×

Ваш кошик порожній

Засоби гігієни порожнини рота: міфи та реальність

Засоби гігієни порожнини рота: міфи та реальність
13 квітня 2023 р. 21:07

Стоматологія, як і будь-яка інша галузь медицини, сповнена міфів та таємниць, створених рекламою. Звичайний перехожий, як правило, не знає, які товари чи послуги хороші, а які ні, і що йому дійсно потрібно. Реклама формує стандарти, показує важливість об'єкта уваги. Найчастіше сприйняття та уявлення про засоби гігієни багато в чому формується з відгуків людей, презентацій компаній-виробників про свої продукти, консультацій продавців у магазинах, статей у друкованій пресі. Але настав час розставити всі крапки над «і», а також розібратися, що із стереотипів є реальним, а що міфом.

Вся правда про гігієну порожнини рота

Якщо запитати у 10 різних людей про те, як правильно доглядати зуби, то всі без винятку дадуть різні поради. Але єдине, що поєднає практично всю аудиторію – це страх лікування зубів у стоматолога. Тому набагато простіше, дешевше, без болючішої приділяти гігієні порожнини рота належну увагу щодня і звести візити до стоматолога тільки до профілактичного огляду.

Міф 1: Як правило, батьківська стандартна програма уроків гігієни в дитинстві зводиться до чищення зубів зубною щіткою та пастою двічі на день. Однак, як показує практика, на сьогоднішній день цього недостатньо для того, щоб ефективно очистити ротову порожнину, важкодоступні місця, міжзубні проміжки від м'якого зубного нальоту та залишків їжі. Принцип (і певною мірою міф) «чистити зуби двічі на день зубною щіткою та пастою» народився і був актуальним ще в ті часи, коли в раціоні переважала тверда їжа, пережовуючи яку відбувався процес фізичного очищення зубів від м'якого зубного нальоту. Також одночасно відбувався масаж ясен.

На сьогоднішній день завдяки технічному прогресу та покращенню якості життя, люди в основному вживають м'яку пишу. У зв'язку з цим немає природного очищення, що призводить до різних стоматологічних захворювань. Тому в обов'язковому побуті у кожної людини має бути не лише зубна щітка та паста, а й зубна нитка, ополіскувачі та іригатор. Особливо це стосується тих, хто носить зубні протези, брекети, страждає на захворювання пародонту (гінгівіт, пародонтит, пародонтоз).

Міф 2: Ще один міф стосується твердження, що всі засоби гігієни ротової порожнини є однаковими. Це зовсім не так. В умовах ринкової конкуренції та боротьби за споживача, виробник намагається якнайкраще задовольнити потреби клієнта. Багато коштів та уваги вкладається у розробку нових продуктів, які принципово відрізнятимуться за складом та ефективності. Останнім часом на ринку засобів гігієни по догляду за порожниною рота з'являтимуться все більше і більше якісних продуктів, здатних змінити життя на краще навіть найвибагливіших пацієнтів.

Однак, щоб зорієнтуватися у достатку товарів та правильно підібрати засоби гігієни з урахуванням індивідуальних потреб настійно рекомендуємо, проконсультуйтеся з фахівцем. Наприклад, для іригатора ротової порожнини є можливість підібрати різні види насадок, які демонструють під час досліджень щодо ефективності боротьби зі стоматологічними захворюваннями різний якісний рівень.

Міф 4: «Досить чистити лише зуби». Повноцінна гігієна порожниною рота складається не тільки з очищення зубів, а й догляду за яснами, міжзубними проміжками, важкодоступними місцями. Важливо, що зубна щітка і нитка при неправильній техніці використання може нашкодити яснам шляхом механічного пошкодження. Особливо при регулярному нанесенні мікротравм пародонт може почати опускатися, як наслідок виникає чутливість.

Іригатор – засіб гігієни ротової порожнини нового покоління, який за допомогою спрямованого потоку води безпечно механічно очистить від залишків їжі, м'якого зубного нальоту у важкодоступних місцях, а також забезпечує гідромасаж ясен.

Вся правда про іригатори

Так, безперечно, зубна щітка та нитка є основними засобами індивідуальної гігієни порожнини рота. І іригатор не здатний їх замінити. Але для того, щоб під час чищення зубів досягати максимального ефекту, всі ці засоби необхідно використовувати комплексно. Особливо якщо у Вас встановлені протези, брекет-система, імплантати. Справа в тому, що на вказівних стоматологічних конструкціях накопичуються залишки їжі, які з часом ставають причиною розвитку різних захворювань: виникнення карієсу, запалення ясен, поганий запах через рот.

Міф 1: Іригатор необхідний лише певним групам людей: страждаючим захворюваннями пародонту, які мають брекети або тим, у кого імпланти. Це не так. Іригатор – це не тільки засіб для лікування, але й один із найефективніших засобів профілактики. Він рекомендований для використання також і людям, які не мають стоматологічних захворювань, як засіб гігієни, який здатний забезпечити як ефективніше очищення, так і масаж ясен.

Міф 2: «Чим частіше користуватися - тим краще ефект». Це дуже поширена помилка. Іригатор, як і будь-який інший засіб гігієни, має використовуватися відповідно до стану порожнини рота. Для профілактики, як правило, іригатор рекомендується використовувати двічі на тиждень. А ось щодо лікування, частоту використання приладу призначає лікуючий стоматолог.

Міф 3: Усі іригатори однакові, а означають універсальні. Це також помилково. Кожна модель іригатора включає певні насадки, які показують більш високу ефективність під час лікування або профілактики різних стоматологічних захворювань.

Здорова посмішка – це результат зусиль, завзятості та відсутності страху перед інноваційними засобами гігієни. Такими, як іригатор. Прислухайтеся до рекомендацій фахівців, приділяйте належну увагу гігієні ротової порожнини, не заощаджуйте на якісних засобах гігієни, і ваша усмішка завжди буде здоровою і красивою!