×

Ваш кошик порожній

Гігієна ротової порожнини: розвиток захворювань

Гігієна ротової порожнини: розвиток захворювань
13 квітня 2023 р. 23:05

 

У «обов'язки» зубо-щелепного апарату входить безліч специфічних функцій, про які ми навіть не здогадуємося. Для того, щоб жувальний механізм успішно функціонував, порожнина рота має бути здоровою. Одним із головних показників її благополуччя є стан слизової оболонки. Саме вона служить лакмусовим папірцем, який один із перших реагує на зовнішню загрозу. На стан слизової оболонки впливають такі чинники: стан зубів, вживання гарячої чи гострої їжі, куріння, алкоголь, інфекції, часте використання антибіотиків на лікування. Який вплив це все робить на ротовій порожнині?

У нормальних умовах у роті живе безліч мікроорганізмів, які є умовно-патогенними. Під впливом певних зовнішніх факторів деякі з цих мікроорганізмів переходять у патогенний стан. Патогенна флора небезпечна тим, що може провокувати виникнення та розвиток захворювань ротової порожнини та мови – ендогенних захворювань, а також створює сприятливі умови для розмноження інфекцій. Якщо на слизовій оболонці виявляються інфекційні захворювання (катаральний стоматит, виразковий стоматит, афтозний стоматит), то це тягне за собою і прояв ще й вірусних захворювань (бактеріальних інфекцій, мікоз, виразково-некротичного варіанта стоматиту, місцевих проявів венеричних захворювань). Нерідко слизова оболонка схильна до прояву герпесу (хронічний рецидивуючий герпес може вразити ясна у формі гострого катарального гінгівіту).

Дисбактеріоз ротової порожнини, одне з найпоширеніших захворювань нашого часу. Виявляється воно не тільки в утворенні хворобливих тріщин у кутах губ і неприємному запаху через рот, він також може стати причиною розхитування зубів, виникнення пародонтозу. Також дисбактеріоз може призводити до покриття зубів рясним нальотом, який призводить до пошкодження емалі зубів. У нестабільному середовищі, яке згодом утворюється в ротовій порожнині, не можуть нормально функціонувати мигдалики, рецептори мови, зв'язки.

Як видно з усього вищеописаного для здоров'я слизової оболонки ротової порожнини критично важливе забезпечення нормального функціонування зубів. Для того, щоб слизова оболонка залишалася здоровою, необхідна якісна гігієна порожнини рота з іригатором.

Гігієна порожнини рота

Народна мудрість свідчить, що захворювання легше запобігти, ніж лікувати. Цей народний досвід, накопичений роками, дає мудру пораду - максимальну кількість часу та зусиль краще приділити профілактиці, ніж боротися з проблемою. Якщо тривалий час пропускати візити до стоматолога, лікування може бути не тільки довгостроковим і болючим, але й коштуватиме чималу суму грошей.

Звідки в ротовій порожнині виникають інфекції? Залишки їжі та м'який зубний наліт, який регулярно не вичищається із важкодоступних місць, мінералізується за допомогою слини. Результатом є утворення зубного каменю, який є осередком для розвитку або захворювань пародонту або карієсу.

Де найчастіше накопичується зубний наліт? Він накопичується в наступних зонах: у природних поглибленнях емалі, у ямках, у місцях відкриття проток слинних залоз, у міжзубних проміжках, у зонах тісного контакту зубів, у ділянці шийки зуба (місце, де до зуба прилягає ясна), на яснах. Іншими словами, зубний наліт накопичується у тих місцях, де затримуються харчові залишки. Оскільки наліт є однією з головних причин різних захворювань зубів, ясен та слизової оболонки, то його очищення потрібно приділяти підвищену увагу.

Якщо щодня не очищати ротову порожнину від харчових залишків, то він, накопичуючись, стає причиною виникнення мікробів, які є руйнівними для ясен (зокрема епітелію внутрішньої поверхні ясенної борозни) та зубної емалі. До того ж, глибокі шари відкладень зубного нальоту, що прилягає до емалі, є причиною утворення зубної бляшки (вона зростається з тканинами зуба), під якою утворюється карієс.

У тих, хто не доглядає ротову порожнину, частіше, ніж у інших розвиваються карієс і захворювання пародонту. Погана гігієна ротової порожнини є причиною рецидиву карієсу в раніше пломбованому зубі. Якщо в ротовій порожнині є такі захворювання, як гінгівіт або пародонтит, то неякісна гігієна стає причиною загострень патологічного процесу, що призводить до посилення перебігу захворювання, знижує ефективність лікування. Неякісний догляд під час передчасної втрати зубів та при використанні зубних протезів є причиною подразнення слизової оболонки у тій зоні, де прилягає протез. Через накопичення мікробів у ротовій порожнині порушується діяльність всього організму, погіршується перебіг вже наявних захворювань, алергічних станів. Також це часто є причиною поганого самопочуття. Ну і звичайно неякісний догляд є причиною естетичних дефектів, непривабливого виду зубів та ясен, а також поганого запаху з рота.

Все це звучить дуже не надихаюче, але цього можна уникнути. Якщо ви не хочете, щоб ваші зуби піддавалися карієсу, щоб ваші пломби прослужили якомога довше, а ваша усмішка була красивою, вам необхідний постійний та якісний догляд за зубами та порожниною рота за допомогою іригатора.

І це догляд краще починати з дитинства. Якщо дитину ще в ранньому віці привчити до правильної гігієни ротової порожнини, то цей алгоритм дій залишиться у нього на все життя. Даною звичкою можна придбати у будь-якому віці, якщо усвідомити важливість правильної та регулярної гігієни порожнини рота: використання зубної щітки, пасти, флоса та іригатора. Всі ці елементи є обов'язковими, якщо ви хочете зберегти зуби у відмінному стані протягом усього життя.