×

Ваш кошик порожній

Важливість іригатора під час вагітності

Важливість іригатора під час вагітності
18 квітня 2023 р. 20:52

Вагітність кожної жінки є складним періодом життя, оскільки весь організм перебудовується для виношування плода. У ротовій порожнині, зокрема, також відбуваються зміни у тканинах. Це викликано тим, що організм у підвищених дозах потребує вітаміни, фосфорно-кальцієві комплекси, фтор, магній, залізо та інші мікро- та макроелементи. Саме в цей період у жінок активно розвиваються захворювання пародонту, а також відбувається інтенсивне каріозне руйнування зубів.

Тому для жінок у положенні дуже важливе збалансоване харчування та правильний догляд за зубами, які дозволять уникнути серйозних стоматологічних проблем під час вагітності та після її закінчення. Що стосується якісної гігієни порожнини рота, то вона, в першу чергу, полягає в тому, щоб максимально ретельно усувати залишки їжі, м'який зубний наліт, проводити профілактику утворення зубного каменю, запалення ясен, запобігати розвитку карієсу.

Вплив вагітності на стан зубів майбутньої мами

Вагітність - це складна робота кожної жінки, яка полягає в тому, щоб дати дитині в утробі все необхідне, але при цьому не зруйнувати свій організм, який зазнає сильної зміни гормонального фону. Варто пам'ятати, що стан зубів матері впливає на майбутнє стан зубів дитини. Тому здорові зуби мами є запорукою того, що ваша дитина буде меншою мірою схильною до стоматологічних захворювань. Таким чином, профілактика порожнини рота повинна проводитися як у період планування вагітності, так і під час її перебігу.

Пародонтит у жінок

Зміна обміну кальцію, що спостерігається у вагітних, є причиною зниження властивостей слини, що ремінірують. Щоб усвідомити важливість цього процесу, варто знати, що емаль зміцнюється за рахунок кальцію та фосфатів, які містяться у слині. Під час вагітності кількість цих елементів дуже знижується, що призводить до зміни РН слини. Це є причиною порушення кислотно-лужного балансу в роті, інтенсивного розмноження мікроорганізмів, що спричиняють карієс. Також відбувається зміна мінерального обміну, що впливає зниження щільності зубної тканини. Тому зуби стають крихкими і починають кришитися.

Мікроорганізми, що інтенсивно розмножуються в ротовій порожнині, виділяють токсини, які є причиною запалення ясен, а це призводить до такого захворювання, як пародонтит вагітних. Цей процес призводить не тільки до хвороби ясен, але також і запалення кісткової тканини, на якій кріпляться зуби. Ця тканина починає розчинятися, як наслідок зуби починають хитатися. Запальний процес також супроводжується кровотечею ясен, на яких утворюються виразки, за допомогою яких шкідлива мікрофлора може потрапити в кров, а потім і до дитини за допомогою кровотоку. У плода це може викликати сенсибілізацію, схильність до алергії, в майбутньому дитина може бути болючим. Для матері це призводить, як правило, до втрати кількох зубів.

Безперечно, такого допускати не варто. Тому необхідно всіма силами уникнути виникнення захворювань пародонту за допомогою якісної гігієни ротової порожнини, яку потрібно виконувати на найвищому рівні. Необхідно не просто чистити зуби звичайною щіткою, використовувати різні ополіскувачі, але й на щоденній основі користуватися іригатором, який забезпечить ефективне видалення бактеріального нальоту, збільшить кровотік за рахунок масажу ясен.

Гінгівіт у вагітних

Одним із найпоширеніших захворювань у вагітних є гінгівіт, який є запаленням ясен, викликане підвищеною кількістю гормону окситоцину. Цей гормон на високому рівні тримається в організмі не лише під час вагітності, а й через 6-8 місяців після. Незважаючи на те, що він є дуже важливим для дитини, матері — це шкідливо тим, що страждає на слизову оболонку ротової порожнини, яка стає більш рихлою і піддається появі виразок. Прояв гінгівіту полягає в почервонінні, набряку, кровоточивості ясен при найменшому впливі ззовні. У запалених яснах утворюються «кишені», у яких накопичується наліт і утворюється зубний камінь. Саме тому під час вагітності дуже важливо лікувати зуби, максимально швидко усувати стоматологічні проблеми, а також правильно за ними доглядати.

Гігієна ротової порожнини у вагітних

Як відомо, в ротовій порожнині міститься 400-600 різних мікроорганізмів, деякі з яких є хвороботворними, здатними викликати запальні процеси та неприємний запах. Якщо не лікувати дані захворювання, майбутня мама ризикує не лише втратити кілька зубів, а й підвищити ризик серцево-судинних захворювань, ЛОР-органів та шлунково-кишкового тракту. Зокрема вона ризикує передати інфекції плоду.

При запаленні ясна збільшуються в розмірах, з'являються хворобливі відчуття, кровоточивість при дотику, що утруднює якісну гігієну порожнини рота. Як правило, користуючись звичайною зубною щіткою, яка не здатна дістатися до важкодоступних місць, і зубною ниткою, якою при неправильному використанні можна травмувати ясна, не досягається необхідний рівень гігієни. На допомогу приходить іригатор, який є не травматичним та найефективнішим засобом гігієни. Іригатор м'яко і безболісно вимиває мікроорганізми та залишки їжі з усіх важкодоступних місць, запобігаючи виникненню запалень м'яких тканин.

Насамкінець хочеться підкреслити, що іригатор порожнини рота не просто необхідна річ під час вагітності, це рятувальне коло від безлічі проблем із зубами, які можуть виникнути, як під час вагітності, так і після пологів. Пам'ятайте, що, дбаючи про свої зуби, ви дбаєте і про здоров'я свого малюка.