×

Ваш кошик порожній

Іригатор для пацієнтів з обмеженими фізичними можливостями

Іригатор для пацієнтів з обмеженими фізичними можливостями
13 квітня 2023 р. 21:20

Повноцінна гігієна ротової порожнини складається не тільки з очищення зубів, але і з догляду за яснами, міжзубними проміжками, важкодоступними місцями. На перший погляд звичайнісінькі вимоги, але для людей з обмеженими фізичними можливостями використання різних засобів гігієни є складним і проблематичним. До групи людей з обмеженими фізичними можливостями можна віднести: пацієнтів з переломами кінцівок, щелепи, паралізованих, а також усіх тих, хто має труднощі з самостійним чищенням зубів.

Іригатор – засіб для догляду за ротовою порожниною

Незалежно від фізичного стану людини, зуби та ясна мають бути здоровими. Наскільки вони виконують не тільки естетичне завдання, але насамперед функціональне – пережовування їжі. Для того щоб стоматологічні проблеми не спричинили захворювання інших органів, наприклад шлунково-кишкового тракту, поява поганого запаху з рота, за зубами необхідний якісний догляд. І для цього догляду просто необхідний іригатор. Даний прилад за допомогою спрямованого струменя води ефективно і безболісно забезпечить необхідний рівень гігієни. Він є незамінним у випадку, наприклад, з переломом щелепи, коли кожен рух і дотик є болючим для пацієнта.

Іригатор не замінює зубну щітку, він призначений для забезпечення якісного догляду за міжзубними проміжками та важкодоступними місцями порожнини рота. Якщо ж фізичної можливості використовувати зубну щітку немає, тоді іригатор є справжнім рятувальним колом, що дозволяє зберегти зуби та ясна здоровими. Перевага приладу полягає в тому, що він дуже простий у використанні, але при цьому дозволяє забезпечити швидке, ефективне та якісне очищення. Струмінь води, яка виробляється іригатором, повинна прямувати на всі зуби по черзі, а сама чистка може виконуватися пацієнтом самостійно.

Як використовується іригатор для фізичних обмежень?

Використання іригатора чудово підходить для тих, хто обмежений у маніпуляційних навичках. Насамперед, слід зазначити, що спосіб застосування іригатора безпосередньо залежить від конкретної ситуації кожного пацієнта (його фізичних можливостей), тому підбір приладу та насадок до нього здійснює лікар-стоматолог. Він визначає, чи це буде стаціонарний прилад, переносний або іригатор, що підключається до крана. Також лікар призначає частоту використання.

Варто зазначити, що найзручнішим приладом для людей з обмеженими фізичними можливостями (а також найбезпечнішим для людини та навколишнього середовища, безшумним та економним) є іригатор, що підключається до водопровідного крана. Він підходить для всіх людей з обмеженими фізичними можливостями, які можуть самостійно дійти до ванної кімнати. Безпека іригатора, що підключається до крана, забезпечується тим, що для роботи йому не потрібне живлення від електромережі або батарейок. Також такий прилад дуже компактний і легкий (наприклад, вага іригатора Pecham становить близько 100 грам, що дозволяє його утримувати навіть дуже слабким через хворобу людям). Немаловажним є і надійність іригатора, що працює від водопровідного крана. Дана характеристика забезпечується за рахунок того, що пристрій працює на основі природних законів фізики. До того ж іригатори, що підключаються до крана, мають величезну кількість різноманітних насадок, дозволяючи підібрати для кожного конкретного випадку максимально ефективну.

Суть роботи іригатора полягає в тому, що приладом формується струмінь води (яку можна самостійно регулювати) під певним натиском, який прямує на зуби по черзі. За допомогою спрямованого потоку води механічно відбувається очищення від нальоту, залишків їжі, а також здійснюється гідромасаж ясен. Варто відзначити, що перевага використання іригатора людьми з обмеженими фізичними можливостями полягає в тому, що чищення з його допомогою здійснюється значно швидше, ніж це виконується зубною ниткою. Також незаперечною перевагою є те, що використання іригатора є абсолютно безболісним, що критично важливо для людей з переломом щелепи, післяопераційними пов'язками, корсетами на шиї і так далі.

Іригатор забезпечує лікування та профілактику таких стоматологічних захворювань, як пародонтит, пародонтоз, гінгівіт, галітоз (поганий запах з рота), карієсу, а також різних запальних процесів у яснах.

Важливо, що обов'язковою є консультація у стоматолога перед початком застосування іригатора у випадках, коли пацієнт нещодавно пережив оперативне втручання і у нього в ротовій порожнині є шви або рани, що не загоїлися, людям з підвищеною кровоточивістю ясен, з загостреними стоматологічними хронічними захворюваннями.

На закінчення…

… життя людей з фізичними обмеженнями (тимчасовими чи постійними) і без того є неймовірно складним. Їм набагато складніше виконувати звичайні побутові відносини та гігієну порожнини рота. Тому таким важливим є існування іригатора, який дозволить підвищити якість їхнього життя в цілому, а стан здоров'я (зокрема зубів) значно кращий.