×

Ваш кошик порожній

Нейлонові зубні протези та догляд за ними за допомогою іригатора

Нейлонові зубні протези та догляд за ними за допомогою іригатора
21 червня 2020 р. 00:27

Красиві здорові зуби і при цьому всі свої – це щастя, яке дається від народження, але зберігається величезними зусиллями та постійною працею. Щоб зберегти свої зуби до старості, потрібно протягом усього життя ретельно їх доглядати – не просто регулярно чистити, а й відвідувати стоматолога двічі на рік, а також виконувати профілактику стоматологічних захворювань. Це не важко насправді просто потрібно знати, як саме це робиться.

 

Пам'ятаєте дитячу лічилку? «Хто чистить зуби вранці, той чинить мудро». Але здорові зуби у того, хто також використовує для гігієни порожнини рота та додаткові засоби, а не лише зубну щітку та пасту. А саме протягом дня жує після кожного їди жувальну гумку без цукру, а також полоще рот простою водою. Ну і обов'язковим є використання іригатора, який ретельно видалить із зубної поверхні наліт та залишки їжі, що його утворюють.

Переваги протезів з нейлону 

Але буває так, що Ви десь щось прогаяли і зуби зіпсувалися настільки, що ніяка стоматологія не здатна допомогти. У результаті ми втрачаємо зуб чи відразу кілька. Тоді повернути зубам колишню функціональність і красу здатні протези, які можуть бути незнімними або повністю/частково знімними. Протезування зубів буває різним і одним із його різновидів є нейлонові протези – вони доступні за ціною (це перша їх перевага) і практично не мають протипоказань, це означає, що підходять практично всім (це їхня друга перевага). Найчастіше використовують знімні нейлонові протези, оскільки вони гнучкіші і м'якіші, але й незнімні теж мають свої переваги.

 

У нейлонових протезів є значна перевага – для їх установки не потрібно обточувати здорові зуби. Також вони ідеально підходять тим, хто має алергію на метал – у цих конструкціях металу немає. Також нейлоновими протезами можна протезувати ротову порожнину, уражену пародонтитом. Якщо внаслідок хвороби зуби розхиталися, протез дозволяє їм набути більш стійкого положення. Такі конструкції мають прекрасні естетичні властивості, що дозволяє не відрізняти їх від справжніх. Опорні зуби при носінні не прикриваються коронками. Сама фіксація є надійною, а завдяки своїй гнучкості та легкості матеріалу зуби швидко адаптуються до стороннього тіла. І якщо їх ретельно доглядати, то вони прослужать мінімум 5-7 років.

Недоліки протезів з нейлону 

Але є й недоліки: вони схильні до подряпин і зміни пігментації, тому догляд за ними має бути максимально ретельним. Паста не може бути звичайною, яка підходить для натуральних зубів – використовуються спеціальні, які не дряпатимуть їхню поверхню. Якщо поверхня буде подряпана, то протези вбиратимуть у себе всі запахи і кольори їжі та рідин. Тому і щітка не може бути твердою – тільки м'якою. А оскільки щітка використовується тільки з м'якою щетиною, то про ефективне очищення ротової порожнини не може бути й мови. Щоб максимально очистити зуби і протези в тому числі, необхідно використовувати іригатор ротової порожнини, щоб позбавитися від нальоту і не допустити його утворення.

 

Ще одним недоліком такого виду протезів є підвищена ймовірність у кісткових тканинах атрофії, причиною чого є надмірна гнучкість та еластичність протезів. Конструкції можуть натирати ніжну шкіру слизової оболонки біля бічних зубів і цим травмувати ясна. Щоб ясна не запалювалися від натирання, у них має бути хороший кровообіг та здорова тканина. Для цього ясна потрібен масаж, який, крім як іригатором, виконати Ви не зможете. Використовуючи іригатор регулярно, Ви зможете не допустити описаних вище проблем.

Масаж для ясен необхідний 

Щоб до кінця усвідомити необхідність масажу для ясен, розглянемо, як травмуються ясна при носінні нейлонових конструкцій. Перша причина травми – це, як говорилося раніше, натирання ясен. Для фіксації нейлонових протезів використовується кламер, виконаний також з нейлону. Під час жування на опорні зуби знижується навантаження, що відбивається на слизовій порожнині рота, що з часом призведе до ураження пародонту, а саме крайової ясен навколо зуба, що запалюється.

 

Також через те, що у нейлонових протезів відсутній жорсткий каркас, під час жування нерівномірно розподіляється тиск на протез, що призводить до того, що тиск нерівномірно розподіляється і на слизову. Максимально від тиску страждає та ділянка, де пережовується їжа. Це супроводжується як постійним дискомфортом, а й атрофією кісткової тканини. При атрофії кісткової тканини протез з часом починає просідати, оскільки розміщення кісткової тканини знаходиться саме під протезом. Якщо Вас відразу ж налякав факт атрофії, і Ви передумали носити чи встановлювати цей вид конструкції, то варто знати, що атрофія можлива за будь-якого різновиду протезів. Просто в одних вона може статися раніше, в інших пізніше. На швидкість розвитку цієї недуги безпосередньо впливає догляд - наскільки він правильний і ретельний. Якщо ясна починають просідати, кріплення з кламера з часом врізаються в ясна, що призводить до руйнування крайового пародонту опорних зубів.

 

Незважаючи на такі недоліки, м'які нейлонові протези все ж таки мають своє застосування, особливо вони підходять для тих, кому протипоказані інші види конструкцій. Наприклад, через алергію або за необхідності протезувати лише кілька зубів. Тому зважуються всі плюси та мінуси, і приймається рішення носити чи ні. Але все ж таки остаточне рішення приймає стоматолог – йому видніше, які протези підійдуть саме для Вас, а з Вашого боку необхідно забезпечити якісніший догляд для їхньої тривалої служби.

Гігієна нейлоновы протезов

Як уже говорилося раніше, мінусом цих протезів є те, що вони практично не піддаються поліруванню. Тому якщо Ви їх подряпали, і вони вбрали сторонні запахи, їх дуже важко позбутися (точніше неможливо). Тому цього не варто припускати. Полощіть рот кожного разу після того, як поїли або попили рідину, що фарбує (кава, чай, соки). Також як згадувалося раніше, використовуйте тільки м'які зубні щітки і спеціальні пасти. Якщо протез встановлений не на всі зуби, то можете мати дві щітки – однією чистити свої зуби (така, яка Вам підходить – наприклад, із середньою жорсткістю), а іншою, м'якою, протези. Також регулярно використовуйте іригатор Pecham, який очистить, як самі зуби (не допустить, щоб вони вразилися карієсом), так і нейлонові протези. Тільки іригатор здатний забезпечити догляд за Вашими яснами – регулярно їх масажувати, щоб у них був хороший кровотік, і вони були здоровими.