×

Ваш кошик порожній

Йоршик + струмінь води іригатора - ідеальний дует для очищення важкодоступних місць

Йоршик + струмінь води іригатора - ідеальний дует для очищення важкодоступних місць
25 червня 2020 р. 16:15

Найбільшу небезпеку залишки їжі в ротовій порожнині можуть принести, якщо вони розташовуються в міжзубних проміжках. Тобто в тих місцях, де зуби межують один з одним. Відстані між зубами досить мало, щоб щітка чи інший предмет оральної гігієни могли очистити ці проміжки від бактерій, нальоту, залишків їжі та всього, що, зрештою, призводить до утворення твердого нальоту та зубного каменю, які, у свою чергу, є причиною і карієсу, і запальних процесів ясен.

Міжзубні проміжки дуже важливі для очищення, але забезпечити їм ефективну гігієну зубна щітка (хоч би якою дорогою вона була і якими б якостями вона не мала) не в змозі. Тому в цьому випадку на допомогу приходять зубні йоржики. Або іригатори з насадкою зубних йоржиків (на ринку України лише іригатор Pecham оснащений такою насадкою). І якщо з користю іригатора та іригації ми вже знайомі, то поговоримо про користь йоржика, окремо і як насадку для іригатора.

За своєю ефективністю зубні йоржики очищають міжзубні проміжки у кілька разів якісніше та зручніше, ніж це могли б зробити флоси (зубні нитки). До того ж ці прилади зручніші у використанні. Єршик – незамінний засіб гігієни під час носіння протезів та брекет-систем, оскільки він очищає простори під незнімними ортодонтичними дугами, місця між протезами та імплантатами, імплантатами, ділянки під промивними частинами мостоподібних протезів.

Всі йоржики мають різний діаметр, довжину і жорсткість щетинок. Єршик складається з ручки та робочої частини. Місце розташування тримача йоржика виконано так, щоб чищення міжзубних просторів в області імплантатів і жувальних зубів було спрощеним і максимально зручним. Форма робочої поверхні може бути циліндричною або конічною. Для виготовлення ворсинок йоржика використовують нейлонову щетину, яку кріплять до тонкої основи. Для забезпечення ефективності чищення йоржиків, які втратили жорсткість ворсинок, необхідно замінити на нові. Для виготовлення основи використовують метал чи пластик. Пластик рекомендований тим, у кого спостерігається підвищена чутливість зубів. На вибір товщини йоржика впливають індивідуальні особливості зубного ряду.

Чищення зубів з використанням йоржика має на увазі добуток зворотно-поступальних і обертальних рухів, які необхідно виконувати за годинниковою стрілкою. Це дозволить не лише очищати міжзубні простори, а й масажувати ясна ворсинками цього засобу гігієни. Якщо у Вас немає бажання самостійно виконувати монотонні рухи, можна придбати спеціальні електричні йоржики.

Дуже важливо, щоб розмір йоржика був підібраний правильно та індивідуально. Для цього необхідно звернутися до стоматолога, який за допомогою спеціальних калібрувальних зондів виміряє кожен міжзубний простір і підбере відповідний саме Вам розмір йоржика. Що стосується процесу чищення йоржиком, то він вводиться в кожен міжзубний простір (тобто у всі місця, де зуби межують один з одним) і виконують їм зворотно-поступальні рухи, а також обертання приладом за годинниковою стрілкою. Завдяки максимально тонким щетинкам, йорж легко проникає у всі важкодоступні місця міжзубних проміжків, щоб максимально їх очистити.

Єршики для брекетів


Максимальну користь йоржики можуть принести для гігієни брекетів, оскільки під час їхнього носіння догляд потрібен не тільки зубам, а й самій брекет-системі. Пам'ятайте, що брекети не зазнають неповаги і зневаги. Саме тому в перший же день, коли Вам встановили брекети, так важливо відразу придбати йоржик, який повинен використовуватися для регулярних чистиків і дотримання гігієни. Якщо модель цього засобу гігієни є надійною та оригінальною, то цей гігієнічний засіб буде для Вашої ротової порожнини повністю безпечним.

Брекет-система постійно контактує із зубами, тому важливо дотримуватись ефективної гігієни порожнини рота, щоб не допустити появу контактного карієсу. Дуга, завдання якої полягає в тому, щоб між собою з'єднати замочки системи, закриває для зубної щітки або нитки доступ до використання, тому застосування йоржика в даному випадку дозволить повністю очистити міжзубну поверхню.

Для очищення брекетів найкраще підходить йоржик з конусоподібною формою, що передбачає ширший діаметр. Також існують і одноразові міжзубні йоржики, які мають або довгасту, або коротку ручку для тримання.

Чищення брекетів йоржиком


Завдяки користуванню йоржиків для чищення брекетів, Ви зможете харчовий наліт максимально ретельно видалити з-під дуг, мостоподібних протезів та з простору, що криється між зубами.

Використання йоржика, як і зубної щітки, повинно проводитися кілька разів на день, щоб значно зменшити кількість зубного нальоту, що накопичується на незнімних ортодонтичних апаратах. І пам'ятайте, що не варто відмовлятися від використання цього засобу, оскільки наслідки неякісного чищення можуть бути дуже неприємними: з'явиться карієс у важкодоступних ділянках зубів, зміниться колір системи (помутніють сапфірові та керамічні брекети через скупчення на них харчового та бактеріального нальоту), з'явиться поганий запах із рота. Для максимального ефекту від застосування йоржика, його необхідно поєднувати з використанням ортодонтичних щіток і ниток.

Саме використання цього приладу за наявності брекетів виглядає наступним чином: необхідно йоржиком виконувати очищувальні рухи, напрямок яких має бути перпендикулярно зубам і ці рухи повинні виконуватися вперед-назад. Також можна очищати зуби над поверхнею зуба під дугою вправо та вліво. Чистка виконується дуже легко і просто – вам знадобиться лише кілька хвилин, щоб освоїти ці прості рухи. І для цього вам не потрібно мати якісь спеціальні або особливі вміння. У будь-якому випадку ви можете попросити свого лікаря Вам все докладно пояснити. Перед придбанням йоржика переконайтеся, що він є ліцензованим. Також врахуйте, що жорсткість йоржика Вам може підібрати тільки стоматолог, тому консультація у нього потрібна в будь-якому випадку.

Іригатор та йоржик – найкраща пропозиція


Або використовувати унікальний засіб «два в одному»: іригатор Pecham з насадкою гідро-інтердентальною щіткою (йоржик). Завдяки цій інноваційній щітці, яка виконує функції і іригатора, і йоржика, ви зможете гарантувати своїм зубам ідеальну чистоту у всіх міжзубних проміжках. Використовувати таку насадку можна як звичайний йоржик для очищення міжзубних проміжків або разом з іригатором, щоб здійснити одночасне очищення йоржиком і напором струменя. Для того, щоб використовувати цей засіб окремо від іригатора, в комплекті є спеціальна гумова ручка. Для виготовлення використовується високоякісний матеріал. Для покриття металевої основи використано поліуретан, щоб уникнути гальванічну чутливість.