×

Ваш кошик порожній

Іригатор чи зубна нитка?

Іригатор чи зубна нитка?
25 квітня 2017 р. 17:03

Щоб не вдаватися до довгого опису необхідності ретельного очищення зубів, особливо міжзубних проміжків, у які найчастіше забивається їжа, констатуємо, що це виконується двома пристосуваннями – зубною ниткою та іригатором Pecham. Зубна нитка має більшу популярність через те, що відома більш тривалий період часу, ніж іригатор. Однак, останній прилад за такий невеликий час існування довів насправді свою ефективність та необхідність регулярного використання для забезпечення якісної гігієни порожнини рота. Для того, щоб відповісти на запитання якому із засобів гігієни віддати перевагу, звернімося до історії.

Історія зубної нитки

Вважається, що зразком зубної нитки були загострені палички, якими древні люди очищали міжзубні простори. Але все ж таки саме зубна нитка, практично в тому вигляді, в якому ми звикли її бачити сьогодні, була винайдена в 1815 році, в Новому Орлеані стоматологом, який став рекомендувати пацієнтам використовувати тонку нитку з шовку для чищення між зубами. Але ідея набула масового поширення, коли її взяла на озброєння аж у 1882 році американська компанія Codman та Shurtleft. Саме вона перша почала продавати не воскову, а шовкову нитку. Потім її приклад наслідувала компанія Johnson & Johnson, яка в 1986 випустила свою зубну нитку, яка була зроблена з шовку, яким користувалися лікарі для накладання шовкових швів. До речі, через те, що зубну нитку виготовляли з шовку, сталася назва флосси від англ. floss – шовк-сирець.

Пройшло багато років, перш ніж розвиток зубної нитки зрушив з місця. Сталося це в 1940-х роках, коли було вирішено замінити шовкову нитку. Вважалося, що остання має міцну структуру та стійкість, яка вигідно відрізняється в порівнянні з шовком. Використання нейлонової нитки послужило поштовхом для появи в 1940 воскової нитки і в 1950 стоматологічної стрічки.

Потім зубна нитка зазнала ще деяких змін, завдяки яким сьогодні вона включає до свого складу нові матеріали (Gore-Tex, губчасті нитки та м'які нитки), завдяки яким вона володіє новими функціями для більш легкого використання. Сьогодні існує досить багато різних видів зубної нитки. Сучасні флосси – це міцна нитка, створена з полімерних волокон (найчастіше це нейлон). Можна зустріти моделі, що доповнюють ароматизаторами, воском, смаковими добавками. Сьогодні їх можна поділити на такі види: плоскі та круглі; різні за товщиною; вощені та не вощені; без просочення і з просоченням – смаковим, ароматним, освіжаючим, відбілюючим, лікувально-профілактичним, лікувальним; різного призначення – індивідуальне повсякденне користування або застосування в стоматологічних кабінетах для професійного чищення зубів; суперфлоси. Кожен різновид призначається для різних цілей, яких ви хочете досягти.

Однак, неправильне використання зубної нитки може призвести до травми тканин ясен, внаслідок чого може початися запалення. Вона, по перше, не в змозі очистити наліт із зубів, на яких встановлені брекети, а також зубна нитка не завжди якісно справляється з очищенням важкодоступних місць. У цьому випадку на допомогу приходить іригатор Pecham, який цими вадами не володіє.

Історія іригатора

Своєю появою іригатор Pecham завдячує саме зубній нитці. Точніше того факту, що використання зубної нитки часто стає причиною появи мікротравм ясен, які переростають у оголення шийки зуба та підвищення чутливості. Цей факт і послужив поштовхом до створення приладу, який виконуватиме ті ж функції, але у якого цього недоліку не буде.

Перший іригатор був розроблений американським інженером та дантистом, які експериментували із системою оральної іригації. Після кількох років експериментів у 1958 році вони нарешті створили першу модель апарату – пристрій, який під тиском струменя води здійснює чищення зубів, міжзубних проміжків та масаж ясен. Патент на винахід вони отримали 1962 року. Довгий час винахід іригатора виконувався вдома у дантиста, а продаж вони здійснювали виключно серед своїх пацієнтів. Але одного дня, ну дуже задоволений пацієнт, у якого після використання апарату стан зубів різко покращився, вирішив вкласти у виробництво іригатора 50 000 доларів, щоб вивести прилад на ринок і зробити його доступним для кожного, хто його потребував. Називався перший іригатор "Восьминіг" і в стоматологічній індустрії він викликав справжній фурор. Це призвело до того, що вже за п'ять років апарат масово почали продаватися в кожній аптеці та в магазинах побутової техніки.

Що стосується ефективності іригатора, то вона більш висока, ніж у зубної нитки - натиск струменя води м'яко і безболісно очищає порожнину рота від будь-яких залишків їжі, які ми навіть можемо не помітити через їх мікроскопічний розмір. Але навіть за невеликих розмірів ці залишки їжі дуже згубні для наших зубів. При цьому використання іригатора, який підключається до водопровідного крана, не може нашкодити вашим зубам.

Що використовувати: Іригатор чи зубна нитка?

Чи заміняє іригатор Pecham зубну нитку? Ефективна гігієна повинна поєднувати використання всіх доступних засобів гігієни. Іригатором ви користуєтеся вдома, зазначене стоматологом кількість разів на тиждень, щоб максимально ефективно очистити зуби від нальоту. А зубною ниткою ви користуєтесь у разі гострої необхідності, коли іригатора Pecham немає поряд (на роботі, наприклад). При цьому не варто користуватися зубною ниткою постійно, щоб уникнути серйозних травм для ясен.