×

Ваш кошик порожній

Зубний біль, що робити?

Зубний біль, що робити?
18 квітня 2023 р. 00:35

На наше щастя канули в лету ті часи, коли зуби, які викликали біль, відразу ж видаляли без лікування. Адже медицина тоді була розвинена і причини зубного болю нікому не були відомі. Зараз стоматологія знаходиться на високому рівні розвитку, коли видалення – це крайня міра, до якої вдаються за болю.

Давним – давно…

Цікаво, що були часи, коли від зубного болю лікували «всі кому не ліньки»: і банщики, і цирульники, і багато інших. При цьому зуби вони не видаляли, а використовували різні народні та не дуже методи (аж до лікування болю за допомогою… симпатії). Справа в тому, що раніше видалення зубів було дуже складним процесом, за який не кожен був готовий братися (особливо це стосувалося зубів, які міцно сидять у щелепі). Хоча й були т.зв. «лікарі», які не мають спеціальної освіти, які спеціалізувалися саме на видаленні зубів. Називали їх ніяк інакше, як «зубодери» та «зубодрали». До того ж, робили вони це з особливою безжалістю, яка змушувала людей сто разів подумати, перш ніж погодитись, щоб їм вирвали зуб. Найвідомішим «зубодером» вважався свого часу товстий Томас, який працював у Парижі. Він роз'їжджав містом у червоному плащі у візку разом із музикантами та прапорцями, які мали заспокоювати пацієнтів. Сам же процес видалення виглядав так: хворий ставав навколішки, а Томас щипцями ухоплювався за хворий зуб. Потім Томас кілька разів тягнув хворого вгору разом із його зубом, доки він не був видалений. Але, на наше щастя, ці часи давно минули і сьогодні зубний біль, та й узагалі зуби лікують гуманнішими способами.

Раніше причини болю зубів пояснювали у різний спосіб. Наприклад, у Єгипті вважали, що біль викликає кров, яка гризе зуб. У Вавилоні причину бачили в ковзному зубі черв'яку. Біль, звичайно, на всіх стадіях розвитку людства, намагалися все-таки лікувати. Для цього використовували змови, заклинання, проносні засоби, пропалювання розпеченим залізом та миш'яком. Коли все це не допомагало, зуб у результаті видаляли.

Причини зубного болю

Наше покоління (як і всі попередні) не дуже обізнане з медициною – у тому, що в нашому організмі з чого складається і що як працює, тому ми помилково вважаємо, що зуб – це кістка. Насправді зуб є такою ж живою тканиною, яка має свої функції, властивості та складну будову. Людський зуб складається з коронки (частина, яка розташована над яснами), кореня, який розташований усередині та шийки, яка є переходом між коронкою та коренем.Зубний біль – один із найболючіших. Існує думка, що страшнішим за зубний біль може бути тільки дотик розпеченого заліза до... припустимо, до п'ятої точки. Давні словники навіть передбачали спеціальне визначення нестерпного болю – це відчуття від подразнення чутливого нерва вище за норму. На рівень болю впливає дратівливість самого нерва, кількість уражених нервових закінчень, та й тривалість подразнення. Також розрізняють біль за відчуттями: колючий, ріжучий, бурячий, ниючий, тупий, пекучий і смикає.

Причиною виникнення болю є ураження нерва, який може бути в зубі або в тканинах біля зуба. Виникає біль або за наростаючим або несподівано. При цьому вона може віддавати у вухо або скроню, супроводжуватись підвищенням температури тіла, посилюватись від температурного впливу або натискання.

 

Повертаючись до причин болю, причина може критися в будь-якій точці зубної порожнини. Причина - неправильне пломбування певного зуба, тріщина в зубі, виявлений дентин біля шийки зуба та багато іншого. Особливий біль викликає пульпіт - запалення пульпи (м'яка ділянка зуба, що містить нерви). При пульпіті біль є гострим і виникає він сам по собі (незалежно від того, чи жуєте ви, п'єте гаряче або холодне і т.д.). Біль виникає у час, навіть уві сні. Пульпіт може супроводжуватися і набридливим болем, що «віддає» у вухо або скроню. Біль настільки сильний, що мало кому вдається його довго терпіти (що, власне, і не варто робити).

 

Біль також супроводжується і таке захворювання, як пародонтит – хвороба м'яких тканин верхніх частин зуба. Біль при цьому захворюванні є постійним і різким, сконцентрованим біля одного зуба. При дотику до зуба або ясен, що розпухають при цьому захворюванні, біль посилюється.

 

Кожен лікар (незалежно від спеціалізації) скаже вам, що не можна терпіти два види болю – зубний та серцевий. І мають рацію. Тому при перших болючих відчуттях необхідно відразу звернутися за спеціалізованою допомогою. Терпіти біль і сподіватися, що він пройде сам собою, не можна. Навіть якщо біль стихає, це не означає, що причина болю проходить – це лише ознака відмирання нервових закінчень, у той час як процес руйнування зуба йде повним ходом. Якщо проігнорувати біль і причину, що її викликав, наслідки можуть бути дуже серйозними – це і абсцес, і остеомієліт, і флегмони.

Як позбутися болю 

Своєчасне звернення за допомогою дозволить цього уникнути – стоматолог зробить рентгенівський знімок і вчасно визначить причину болю, одразу приступить до лікування. До того ж варто пам'ятати, що причина болю може критися не тільки в зубах – вона може бути викликана пухлиною щелепи, інфекцією в гайморовій пазусі, проблемами з ЦНС, а це вже серйозніші захворювання, ніж просто дірка в зубі.

 

Тому, коли б вас не застав біль, де б ви не були в цей момент - відразу звертайтеся до фахівця. А поки ви збираєтеся до стоматолога, знайте, що проблемний зуб, який викликає біль (або всю порожнину) необхідно ретельно очищати від залишків їжі і м'якого зубного нальоту. Використовуйте для цього іригатором, який у більшості випадків не тільки ефективніший, ніж зубна щітка, але і призводить до меншого болю при чищенні. Рот додатково необхідно прополоскати теплим розчином соди (за можливості можна випити і знеболювальні ліки).

Висновок

І головне пам'ятайте, чим швидше ви звернетеся до лікаря, тим більше шансів не тільки швидше позбутися болю, але й усунути проблему, не допустивши її погіршення. Адже втрачений зуб уже неможливо буде повернути.