×

Ваш кошик порожній

Гігієна ортопедичних конструкцій

Гігієна ортопедичних конструкцій
13 квітня 2023 р. 18:29

За наявності в порожнині рота мостів, коронок та інших незнімних конструкцій щоденна гігієна має значно якісно відрізнятися від тієї, яка є прийнятною за природними зубами. Для досягнення поставленої мети необхідно використовувати спеціальні засоби, які забезпечать чистоту зубів на професійному рівні. Чим складніша форма зубного протеза і велика їх кількість у ротовій порожнині, тим більш витонченою, трудомісткою і тривалою має бути чищення.

Щоденні гігієнічні процедури в ротовій порожнині відрізнятимуться від типу протезування: одиночні коронки (металеві, пластмасові або металокерамічні), мостоподібні протези (або просто мости), часткові або повні знімні протези.

Іригатори за наявності мостоподібних незнімних зубних протезів у ротовій порожнині.

Коли в порожнині рота встановлюють незнімні зубні протези (мостовидні або інші конструкції) це призводить до того, що під час їди в пришийковій частині протеза (під встановленими штучними коронками) опорних зубів і в проміжній частині (під фасетками) накопичуються залишки їжі і м'який. зубний наліт. Їжа, слина та мікроорганізми, що мешкають у порожнині рота, згодом стають причиною ущільнення утвореного нальоту у вигляді каменів на незнімних протезах та зубах. Наліт, який є липкою сумішшю зі слини, бактерій і харчових крихт, має тенденцію утворюватися в просторі між зубом і навколишньою ясною (ясенна борозна), у поглибленнях зубного протезу та в інших місцях. Згодом це скупчення нальоту стає причиною розвитку в слизовій оболонці альвеолярного відростка щелепи запального процесу. Якщо зубні протези фіксуються на дентальних імплантатах, то наліт може стати причиною можливого розвитку периімплантиту. Також будь-яке накопичення нальоту на протезі веде до більш швидкого псування та руйнування фіксуючого матеріалу.

Основним індивідуальним засобом оральної гігієни у разі наявності мостоподібних незнімних зубних протезів є іригатори Pecham, який у режимі "струмені" найбільш ефективно справляється з вимиванням залишків їжі та з проведенням масажу ясен (використовується режим «душа»). Більше того, кожне використання іригатора повинне включати струминне очищення зубів і ортопедичної конструкції, а закінчуватися масажем ясен.

Іригатори при наявності в порожнині рота штучної коронки

Якщо в роті встановлюють штучну коронку, в такому випадку їжа, рідина мають властивість особливо інтенсивно накопичуватися під нею, що з часом призводить до швидкого руйнування зуба під коронкою, особливо враховуючи той факт, що тверді тканини зуба на цей час вже видалені.

Для того щоб залишки їжі не стали базою для утворення нальоту, який може стати причиною запалення, а згодом може, є причиною втрати зуба або псування ортопедичної конструкції, до очищення міжзубних проміжків та ортопедичних конструкцій слід відноситися з особливою відповідальністю. І для цієї мети використання флоссів та зубної щітки вже недостатньо. До цього списку засобів догляду необхідно додати: йорж, суперфлос, ополіскувач, електрична зубна щітка. Особливу увагу варто приділити іригатору, який є найефективнішим засобом для догляду за коронками.

Іригатори при встановленні часткових та повних знімних зубних протезів

Наявність у ротовій порожнині виступаючих частин дентального імплантату та зубних протезів, які фіксуються на них, означає обов'язкове проведення щоденного ретельного очищення, яке важливе не тільки в ранній після імплантаційний період, але й надалі. Це означає, що людина має більш сумлінно ставитися до особистої гігієни ротової порожнини. В іншому випадку найпершим наслідком недобросовісного очищення стане неприємний запах з рота, який при поганій гігієні в роті є наслідком накопичення залишків їжі. Також погана гігієна порожнини рота з часом є причиною розвитку не тільки так званого галітозу (стійким неприємним запахом з рота), але й запального процесу, зниження терміну служби дентальних імплантатів та зубних протезів, псування сусідніх зубів.

Установка часткових і повних знімних зубних протезів означає, що власних природних зубів залишилося не так багато і догляд за ними має бути максимально ретельним. Для цієї мети якнайкраще підійде іригатор, кількість використання якого в день необмежена, що дозволяє користуватися ним після кожного прийому їжі.

Важлива роль гігієни

Дані ВООЗ наочно демонструють, що понад 90% населення невідповідно ставляться до гігієни зубів та виконують її неправильно. Тому дуже важливо пам'ятати, що чищення зубів та ортопедичних конструкцій полягає не просто у використанні зубної щітки Pecham та пасти двічі на день, а у якіснішому очищенні із застосуванням додаткових пристосувань, одним з яких є іригатор. Завдяки йому ви ефективно справлятиметеся із зубним нальотом не тільки на поверхні зубів, а й у важкодоступних місцях ортопедичних конструкцій.

Шляхом правильного та ретельного щоденного гігієнічного догляду за ротовою порожниною за допомогою іригатора ви зможете гарантовано запобігти можливому виникненню різних стоматологічних захворювань.