×

Ваш кошик порожній

Зубний камінь: надясенний та підясенний

Зубний камінь: надясенний та підясенний
21 червня 2020 р. 23:05

позаклітинного клейкого матриксу, що кріпляться до поверхні зубів. Не видалений зубний наліт призводить до утворення зубного каменю (твердого зубного нальоту), який у свою чергу є причиною зміни кольору зубного ряду, розвитку стоматологічних захворювань, опускання ясен, галітозу (неприємного запаху ротової порожнини), захворювань пародонту.

Зубний камінь: його склад та освіта

З'являтися зубний камінь не відразу – на це потрібен час. Спочатку в хід йде пелікула, яка кріпиться до поверхні зубів – це тонка плівка із білків слини. На зубах вона тримається кілька днів, протягом яких її заселяють грампозитивні коки, грамнегативні анаероби, грампозитивні та грамнегативні палички. Загалом дуже шкідливі бактерії. Потім, через тиждень, після того, як утворилася ця плівка і як вона почала вбирати ці мікроби, протягом двох тижнів в неї заселяються фузобактерії і Prevotella intermedia.

У цей період дуже важливо, щоб зубний наліт був видалений, оскільки після 21 дня пелікула заселяється рухомою паличкою та спірохетами. Варто зазначити, що в зубному нальоті мікробний спектр може змінюватися в залежності від того, на яких зубах він розташований, якими компонентами володіє слина, чи є в ротовій рідині субстрати, а також наскільки якісним є догляд за зубами. Якщо м'якого зубного нальоту (зубної бляшки) не позбавлятися вчасно, він перетвориться на твердий зубний камінь, позбутися якого буде значно складніше. Консистенція зубного нальоту м'яка, колір білим.

Для формування зубного каменю потрібні мінеральні відкладення коричневого кольору всіх кольорів. Вони є наслідком наявності м'якого нальоту, що складається з кальцію, магнію, фосфору та інших речовин із слини, їжі. Зубний камінь утворюється через неправильний догляд за ротовою порожниною, через підвищене слиновиділення, незбалансоване харчування, наявність різних захворювань шлунка і кишечника, через лікарські препарати. На те, щоб зубний наліт перетворився на зубний камінь, йому необхідно приблизно 12 днів. Щоб цього не сталося, цей наліт потрібно ретельно видаляти. Курці повинні бути особливо уважними, оскільки зубний камінь у них відкладається особливо інтенсивно через вплив нікотину.

Різновиди зубного каменю

Зубний камінь (твердий зубний наліт) буває надясновим і підясенним. У освіті поддесневого нальоту беруть участь бактерії, які живуть під ясенним краєм. У формуванні наддесневого нальоту беруть участь бактерії, які розташовуються в наддесневій частині поверхні зубів. На поширення наддесневого нальоту впливає життєдіяльність бактерій за рахунок того, що до них потрапляють вуглеводи, глюкоза, молочна кислота та інші речовини. Для створення сприятливого середовища піддесневому нальоту необхідні пептиди та амінокислоти. При запаленні ясен вона наповнюється додатковим об'ємом рідини в ясенній борозні, в результаті бактерії з такого нальоту починають розмножуватися, чому сприяють і умови аеробного типу. А ось для розвитку бактерій наддесневого нальоту потрібне середовище, де рівень кисню дуже низький.

Надясновий камінь має жовтий або коричневий колір, і він розташовується в тих місцях, де багато слини і утворюється він, коли у пацієнта незадовільна гігієна порожнини рота. Цей наліт можна побачити неозброєним поглядом. Його місцем розташування зазвичай є язична поверхня нижніх різців, також він мешкає на щічній поверхні верхніх молярів. Якщо колір зубного нальоту темний, а товщина значна, то він довго перебувати в порожнині рота. Якщо розвивається великий матрикс на кількох зубах, які розташовані поруч, то такий наліт називається кам'яним мостом, освіта яка є наслідком рецесії ясен і поразка періодонту. Утворення кам'яних мостів є наслідком збільшення розмірів наддесневого каменю, який розширюється область декількох зубів. Найчастіше зубний наліт базується на внутрішній поверхні різців нижньої щелепи. Часто при видаленні надяснового каменю виникає відчуття, що зуби розхитуватись. Якщо ж зубний наліт не видалити, наслідками можуть бути: кровотеча, запалення ясен (гінгівіт) та карієс.

Підясновий камінь – це негладкі відкладення, яке знаходиться нижче за рівень пародонту. Для виявлення і постановки діагнозу використовується зазвичай зонд. Колір у підясенного каменю може бути коричневим, чорним або зеленим. Підясновий камінь є причиною поширення запалення по всіх тканинах, які оточують зуб. Це причина виникнення пародонтиту.

Всі біди із зубами відбуваються через зубний наліт – бактерій та профілактика та лікування зубного каменю

Основним методом лікування зубного каменю є його видалення в стоматологічному кабінеті, що може здійснюватись фахівцем вручну або ультразвуком. Другий спосіб є ретельнішим, швидким і безболісним і передбачає зняття твердих відкладень без пошкодження м'яких і твердих тканин зуба, а також не торкаючись слизової оболонки порожнини рота. Але до цього варто вдаватися лише за його наявності. Якщо ж нальоту у вас немає, значить потрібно докласти всіх зусиль, щоб він і не з'являвся. А забезпечити це зможе лише ретельна та правильна гігієна порожнини рота.

Регулярний догляд за зубами є найпростішим і найнадійнішим способом боротьби із зубним нальотом, а це означає, що і із зубним каменем – тобто і з усіма стоматологічними захворюваннями. А здійснюється ця боротьба звичайною щіткою, яка ефективно зніме м'який зубний наліт. Використовувати щітку та пасту необхідно регулярно та ретельно – не шкодувати і часу, і сил на те, щоб максимально звільнити свої зуби від усіляких бактерій. Використовуйте для цього і правильну методику чищення – дізнатися про неї можна в спеціальних статтях.

Але, не варто забувати, що зубний наліт дуже підступний і він любить розташовуватись там, де щітка не зможе до нього дістатися, тобто у важкодоступних місцях. Цим місцем, наприклад, може бути нижня щелепа із внутрішньої сторони. Щоб боротися з нальотом у таких місцях слід використовувати іригатор ротової порожнини, який у боротьбі з каменем просто життєво необхідний. Він видалить наліт, залишки їжі, скупчення слини та все інше з кожної важкодоступної ділянки, щоб зуби після чищення були чистими на всі 100%!