільстві, вікова депресія, зношеність зубів протягом життя. Більшість цих людей носять, як правило, зубні протези, коронки та інші штучні конструкції, вважаючи, що можна зовсім не стежити за зубами в цьому випадку. Також люди похилого віку часто виправдовують втрату зубів природним віковим явищем, уникнути якого не можна. Але це помилково, оскільки справжня причина втрати зубів у стоматологічних захворюваннях, а не у віці.

Реальність така, що слідкувати за зубами необхідно у будь-якому віці. І зокрема це стосується людей похилого віку, яким необхідно чистити зуби двічі на день (використовуючи для цього зубну пасту з вмістом фтору), використовувати зубні нитки (флоси) та іригатори. Як відомо для кожного віку характерні свої захворювання, на який варто звернути увагу. Наприклад, для людини похилого віку характерним є розвиток каріозних поразок в оголених ділянках кореня, а також у дефектах старих пломб. Тому використання перелічених вище засобів гігієни людям у віці допоможе забезпечують максимальне тривале функціонування власних зубів.

Догляд за ротовою порожниною у похилому віці

Старіння супроводжується великою кількістю змін в організмі людини, яка стосується і зубів. Оскільки люди похилого віку перестаю приділяти належну увагу лікуванню та профілактиці стоматологічних захворювань, ніж молоді, стан їх зубів починає погіршуватися дуже швидко. На стан ротової порожнини також впливають і лікарські препарати, які з віком починаю більше приймати. Вони, як правило, надають руйнівний вплив на зуби, ясна та стоматологічні конструкції, що знаходяться в порожнині рота.

Для літнього віку характерне зношування зубів, поява карієсу на корінні зубів, що оголилися, погіршення стану ясен, тканин щік, які стають жорсткими, сухими і втрачають свою міцність. Це спричиняє труднощі у повноцінній гігієні ротової порожнини. До того ж у людей похилого віку загострюються безліч різних хронічних захворювань, тому поширена тенденція не звертати увагу на стан зубів, поки щось не заболить.

Для літнього віку можливі такі зміни в порожнині рота: зміна положення губи, що стає специфічною і може спричинити сильну слинотечу; зміни у м'язах, відповідальних за пережовування їжі, що стає причиною погіршення якості пережовування; зміни в обміні речовин; вплив лікарських препаратів на слиновиділення; сухість в роті. Всі ці зміни безпосередньо впливають на стан зубів та ясен.

Серед проблем із зубами, які найчастіше зустрічаються у літньому віці, варто зазначити:

- карієс зубів та поверхні кореня;

- захворювання ясен;

- сухість у порожнині рота;

- Випадання зубів;

- грибкові інфекції у порожнині рота.

Зубні захворювання у літньому віці

Карієс, який дуже поширений серед представників похилого віку найчастіше торкається коріння зуба (карієс кореневої поверхні зуба). Для цього виду карієсу характерна безболісність, тому люди найчастіше його не помічають, а як наслідок не лікують. Причиною карієсу може стати зміщення кісткової структури, яка підтримує зуби. Що стосується захворювання ясен, зношування зубів, втрати опори з боку кісток, які підтримують зуби – все це також є наслідком поганої гігієни ротової порожнини.

Зуби випадають у літньому віці найчастіше через їхній занедбаний стан. Навіть незважаючи на те, що видно ознаки того, що зуб скоро випаде (підвищена чутливість і зміна кольору емалі, дентин), більшість людей похилого віку нічого не робить. Хоча втрату найчастіше можна запобігти. Причиною випадання часто є пошкодження кореня, яке є наслідком втрат ясен. Також характерними для цього віку є запалення тканини ясен та оральні інфекції, до яких відносять грибкову інфекцію, що є причиною виразок та білих плям на оболонках порожнини рота.

Для того щоб уникнути виникнення карієсу та запалення ясен, люди похилого віку повинні виконувати деякі правила щоденної гігієни: двічі на день чистити зуби зубною пастою, яка містить фтор, використовувати розчини для полоскання рота (вони також повинні містити фтор), використовувати іригатор, який очистить ротову. порожнина від залишків їжі, м'якого зубного нальоту, а також покращить кровообіг ясен шляхом масажу струменем води. Якщо щодня виконувати ці прості правила, людина знизить ризик виникнення карієсу та покращить стан пародонту.

Щоденний догляд за зубами у похилому віці

Незалежно від того, свої зуби у літньої людини або стоматологічні штучні конструкції щоденна гігієна порожнини рота повинна включати використання іригатора, який для літнього віку є засобом гігієни номер один. Даний прилад ефективний при профілактиці та лікуванні карієсу, запалень ясен, а також гігієни різних зубних протезів. Варто зазначити, що іригатор ефективний при такому захворюванні, як галітоз (неприємний запах через рот, причиною якого є залишки їжі в міжзубних просторах, а також під незнімними конструкціями). Іригатор ефективно вимиває всі залишки, не дозволяючи їм викликати запалення, поганий запах та карієс.

Обов'язковою для використання іригатора є наявність у порожнині рота коронок, мостів, імплантів. До того ж, використання приладу є дуже простим і виконується лише кілька разів на тиждень. Для того, щоб відповідний Вам ірігатор, достатньо звернутися до стоматолога за консультацією. Лікар підбере потрібний прилад, вид насадки і вкаже частоту використання приладу на тиждень. Консультація з лікарем є обов'язковою для людей похилого віку, які страждають на захворювання серця, оскільки використання приладу може бути для них обмежене або протипоказане.

Варто акцентувати увагу, що чим раніше люди похилого віку почнуть піклуватися про свої зуби, виконувати прості правила щоденної гігієни порожнини рота, тим довше вони зможуть зберегти свої зуби в хорошому стані і вбережуть їх від випадіння.