×

Ваш кошик порожній

Дбаємо про зуби якісно з іригатором

Дбаємо про зуби якісно з іригатором
13 квітня 2023 р. 21:00

Стоматологічні захворювання можуть бути спричинені різними факторами. Це і спадкова схильність, захворювання внутрішніх органів, і зовнішні чинники. До зовнішніх факторів відноситься наше харчування: що більше воно вуглеводне, то більше страждають наші зуби. Солодощі, газовані напої, борошняне – це все руйнівно діє на зубну емаль.

 

Їжа, яку ми приймаємо, залишається мікрочастинками на поверхні наших зубів. В ідеалі (як задумала природа) ці залишки їжі повинні змиватися слиною. Але слина, склад якої закладається генетично, який завжди сприяє ефективному видалення залишків. До того ж вона не здатна впоратися із сучасною їжею. Також в ідеалі із залишками їжі має справлятися зубна щітка. Але навіть найякісніша щітка не здатна впоратися з мікрочастинками, які ховаються з важкодоступних місць: місця з'єднання зубів один з одним, місця з'єднання зубів та ясен, пародонтальні кишені. Якщо ці частинки їжі не видаляти, то бактерії, що постійно живуть у ротовій порожнині, які є патогенними, харчуються цими частинками, утворюючи, таким чином, зубний наліт. Зубний наліт з часом починає виділяти кислоти, які руйнують зубну емаль та викликають запалення ясен. Так і спричиняються стоматологічні захворювання.

Зубна щітка

Але незважаючи на те, що зубна щітка не здатна повністю справлятися із зубним нальотом і тим, що його створює, користуватися зубною щіткою в парі із зубною пастою необхідно. Головне правильно підібрати ці кошти та користуватися ними грамотно. Отже, зубна щітка має бути якісною, щетина її має бути штучною та закругленою. Міняти щітку необхідно раз на місяць, оскільки щітка накопичує на собі бактерії і при кожному новому чищенні ви заражаєте ротову порожнину новою порцією «паразитів». Щоб знизити кількість бактерій на щітці, її необхідно завжди тримати сухою та не у ванній (бажаній у сухому місці). Також її необхідно розміщувати окремо від інших щіток ваших членів сім'ї.

Зубна паста

Тепер поговоримо про зубні пасти. Сьогоднішній вибір паст для зубів дуже великий та різноманітний. Але вибираючи пасту, не варто орієнтуватися на її розрекламованість, а на те, чи підходить вона вам. Так, якщо у вас захворювання ясен, паста має бути спрямована на їх лікування. Якщо ви часто страждаєте від карієсу, то паста має бути спрямована на зміцнення зубів. Для профілактичних цілей слід використовувати лише гігієнічні пасти. Важливо знати, що завдання пасти полягає не в чищенні зубів, а в їхньому харчуванні важливими мікроелементами (фтором, кальцієм тощо). Також не варто захоплюватися пастами, які передбачають високий вміст фтору, оскільки шкоди від цих паст більше ніж користі. Найкраще для профілактичних цілей вибирати пасти на основі трав.

Ополіскувачі, жувальні гумки, зубні нитки та зубочистки 

Використання зубної щітки та пасти зазвичай застосовується вранці та вечорами, але це не означає, що зубам не потрібно очищення протягом дня (ще як потрібно). Адже очищати зуби бажано після кожного прийому їжі або напоїв (особливо таких, як кава, чай, соки та інші барвники). Для цього можна використовувати звичайне полоскання водою (можна негазованою мінералкою) і жувати жуйки без цукру. Це тимчасові кошти, вони повністю не очищають порожнину рота, але вони все ж таки необхідні.

 

Є ще й спеціальні ополіскувачі. З їх використанням варто бути дуже обережним, оскільки, як і у випадку з деякими зубними пастами, вони можуть завдати вашій ротовій порожнині більше шкоди, ніж користі. У своєму складі вони містять алкоголь – він необхідний для перенесення ментолу, евкаліпту, тимолу та інших компонентів, які проникають у ясна та знищують мікроби. Але алкоголь завдає нашій порожнині рота шкоди – він сушить слизову оболонку, що призводить до неприємного запаху з рота, а також є причиною орального раку. Тому використання таких засобів має застосовуватися тільки для лікування певних захворювань та лише за призначенням лікаря.

 

Що стосується зубочисток, то ними не варто користуватися взагалі, оскільки вони під час використання травмують зубну та ясенну поверхню. Можна використовувати тільки спеціальні зубочистки з медичної сталі, але їх використання має бути дуже акуратним. Краще замість них використовувати зубну нитку – її можна носити із собою завжди, щоб використовувати за потреби після кожного перекушування. Нитка також травмує, але тільки ясна, тому і цим засобом потрібно користуватися дуже акуратно.

Іригатор ротової порожнини – інноваційний та найєфективніший засіб гігієни 

Говорячи про ранкові та вечірні процедури гігієни порожнини рота, то більш важливою є вечірня процедура чищення, оскільки її завдання полягає в очищенні порожнини рота від усього, що накопичилося на зубах протягом дня. І щоб ця чистка була максимально ефективною, після використання зубної щітки необхідно використовувати ще один засіб - іригатор. Це побутовий прилад домашнього використання, який працює з водою, яка під напором покликана вимивати з важкодоступних ділянок у зубних рядах усі залишки їжі та наліт, з яким не впоралася щітка. Використовувати його потрібно після використання щітки.Струмінь води іригатора може бути різним і залежить вона від насадки, яку ви використовуєте. Так, всі вони націлені на очищення, але одні насадки, наприклад, спрямовані на максимальне очищення стоматологічних конструкцій (наприклад, брекетів або протезів), інші - більш націлені на масажу ясен (це необхідно для поліпшення в них кровотоку). Тому, крім ретельно вибору самого приладу, слід правильно вибирати і насадку. Ви завжди її можете змінити на іншу, що підходить в даний момент, але варто знати, що насадки одного виробника підходять тільки до іригатора того ж виробника.Тому краще придивлятися до іригаторів фірм, які пропонують більший вибір насадок. Сьогодні такий асортимент можуть запропонувати тільки іригатори або стаціонарні, що підключаються до водопровідного крана. Але якщо придивлятися до переваг того чи іншого приладу, то більше їх у крана, що підключається. Вони безшумні, практичні, надійні, безпечні.

Післямова

Використовуючи всі перераховані вище засоби гігієни, ви зможете досягти ідеальної чистоти порожнини рота, а там, де вона присутня, відсутні стоматологічні хвороби. А значить ваші зуби завжди будуть гарними та здоровими.