×

Ваш кошик порожній

Принцип роботи іригатора

Принцип роботи іригатора
18 квітня 2023 р. 23:20

Мало хто знає про такий ефективний прилад для гігієни ротової порожнини, як іригатор. Завдяки регулярному його використанню зменшується утворення бактеріального нальоту на 24%, підвищується на 50% ефективність очищення зубів у важкодоступних місцях, знижується ймовірність появи карієсу на 26%, освіжається та покращується стан ротової порожнини. Також клінічні дослідження довели, що іригатор на 93% є ефективнішим, ніж використання зубної нитки. Почавши використовувати іригатор, вже через 2 тижні ви відмітите значне покращення стану ваших зубів та ясен!

 

У цій статті детально розповімо про принцип роботи цього інструменту - як саме він працює, за рахунок чого відбувається очищення зубів, міжзубних проміжків, масаж ясен. Адже нам важливо знати, за рахунок чого іригатор дозволяє:

- знизити ризик виникнення карієсу та захворювань пародонту;

- Вирішити проблеми з неприємним запахом з рота;

- очищати навіть ті місця в ротовій порожнині, куди не дістає жодна щітка та зубна нитка;

- З максимальною ефективністю очищати брекет-системи;

- усунути кровоточивість ясен,

- забезпечувати максимальний догляд за мостами, імплантатами, коронками та зубними протезами;

- знизити ризик захворювань ясен у людей, які страждають на цукровий діабет;

- усунення пародонтиту та гінгівіту у вагітних.

Отже, далі ми поговоримо про механізм роботи іригатора, як саме і завдяки чому він піклується про ваші зуби.

Як влаштований іригатор 

Іригатором називають прилад побутового характеру, який призначений для гігієнічного та лікувально-профілактичного догляду за зубами, яснами, ротовою порожниною в цілому в домашніх умовах. Тобто це ваш особистий «домашній» стоматолог. Іригатор очищає зуби, масажує ясна за допомогою потоку води, що прямує на зуби, ясна, міжзубні простори. Він оснащений ручкою регулювання потужності потоку води, завдяки якій ви можете вибрати відповідний режим роботи. Потужність потоку може коливатися від 35 до 620 кПа.

 

Необхідно зупинитись на безпеці під час використання іригатора, а саме важливість вибору оптимального напору води. Цьому, до речі, сприяє розроблений та запатентований клапан, який використовується в іригаторах, що підключаються до крана, завдяки якому надлишки води автоматично зливаються в раковину. Це забезпечить саме той напір води, який потрібен, незалежно від напору води у водопровідному крані. Залежно від поверховості будинку напір у трубах може змінюватись.

 

Для тих, хто тільки починає використовувати іригатор, варто знати, що новачки повинні починати використовувати прилад з невеликим тиском води, поступово збільшуючи його, доки не визначите оптимальний. В іншому випадку може початися кровоточивість ясен.

Режими роботи іригатора

Перший – це режим «Струї», принцип роботи якого полягає у спрямованому потоці води з метою очистити міжзубний простір, пришийкову область зуба, а також інші важкодоступні місця в ротовій порожнині. Другий режим називається «Спрей» або «Душ» та його використання спрямоване на здійснення гідромасажу ясен та загального чищення ротової порожнини. Третій для пацієнтів з ортодонтичними конструкціями спеціально розроблено нову насадку: «гідро-інтердентальну». Вона поєднує в собі так і механічне очищення за допомогою йоржика, так і спрямований струмінь води іригатора.

 

Що робить натиск струменя? Під тиском він змиває із зубів та ясен наліт, який встиг там утворитися за день, залишки їжі, вичистити які не змогла зубна щітка чи зубна нитка. Для ефективного очищення рекомендовано режим монострую. Вибираючи для роботи турбо потік, завдяки спеціальній технології змішування води та повітря під тиском, що здійснюється спеціально вбудованою в насадку турбіною, дозволяє масажувати ясна та покращувати кровотік. Також за допомогою ефективного водно-бульбашкового міксу ефективно природним способом гинуть патогенні бактерії в пародонтальних кишенях.

 

 

Важливо висвітлити питання розчинів для іригатора. Насамперед, варто запам'ятати, що будь-які ополіскувачі та розчини для порожнини рота застосовуються лише за необхідності! І, бажано, якщо їх рекомендує стоматолог. Самостійно їх варто використовувати. Іригація – це насамперед механічне очищення від залишків їжі та м'якого зубного нальоту в ротовій порожнині, а розчини – це лікування.

Як використовувати іригатор

При використанні іригатора дотримуйтесь кількох правил, щоб досягти максимальної ефективності:

- іригатор необхідно використовувати після використання зубною щіткою.

- для іригації необхідно використовувати теплу воду або розчин (тільки за рекомендації стоматолога).

- струмінь повинен бути спрямований під прямим кутом (під кутом 90 градусів) до поверхні ясна;

- Тривалість процедури повинна становити 5-20 хвилин.

- кількість використання іригатора на тиждень має бути обумовлена ​​з лікарем, але в будь-якому випадку використовувати іригатор необхідно не частіше, ніж один раз на день, і робити це рекомендовано ввечері.

- важкодоступні ділянки необхідно обробляти довше, ніж інші.

- положення голови має бути таким, щоб відпрацьована вода могла вільно витікати у раковину. Для цього необхідно нахилитися над раковиною і лише після цього запустити подачу води. Таке становище голови також не допустить потрапляння використаної води до організму.

Висновок

Насамкінець хотілося б відзначити, при сьогоднішніх темпах та способі життя тільки спільне використання зубної щітки та іригатора здатне уберегти ваші зуби від можливих захворювань, які призводять до втрати зубів. Захворювання розвиваються найчастіше непомітно для нас – ми помічаємо проблеми тоді, коли найчастіше зробити нічого не можна. Тому слідкуйте за своїми зубами правильно, будьте з ними обережними, дбайливими і вони відплатять вам своїм здоров'ям.