×

Ваш кошик порожній

Гігієни ротової порожнини з іригатором при оголених шийках зубів

Гігієни ротової порожнини з іригатором при оголених шийках зубів
21 червня 2020 р. 00:41

Пришийки зубів оголюються з різних причин. Наприклад, у юному віці провокувати виникнення даного захворювання можуть: захворювання шлунково-кишкового тракту (порушення кислотності або травма), гормональний збій, неправильна гігієна ротової порожнини: надмірний або недостатній догляд за зубами та яснами. Наприклад, пришийки оголюються через використання дуже жорсткої зубної щітки, а також використання високо абразивної пасти, яка містить дуже велику кількість агресивних частинок, що призводять до стирання найтоншого краю ясен.

Але, якою б не була причина оголення, лікування має бути негайним. Воно може бути різним, з використанням гомеопатичних та хірургічних методів. До поняття «здорові зуби» входить правильний прикус, відсутність захворювань ясен, кишень та карієсу.

Статистика стверджує, що оголені шийки зубів – одна з найпоширеніших проблем у наш час. Для того, щоб вчасно звернутися за стоматологічною допомогою, необхідно знати ознаки та симптоми цього захворювання. Для цього потрібно розуміти і саму проблему.

Наші зуби складаються з коронки, шийки та кореня. Здорова порожнина рота має на увазі, що має бути видно тільки коронки зубів, тоді як шийки повинні бути прикриті яснами. Якщо ж відбувається оголення шийок, тобто вони стають незахищеними яснами, можуть відбутися негативні зміни прикусу, що є серйозним косметичним та функціональним дефектом.

Причини оголення шийки зуба

Отже, причин оголення шийок зуба є безліч. Основною є неефективна гігієна ротової порожнини, результатом якої є скупчення на зубах мікробів, що призводять до руйнування емалі. Наші зуби стають слабкими та сприйнятливими для багатьох хвороб. Уникнути цих проблем можна, для цього необхідно дотримуватися правил елементарної гігієни: очищати наші зуби після кожного прийому їжі (хоча б чи ополіскуванням за допомогою жувальної гумки, яка не містить цукор). Також причина оголення може критися в неправильному чищенні: занадто інтенсивна робота зубною щіткою, яка, до того ж, може бути підібрана неправильно - занадто жорстка (нею стираються краї зубів і травмується емаль). Також важливе значення мають різні анатомічні особливості прикусу, розташування губ та вуздечка язика. Якщо ці дефекти мають місце, вони стають помітними ще в ранньому віці. Якщо їх не почати вчасно лікувати, з віком з'являться різні стоматологічні хвороби, оскільки для їхнього розвитку створені сприятливі умови. Також неправильний прикус є причиною підвищеного навантаження на зуби, а це призводить до відколу емалі і як наслідок – клиноподібного дефекту. Суть цього дефекту у тому, що у оголеної шийці зуба з'являються клиноподібні пігментації.

Незалежно від причин оголення шийок зуба лікування має бути негайним.

Лікування оголення шийки зуба


Сучасна стоматологія застосовує різні способи лікування проблем, пов'язаних із оголенням шийок зубів. Кожен із них застосовується залежно від того, який ступінь дефекту, причиною якого стало захворювання. Якщо дефект невеликий використовують метод пломбування. Також може бути використаний метод ремінералізації емалі. Цей метод передбачає обробку хворого зуба спеціальними препаратами, які містять кальцій. Це призводить до того, що емаль, в якій недостатньо мінералів, насичується кальцієм – практично найважливішим компонентом зуба. Завдяки цьому лікувально-профілактичному методу відновлюється мінеральний склад зубної емалі, усувають мікродефекти, відновлюють блиск емалі, зміцнюють її та знижують чутливість зубів до термічних та хімічних подразників. Процедура передбачає проведення кількох курсів.

Ще один метод лікування має на увазі фторування емалі. Це більш складне лікування, завдяки якому знижується гіперчутливість зубів і вони зміцнюються, усуваються дефекти. Для фторування зубів використовують спеціальні рідини, гелі, фторлаки, які містять спеціальні речовини для посилення ремінералізуючої здатності іонів фтору. Процедуру проводять один раз або кілька разів залежно від препарату, який був обраний. Його наносять на зуби за допомогою щітки чи капи.

Наступний метод – глибоке фторування зубів, яке має на увазі поетапне нанесення двох видів рідини: перша має глибоко проникнути з пори емалі, завданням другої є стимуляція реакції всередині пір. Ця процедура формує всередині зубної емалі мікрокристали сполуки фтору та кальцію (два найважливіші для зуба компоненти). При цьому концентрація іонів збільшена в п'ять разів, відбувається тривала ремінералізація (на відміну від звичайного фторування), оскільки іони кальцію та фтору практично не вимиваються – вони залишаються на поверхні емалі.

Також існує метод лазерного чищення, який застосовується для відновлення емалі – ним відновлюються ушкоджений зуб. Це досить дорога процедура, яка полягає в комплексі процедур професійного догляду за зубами та ротовою порожниною. За допомогою цього методу усуваються зубні камені, проводиться антисептична обробка поверхні зубів та здійснюється дбайливе відбілювання.

Гігієна як метод профілактики оголення шийок зуба


Часто оголення шийок зубів може бути наслідком неправильної гігієни. Щоб цього не допустити – використовуйте техніку чищення зубів, що вимітає, і ефективні засоби гігієни.

Для початку потрібно вибрати правильну зубну щітку, яка підходить конкретно для ваших зубів (зробити це допоможе стоматолог). У більшості випадків оптимальною є щітка із середнім ступенем жорсткості. Чистити зуби також необхідно правильно – у жодному разі не вертикально та не горизонтально. Тільки круговими рухами, що ніби «вимітають». Це дозволить якісно очищати поверхні зубів від нальоту та мікробів, а також не травмуватиме ясна. З мікробами та залишками їжі у важкодоступних місцях впорається іригатор. Який також виконає масаж ясен за допомогою спрямованого потоку води. Здорові ясна - це чудовий спосіб не допустити оголення шийок. Використання іригатора хоча б кілька разів на тиждень забезпечить необхідний догляд за ротовою порожниною.