×

Ваш кошик порожній

Рідина для іригації

Рідина для іригації
13 квітня 2023 р. 21:31

Найчастіше про іригатори ротової порожнини люди дізнаються від стоматолога з метою лікування захворювань. Лише незначний відсоток пацієнтів набуває іригатор для профілактики. І це незважаючи на той факт, що преса, Інтернет рясніє інформацією про користь даного приладу саме як засоби гігієни, завдяки якому можна забезпечити ефективну профілактику захворювань зубів і ясен.

Іригатор – це засіб гігієни порожнини рота, за допомогою спрямованого струменя води вимиває залишки їжі та м'якого зубного нальоту з важкодоступних місць, здійснює масаж ясен, покращуючи кровотік. Завдяки іригатору люди мають можливість зберегти здоров'я своїх зубів якнайдовше, а лікування різних стоматологічних захворювань скоротити до мінімального терміну.

Також важливо відзначити, що даний прилад незамінний за сучасного темпу та умов життя. По-перше, у людей найчастіше не вистачає часу та сил для якісного очищення зубів вранці та ввечері протягом 3 хвилин. По-друге, кількість агресивних хімічних елементів, які ми щодня приймаємо з їжею та напоями, незмінно зростає.

Здоров'я зубів перебуває під загрозою через часті перекушування на роботі, навчанні, у транспорті, у відрядженнях – у місцях загального користування, де немає можливості після прийому їжі очистити зуби. Адже саме залишки та наліт згодом є причиною виникнення карієсу та інших захворювань. Також варто відзначити, що в останні роки стоматологічні проблеми починають турбувати в дуже молодому віці. Наприклад, захворювання пародонту перестали бути характерними в основному для людей похилого віку.

Завдяки іригатору, як додатковому засобу гігієни ротової порожнини (у комплекті із зубною щіткою, ниткою та ополіскувачами), здоров'я зубів можна забезпечити на більш тривалий термін. До того ж ваші зуби вже зараз можуть бути чистішими, ясна здоровішими, а запах через рот приємним.

Характеристики іригатора, що підключається до крана

Іригатори поділяються на групи: стаціонарні, портативні та ті, яким для роботи необхідно підключитися до крана. Безумовно, у кожного типу приладів є свої переваги і недоліки. Якщо ви хочете придбати найнадійніший, компактніший, безшумніший і універсальніший у всіх сенсах іригатор, тоді найкращим для вас рішенням стане іригатор, що підключається до крана. Чому потрібно віддати перевагу саме йому?

Насамперед, варто відзначити, що цей прилад підходить до стандартних типів кранів. Ви можете ним користуватися вдома, на дачі, а також у готелі під час відрядження чи відпочинку. Серед позитивних характеристик слід зазначити безпеку використання, оскільки іригатори, що підключаються до крана, не вимагають роботи електрики або інших елементів живлення, а функціонують за рахунок фізичних процесів. Таким чином, у іригаторів, що підключаються до крана, немає замикання, що могло б призвести до трагічних наслідків. Також безпека забезпечується за допомогою спеціального клапана для автоматичного контролю тиску води (надлишки води автоматично зливається в раковину). Безперечною перевагою є легка вага, практично повна безшумність (на відміну від стаціонарних та портативних приладів), компактність. Вартість іригатора, що підключається до крана, більш доступна, що також є важливим фактором (при цьому ціна ніяк не впливає на якість).

Щодо рідини, яку краще використовувати для іригації, є різна інформація та думки експертів. Щоб розібратися в цьому повністю і остаточно, звернімося до фактів і розглянемо всі нюанси.

Рідина для іригації

Насамперед, хочеться спростувати висловлювання про те, що якість проточної води, яку використовують для іригації, є шкідливою та руйнівною – це міф. 99,9% людей щодня користуються звичайною проточною водою для чищення зубів за допомогою зубної щітки, полоскання рота, приготування їжі, миття посуду, прийняття душу тощо. Вода, що тече по наших кранах, проходить регулярні перевірки та виміри. Держава стежить за якістю води, тому жодної уявної шкоди проточна вода при іригації заподіяти не може. Водопровідна вода проходить кілька етапів контролю. Перший, контроль ДСТУ (24481-80, 2761-84 та 18963-73) якості в місцях водозабору перед тим, як вона надійде до мережі, а другий контроль здійснюється вже у розподільчій мережі. Також здійснюється регулярний лабораторно-виробничий контроль, мікробіологічний аналіз якості та багато іншого, завдяки чому можна бути впевненим, що, використовуючи звичайну воду для іригації, ви не завдаєте своїм зубам та організму жодної шкоди.

Думка щодо того, що для іригації обов'язково необхідно використовувати лікувальні рідини та ополіскувачі не правдиво. Лікувальні рідини необхідно використовувати тільки в період гострої фази захворювання та лише під контролем лікаря. Тривале застосування лікарських засобів може бути причиною розвитку дисбактеріозу – порушення мікрофлори ротової порожнини. На тлі, якого надалі, можуть розвинутись дуже складні захворювання. Таким чином, постійно використовувати ополіскувачі та лікарські препарати для іригації ніяк не можна. Для профілактики достатнім буде використання звичайної води, яка забезпечить якісне механічне очищення від залишків їжі.

Виробники стаціонарних і портативних іригаторів не роз'яснюють споживачам, що якщо фільтр заб'ється через використання для іригації погано проціджених відварів трав або липких масляних розчинів, це не гарантійний випадок і ремонт повинен бути покритий за рахунок споживача

Якщо для лікування вам необхідно використовувати ополіскувачі або лікарські препарати, ви, використовуючи іригатор, що підключається до водопроводу, можете прополоснути лікувальним розчином. На ефективність використання лікувального препарату це не впливає. Зате ви гарантовано знаєте, що у вашому іригаторі ніякий фільтр не заб'ється і прилад пропрацює довше, ніж його побратими.

Дуже важлива післямова.

Клінічно доведено, що використання різних лікарських рідин для іригатора не впливає на оздоровчий ефект. Більш того, ці рідини не є необхідними, але скорочують термін служби приладу. Таким чином, найзручнішим і найефективнішим є використання звичайної води. Тому використовуйте те, що справді корисно, а не розрекламовано.