×

Ваш кошик порожній

Роль іригатора у гігієні брекетів у підлітків

Роль іригатора у гігієні брекетів у підлітків
19 квітня 2020 р. 23:05

Підлітковий вік дуже важкий кожному за людини. І проблеми із зовнішністю у цьому віці можуть посилити його психологічний стан, сприйняття себе, стосунки з іншими людьми. Зокрема це стосується проблем із зубами: неправильний прикус чи нерівні зуби, які є причиною виникнення у підлітка комплексів, а це згодом призводить до тяжких наслідків у майбутньому. Але сучасна стоматологія знайшла ефективний спосіб уникнути таких проблем – лікування за допомогою брекет-системи в підлітковому віці, коли організм росте і формується. Варто зазначити, що підлітки становлять приблизно 70% пацієнтів ортодонтів, оскільки виправлення проблем із зубами найефективніше саме у цьому віці. Професійний ортодонт індивідуально підбере потрібні брекети, які згодом усунуть усі проблеми із зубами.

На початковому етапі всю роботу виконує лікар-ортодонт і відповідальність за майбутнє зубів підлітка лежить на ньому. Але як тільки «пацієнт» залишає кабінет лікаря, тягар відповідальності догляду за зубами та ортодонтичною конструкцією лягає на його власні плечі. Саме він відповідає за той стан зубів, який буде після зняття у нього брекетів. Саме від пацієнта залежить, чи буде у нього «голлівудська усмішка» чи він зіткнеться з такими проблемами, як запалення ясен, карієс міжзубних просторів, каріозні плями по центру зуба навколо місця, де розташовувався брекет.

Успіх ортодонтичного лікування у посиленій гігієні порожнини рота

Для того щоб отримає сліпучу усмішку необхідно добре попрацювати. І факт носіння брекетів ще не є гарантією успіху. Адже якщо на зубах постійно буде недочищений наліт, який для зубів є ворогом номер один, то в процесі лікування у підлітка можуть виникнути тяжкі наслідки. Саме тому дуже важливо, щоб юний пацієнт не виявляв ліньки і робив усе можливе, щоб носіння брекет-системи було максимально ефективним. А саме, під час лікування він не повинен обмежити себе у вживанні льодяників, ірисок, жувальної гумки, сухариків, горіхів та ще досить довгого переліку заборонених продуктів; не гризти ноги, олівці та ручки та виконувати ще величезну кількість вказівок. Також важливою умовою догляду за зубами під час лікування брекет-системою у підлітків є правильне та ретельне чищення зубів після кожного прийому їжі з використанням спеціальних пристосувань.

Брекети та карієс

Як було згадано вище, однією з основних проблем, що виникають під час носіння брекетів, є зубний наліт, який є причиною виникнення карієсу та запалення ясен. Зубний наліт утворюється після кожного прийому їжі за рахунок бактерій та залишків їжі на зубах. Бактерії, засвоюючи глюкозу, виділяють кислоту, що руйнує зубну емаль. Також наліт на зубах є причиною подразнення ясен та їхнього захворювання. Накопичення зубного нальоту відбувається у фісурах, які є поглибленнями, розташованими на жувальній поверхні зубів, а також на межах між яснами та емаллю, і в міжзубних проміжках. Коли підлітку встановлюють брекет-систему, наліт починає утворюватись і навколо приклеєного брекету. Щоб цей наліт не утворювався, підліток повинен забезпечити своїм зубам постійний і ретельний догляд.

Іригатор, як засіб гігієни для брекетів

Під час носіння брекет-систем дуже важливо, щоб підліток усвідомлював всю важливість та необхідність догляду за своїми зубами. Для цього він повинен використовувати такі інструменти, як ортодонтична зубна щітка (яка також може бути електричною або ручною), зубна паста, спеціальні зубні йоржики та іригатор ротової порожнини. Оскільки для забезпечення гарної гігієни звичайною зубною щіткою або йоржиком необхідно витратити багато часу і сил, що підлітків дуже складно організувати робити, щоб вичистити повністю всі залишки їжі, то найефективнішим і зручнішим для них буде використання іригатора. Використання іригатора дуже важливе для підлітків, які носять брекети, оскільки є найефективнішим, найшвидшим і найкомфортнішим засобом боротьби з нальотом. Через те, що іригатор змішує воду і повітря, він формує мільйони мікростійких бульбашок, які потім атакують бактеріальний наліт. Завдяки очищенню порожнини рота за допомогою напору постійного або пульсуючого струменя води значно підвищується якість гігієни порожнини рота, а за рахунок масажу ясен покращується кровообіг у тканинах пародонту.

Іригатори ефективно очищають не тільки м'який наліт, але й залишки їжі із важкодоступних місць між зубами та зубо-десневими складками, які, в іншому випадку, можуть бути причиною виникнення поганого запаху через рот. До того ж іригатори мають і безліч інших переваг:

здійснює масаж ясен, покращуючи цим їхнє кровопостачання; є профілактикою не тільки карієсу, а й галітоза (приємного запаху з рота). Його використання ніяк не шкодить брекет-системі, що також є його важливою характеристикою.

Підсумовуючи вищесказане, варто відзначити, що для підлітків, які носять брекети, дуже важливе розуміння того, що здорові зуби є результатом великої праці та зусиль з їхнього боку. Тільки усвідомлення того, що при носінні брекетів вони повинні дотримуватися суворих правил догляду за зубами, використовувати іригатори, як засіб гігієни ротової порожнини та профілактики стоматологічних захворювань, дозволить їм досягти очікуваного і необхідного успіху від носіння брекетів.