×

Ваш кошик порожній

Рідина для полоскання рота: що вибрати?

Рідина для полоскання рота: що вибрати?
21 червня 2020 р. 00:28

Правила гігієни ротової порожнини свідчать: чистити зуби двічі на день з використанням зубної пасти, нитки, іригатора для максимального очищення міжзубних просторів за допомогою спрямованого потоку води, використовувати додаткові засоби для профілактики та очищення. Якщо ефективність перерахованих вище стандартних засобів гігієни давно доведена і не оспорюється, то з додатковими засобами все не так просто. Йдеться в цьому випадку про полоскання рота спеціальними розчинами.

Раніше до складу ополіскувачів входили настоянки меліси, лаванди, м'яти та інших пряних трав, які мали виконувати дезодоруючу функцію. Сьогодні склад зовсім інший, але функції, які він виконує, залишилися ті ж (навіть трохи розширилися) - вони призначені не тільки для профілактики, але і для лікування. Сучасний ополіскувач для рота має наступні функції:

  • очищає порожнину рота від залишків їжі та від шкідливих бактерій. Людям, які мають брекети, це особливо актуально;

  • надає свіжість дихання завдяки своїм властивостям, що дезодорують, які більш пролонговані, ніж у зубної пасти;

  • забезпечує профілактику та лікування чутливості зубів, кровоточивості ясен, схильності до карієсу;

  • відбілює зуби. Такий ефект притаманний не всім ополіскувачам для рота – вказується на упаковці.

Користь ополіскування 

 

Це ефективний захід після кожного прийому їжі або рідини, який дозволить протягом дня очистити ротову порожнину від залишків їжі та нальоту. Завдяки полосканню ми утримуємо наші зуби в чистоті, доки до них не «добереться» зубна щітка та іригатор. Але коштів для полоскання представлено на ринку безліч і тут необхідно чітко розуміти який засіб корисно, а яке може завдати шкоди.

Намагаючись приділити своїм зубам якомога більше уваги та догляду, ми використовуємо для цих цілей всілякі засоби. Іноді не знаючи міри. Не варто забувати, що навіть нешкідливі речі можуть бути небезпечні при неправильному використанні, так і рідини для полоскання можуть бути шкідливими для наших зубів. Вони можуть спричинити виникнення неприємного запаху з рота та інших стоматологічних проблем.

 

Справа в тому, що велика частина рідин у своєму складі містить алкоголь, який має виконувати функцію переносника таких інгредієнтів, як ментол, евкаліпт, тимол та інші. Завданням даних компонентів є проникнення в ясна та знищення мікробів. Але алкоголь, який у більшості випадків досягає 26% у складі, є причиною сухості у роті, а вона є однією з причин неприємного запаху. До цієї думки прийшов професор університету Ньюкасла Робін Сеймур, який також стверджує, що використання таких рідин може призвести до орального раку, оскільки завдяки алкоголю канцерогенні фактори (наприклад, нікотин) можуть легко проникнути в порожнину рота.

Користуємося вірно 

Щоб засоби для ополіскування ротової порожнини приносили користь, а не шкоду, ними необхідно користуватися правильно і головне не часто: максимально їх можна використовувати не частіше, ніж 2-3 рази на тиждень. До того ж, їх використання повинно проводитися курсом, який призначає стоматолог і не використовуватися без необхідності.

Також не варто думати, що ополіскувач є відмінною заміною на іригатор. Так, він здатний замінити його за потреби (неможливості почистити зуби звичайним методом), але регулярно чинити, так не варто. Тільки іригатор за допомогою спрямованого потоку струменя води може ефективно очистити ротову порожнину від залишків їжі та нальоту. Також важливо пам'ятати про правильне використання рідини:

  • ополіскувач використовується двічі на день, після чищення зубів зубною щіткою, пастою та іригатором;
  • одне ополіскування повинне передбачати використання 10-20 мл засобу. Якщо воно сильно концентроване, його необхідно попередньо розбавити у достатній кількості води (для кожного полоскання розбавляти рідину слід окремо);
  • полоскання має тривати 20-30 секунд;
  • в жодному разі не можна ковтати ополіскувач;
  • після використання ополіскувача не варто їсти та пити протягом певного часу, щоб активні речовини мали можливість подіяти.

Робимо правильний вибір 

Асортимент сучасних ополіскувачів дуже великий, тому важко зробити правильний вибір. Щоб підібрати собі те «що лікар прописав», потрібно знати, з чого вони складаються.

 

Насамперед, до складу ополіскувачів входить водяна або водно-спиртова основа (із вмістом спирту до 16%). Тому при виборі засобу необхідно уважно ознайомитися з етикеткою та виключити з вибору тих, у яких цей відсоток дуже великий (особливо це є актуальним, якщо ви плануєте використання цього засобу дітьми). Також у складі є активні інгредієнти: протикаріозні та/або протизапальні (кальцій і фтор), а також рослинні екстракти: екстракт кори дуба, що має в'яжучу дію та зниження зайвої кровоточивості, екстракт ялиці, евкаліпта, гвоздики, що знижують підвищену чутливість. Також можуть додаватися ароматизатори, смакові добавки, барвники та консерванти, ПАР (для покращення піноутворення, який, проте, не несе жодної користі). Від того, скільки активних інгредієнтів міститься в засобі, залежить і його призначення - профілактика або лікування.

 

До вибору засобів для полоскання ротової порожнини, як і до вибору інших засобів для гігієнічної процедури слід підходити виважено і відповідально. Ефективне полоскання зубів, як і все інше в житті залежать тільки від нас самих: від вибору засобу, який ви зробите, від правильного використання, яке має бути доречним (тільки за потреби), від того, чи будете ви ним зловживати. Адже головне правило будь-якої гігієни свідчить, що надмірність може зашкодити так само, як недостатність заходів.