×

Ваш кошик порожній

Абсцес зуба: лікування та профілактика з іригатором

Абсцес зуба: лікування та профілактика з іригатором
21 червня 2020 р. 00:14

Абсцесом зуба називається інфекційний запальний процес, який характеризується скупченням гною, що локалізується біля коренів, а також між зубами та яснами. Часто бактеріальна інфекція може виникнути у м'якій пульпі зуба. А береться ця інфекція з нальоту, який утворюється через неякісну гігієну порожнини рота - залишки їжі, якщо їх не видаляти, згодом перетворюються на наліт і в цьому нальоті постійно живуть бактерії. Тому так важливо правильно очищати порожнину рота, використовуючи для цього правильні засоби: не тільки зубну щітку та пасту, а й нитки, ополіскувачі, а також іригатор, щоб постійно підтримувати порожнину рота в чистоті та не допускати утворення нальоту, що є причиною не лише абсцесу. (його також називають флюсом), а й інших стоматологічних захворювань.

Різновиди абсцесу та причини його виникнення

Розрізняють такі види флюсу:

  • Періодонтальний, який утворюється через проникнення бактеріальної інфекції до зубної кісткової тканини;
  • Періапікальний флюс, який локалізується у м'яких пульпах зубів;
  • Десневий абсцес – він уражає тканини ясен і не заражає зуб чи періодонтальну зв'язку. 

Абсцес не лікується самостійно, а потребує обов'язкового лікування у професіонала – стоматолога. При цьому дуже важливо вчасно звернутися до стоматологічного кабінету, оскільки захворювання характеризується тим, що дуже швидко вражає ясна та зуби, погіршує їх стан, руйнує кісткову тканину зубів. Причин цього захворювання безліч: це наявність зубних зламів, сколів та інших порушень цілісності зуба; наявність нелікованого або недолікованого карієсу, гінгівіту, пульпіту, гранулеми, кісти тканин зуба, пародонтиту та інших стоматологічних захворювань; наявність інфекційного гострого чи хронічного вогнища; наявність лицьового фурункульозу; наявність уражень слизової оболонки рота або ран на лицьовій шкірі в області щелепи. Флюс може виникнути внаслідок інфікування ін'єкцій або стоматологічного лікування.

Запальний процес дуже важливо лікувати на перших стадіях, оскільки якщо запустити захворювання, то інфекція вражає тканини в яснах навколо зуба або проникнути в щелепну кістку, що призводить до розвитку флегмона.

Симптоми флюсу

Насамперед, захворювання починається з раптового зубного болю, який згодом посилюється. Біль може віддавати навіть у вухо, щелепи чи шию. Також абсцес супроводжується болями під час жування (болить там, де інфекція пошкодила тканини), хворобливими дотиками до ураженої зони, збільшенням шийних лімфатичних вузлів, підвищеною чутливістю до холодної або гарячої їжі та рідини, зниженням смакової чутливості, наявністю постійної гіркоти в порожнині рота, підвищенням температури, тонічним скороченням жувальних м'язів, який називається тризмом, відтіками та набряком м'яких лицьових тканин, проблемами під час ковтання (дисфагія), почервонінням та відтіками ясен, наявністю ран на яснах з гнійними виділеннями. Також під час флюсу на вас чекає загальне нездужання, зниження апетиту і можливе безсоння. Якщо щось із цього виявилося – це сигнал до того, щоб відвідати стоматологічний кабінет, де вам нададуть кваліфіковану допомогу. Звернутися за допомогою варто навіть у тому випадку, якщо присутні лише деякі з перерахованих вище симптомів або якщо деякі з них зникли.

Іригатор незамінний для лікування та профілактики флюсу

Будь-яке лікування починається з усунення вогнища інфекції, яке проводять, щоб зберегти та реставрувати зуб, а також не допустити подальших ускладнень. Для цього очищають кореневий канал, видаляють некротизовані тканини. Потім цей канал пломбується і, якщо необхідно, встановлюється на зуб коронка. Якщо інфекція поширилася на великій ділянці, можлива поява ускладнень – можливо, доведеться навіть видалити уражений зуб. Сьогодні флюси часто лікують низькоінтенсивним лазером, який практично безболісно розкриває вогнище інфекції – застосування традиційного способу є досить болючим.

 

 

Якщо хвороба поширилася, лікування може передбачати прийом курсу антибіотиків. Щоб зняти хворобливі відчуття в порожнині рота використовують теплі водно-соляні розчини або знеболювальні препарати.

Але незважаючи на те, що захворювання лікується, його краще не допускати зовсім, тобто виконувати своєчасну профілактику. Стоматологічні захворювання унікальні тим, що для всіх стоматологічних захворювань застосовується та сама профілактика – регулярна гігієна порожнини рота. Зберігаючи ротову порожнину в постійно чистоті, ви максимально мінімізуєте всі можливі інфекційні ураження і руйнування. Тому обов'язково дотримуйтесь елементарних правил гігієни та своєчасно відвідуйте стоматолога, щоб усунути будь-яке захворювання на самому початку розвитку.

Отже, як з іригатором забезпечити профілактику абсцесу, а також інших хвороб ротової порожнини? 

Насамперед, причиною всіх «бід» у порожнині рота є зубний наліт, який утворюється із залишків їжі. Тому завданням чищення є максимально ретельне видалення нальоту. Використовувати для цього необхідно зубну щітку, нитку та іригатор. Щітка використовується вранці і ввечері, щонайменше три хвилини, рухи щітки повинні бути круговими, щоб ретельно видалити всі великі частинки їжі. Нитка використовується протягом дня, щоб після кожного прийому їжі видаляти залишки, що застрягли в зубах (для цих цілей також використовується і полоскання, і жувальна гумка без цукру). Іригатор використовується ввечері після використання щітки, щоб видалити дрібні залишки їжі – ті, які не змогла видалити щітка. Для повністю чистих зубів іригатор достатньо використовувати хоча б через день – це не дозволить утворюватись нальоту. Використовується іригатор протягом 10 хвилин, під час яких необхідно обробити кожен зуб окремо, а також виконати масаж ясен.

 

Як стає зрозуміло, забезпечити профілактику абсцесу не так вже й важко – чистіть зуби регулярно і жодна стоматологічна болячка вам не зашкодить!