×

Ваш кошик порожній

Обираємо найкращий іригатор

Обираємо найкращий іригатор
19 квітня 2023 р. 23:21

Ми мріємо багато про що: про машину, квартиру, гармонію в сім'ї та успіхи на роботі. Також ми мріємо про здоров'я, яке б не тільки робило нас сильними та витривалими, а й красивими. Зуби, як елемент здоров'я та краси, займають дуже важливе місце у нашому організмі. І, як і у випадку з машиною та квартирою, над мрією про красиві та здорові зуби потрібно працювати, щоб вона стала реальністю.

 

 

У чому турбота про зуби? Багато в чому: з гігієни, закінчуючи правильним харчуванням. Харчування дуже важливе, оскільки чим більше вуглеводів ми споживаємо, тим більше шкоди наносимо своїм зубам. Вуглеводи – головні руйнівники наших зубів, оскільки діють деструктивно на нашу зубну емаль. Залишки вуглеводної їжі (і це не тільки солодощі, а й фрукти, молочні продукти, хліб та інше) залишаються на наших зубах після кожного прийому їжі. В ідеалі ми повинні очистити від них наші зуби наприкінці дня до того, як ці залишки їжі стануть їжею для патогенних бактерій, які постійно живуть у нас у роті. Бактерії та їжа разом утворюють зубний наліт, який і руйнує зуби: він викликає каріозні захворювання, хвороби ясен, запалення слизової та інші стоматологічні проблеми, які можуть призвести до повної втрати зубів, якщо хвороба буде запущена.

Важливість використання іригатора

Не вживати вуглеводну їжу ми можемо, але можемо очищати наші зуби від нальоту. Звичайне очищення передбачає використання для чищення зубну щітку та пасту. Ідеальне очищення передбачає ще й використання іригатора. Щоб зрозуміти важливість іригатора, розглянемо саму чистку «під мікроскопом». Отже, наші зуби мають складну будову, що передбачає важкодоступні місця. Це місця у куточках щелепи, а також проміжки між зубами та місця з'єднання зуба з яснами. Ці місця мають вузькі проміжки, у яких любить застрявати їжа. Раніше нам твердили: якщо застрягла їжа між зубами – скористайтеся зубочисткою (у далекому минулому мода на зубочистки була настільки сильною, що їх виготовляли навіть із дорогоцінного каміння). Сьогодні ж стоматологія настійно рекомендує не використовувати зубочистки, оскільки вони травмують і зуби, і ясна (винятком є ​​лише спеціальні зубочистки з медичної сталі, якими все ж таки слід вміти користувати і то не варто їх використовувати часто). Тому зубочистками проблему не вирішити.

 

Реклама нам твердить – використовуйте зубну нитку. Але нитка також може травмувати і емаль, і ясна, тому її використання також має бути обмежене. Здавалося б, залишається тільки зубна щітка, як класичний варіант для чищення зубів. Але щітка здатна очистити тільки видиму поверхню зубів, зовсім, при цьому, не очищаючи важкодоступні місця, про які йшлося раніше. Навіть найдорожча щітка з цим не впорається, навіть найякісніша та розроблена за інноваційними технологіями. Це не означає, що щіткою не варто скористатися. Просто їй потрібний помічник.

 

І цим надійним помічником є ​​іригатор – побутовий прилад для домашнього використання, який призначений для очищення ротової порожнини від м'якого зубного нальоту та його джерела - харчових залишків. Це досягається тим, що іригація передбачає створення струменя води, яка під натиском проникає у важкодоступні місця та вимиває звідти дбайливо та акуратно, але ефективно все, що там скупчилося. Більш того, для ясен вона як ніщо інше корисна - спрямовуючи струмінь води на ясна, ви здійснюєте ясна гідромасаж з метою покращити в них кровообіг. А покращений кровообіг у яснах – це їхнє здоров'я та сила, а здоров'я та сила ясен безпосередньо впливає на здоров'я зубів.

Якщо ви володар різних стоматологічних конструкцій, спрямованих на виправлення прикусу чи заміщення втрачених зубів, тоді проблема із залишками їжі для вас як ніколи є актуальною. Для нальоту та їжі вони як магніт - під ними і на них, у місцях з'єднання з натуральними зубами накопичується максимум з того, що не повинно на них накопичуватися.

Рідини для іригації

Різні іригатори для іригації використовують різні рідини. Одні просту воду, інші очищену, треті спеціальні розчини. Точніше, ви самі визначаєте якою рідиною ви користуватиметеся, але виробники кожної моделі пропонують вам варіанти. Наприклад, ті прилади, які оснащені резервуаром (стаціонарні та портативні моделі), наполягають на тому, що іригація повинна здійснюватися спеціальним розчином. Справа в тому, що ополіскувач – це засіб, який повинен використовуватися тільки для лікування того чи іншого захворювання. І призначати цей засіб має лише стоматолог. І скористатися ним слід суворо певний термін (максимум місяць). Якщо ви постійно використовуватимете такі засоби, ви тільки нашкодите собі – насамперед повністю знищите мікрофлору порожнини рота. Тому для іригації завжди використовуйте лише воду.

 

Тепер поговоримо про те, чи вона повинна бути попередньо очищеною або підійде вода з крана. Прихильники відфільтрованого варіанта скажуть – вода з-під крана небезпечна для нашого здоров'я, тому використовувати її не можна. Розумні люди скажуть у відповідь, що воду під час іригації, як і власне чищення зубів щіткою, ми не ковтаємо, тож шкоди завдати нам вона не може. 

Різновиди іригаторів

Якщо ми вже згадали різновиди іригаторів, то слід зазначити, що сьогодні у вас є вибір між стаціонарними, дорожніми приладами, що підключаються до крана. Перший вид працює від підключення до електромережі, другий від батарей, третій від напору води. Стаціонарний прилад і підключається до водопровідного крана, як правило, передбачають широкий асортимент налаштувань (найбільший асортимент має виробник Pecham), портативний (дорожній) – найменшим.

Висновок

Зваживши всі «за» та «проти» ви тепер сміливо можете зробити свій вибір і почати дбати про свої зуби з іригатором вже сьогодні!