×

Ваш кошик порожній

Водні процедури для зубів – запорука здоров'я та довголіття

Водні процедури для зубів – запорука здоров'я та довголіття
25 червня 2020 р. 01:21

Наші зуби варті того, щоб про них піклуватися. Це не просто важлива частина нашого організму, від здоров'я якої залежить стан багатьох наших органів (як шлунково-кишкового тракту, так і серцево-судинної системи), але також залежить і статус, успішність в очах інших людей. І дбати про зуби не так складно, як це могло б здатися на перший погляд. І не так дорого: якщо підрахувати витрати щоденної гігієни та профілактики, то сума буде в 15 разів менша за ту, яка витратилася б на лікування можливих (найпоширеніших) захворювань. І все ж таки перш ніж з фанатичною цілеспрямованістю придбати все, що пропонує нам сьогодні реклама, давайте розберемося у важливості водних процедур для здоров'я порожнини рота.

Отже, основна біда нашого покоління полягає в тому, що за нинішнього темпу життя і способу харчування, який полягає в основному з перекусів не зовсім здорової їжі, часто ми не маємо можливості забезпечити зубам належним доглядом. А шкода протягом дня на наші зуби виявляється просто величезною. Крім перерахованих вище факторів ключовий вплив на стан зубів мають: спадковість, загальний стан організму, хвороби органів травлення, гормональні збої, прикус, вплив навколишнього середовища.

Але наявність всіх цих або хоча б кількох факторів ще не означає, що здорові зуби – для Вас лише мрія. Цілком ні. За допомогою правильної гігієни та профілактики можна досягти чудових результатів. І дуже важливе місце тут займають водні процедури з іригатором ротової порожнини.

Принцип дії іригатора полягає в тому, що наша ротова порожнина очищається від зубного нальоту та залишків їжі під дією спрямованого водного струменя води. Також цей водяний струмінь надає для наших ясен ефект масажу, завдяки чому покращується кровообіг. Через тиск струменя може регулюватися, ми можемо ретельно очищати міжзубні простори там, де зубна щітка неефективна.

Науковими дослідженнями доведено, що спрямований струмінь води здатний забезпечити максимально ефективне видалення бактерій із зубоясенних кишень та міжзубних проміжків. Іригація обов'язкова в тих випадках, коли в ротовій порожнині більше 4 пломб є ортопедичні або ортодонтичні конструкції (тобто брекет-системи).

Іригація порожнини рота, дуже корисна і важлива водна процедура, яка за своїм ефектом перевершить найсміливіші очікування. Як засіб для зрошення краще користуватися простою водою. Оскільки основне завдання – це забезпечити якісну гігієну ротової порожнини, а також покращити кровообіг. Після іригації можна прополоснути ротову порожнину лікарськими засобами, ополіскувачами або відварами, які призначив лікуючий стоматолог.

Не рекомендується займатися самолікуванням та використовувати ополіскувачі чи інші препарати без призначення фахівця. Навіть найбільш, на Ваш погляд, нешкідливі розчини впливають на стан PH порожнини рота, що в свою чергу може створити сприятливе середовище для розвитку патогенних і карієсогенних мікроорганізмів.

Користь від водних процедур відома людству давно і полягає вона у фізіотерапії, яку виконують фахівці у фізіотерапевтичному кабінеті. Що вони включають? З допомогою різних засобів здійснюється вплив фізичними чинниками різні механізми розвитку патологічних процесів в щелепно-лицьової області. Це може бути гідролазерний масаж (механічний масаж з водним струменем, енергетичний вплив лазерного світла та інформаційне лікування структурованою водою), різні апарати для покращення кровообігу в тканинах пародонту, апарати, що випромінюють поляризоване світло, яке, у свою чергу, має протизапальну та болезаспокійливу дію .

Також є апарати для стимулюючої дії на обмінні процеси в тканинах пародонту. Апарати для електрофорезу, які вводять іони лікарської речовини у тканини пародонту та твердих тканин зубів. Апарати ОКУФ, які за допомогою ультрафіолетового випромінювання впливають на хвороби слизової оболонки ротової порожнини (афтозного стоматиту, кандидозу та ін.). Апарати, які за допомогою аерозольної інсоляції виявляють лікування захворювань пародонту та СОПР. Також існує такий вид лікування, як парафіно-озокерито-лікування, яке використовується для аналгезуючої дії на процеси обміну в тканинах пародонту.

Все це виконується в стоматологічних кабінетах, досвідченими фахівцями при лікуванні певних хвороб або їх профілактики. Всі вони дуже корисні і мають лише позитивний вплив на здоров'я нашої ротової порожнини. Але як профілактика вони досить дорогі і легко замінні. Враховуючи той факт, що сьогодні аптеки та супермаркети ломляться від різноманітного асортименту профілактичних засобів для догляду за ротовою порожниною від різних виробників, за різною ціною та з різним призначенням. Всі вони спрямовані на те, щоб дбати про зуби протягом дня, а не лише вранці чи лише ввечері. Це такі новомодні засоби, як жувальні таблетки для зміцнення зубів, профілактичні гелі, олівці для зняття нальоту та плям із зубів, а також багато іншого.

Таким чином, зовсім не потрібно відвідувати дорогі фізпроцедури для профілактики стоматологічних захворювань, які займають багато часу. За допомогою звичайного щоденного та грамотного догляду за своїми зубами, ви зможете забезпечити їм бажане здоров'я. Як показує практика, для того, щоб Ваші зуби були здоровими, потрібно не так вже й багато: зубна щітка вранці та ввечері, полоскання після кожного прийому їжі та використання іригатора щонайменше кілька разів на тиждень. Цього цілком достатньо, щоб надати Вашим зубам належний догляд.