×

Ваш кошик порожній

Іригатор: режими роботи

Іригатор: режими роботи
21 квітня 2023 р. 23:58

Для того, щоб підтримувати зуби в ідеальній чистоті, необхідний щоденний якісний догляд за порожниною рота. Потрібно догляд не тільки за зубами, а й ясна, що безпосередньо впливає на здоров'я всього організму в цілому. Щоб забезпечити порожнини рота необхідний догляд, мало використовувати щітку з пастою, ополіскувачі. Необхідний результат можна досягти тільки при обов'язковому та регулярному використанні іригатора порожнини рота, який значно підвищує якість очищення зубів та ясен. Особливо це стосується важкодоступних місць, куди «замовлено дорогу» зубній щітці чи нитці. Це такі місця, як міжзубні проміжки, пришийкові частини коронок, складки фізіологічної ясенної борозенки, патологічні ясенні кишені тощо.

 

Використання іригатора дуже важливе для лікування та профілактики багатьох стоматологічних захворювань, а саме при регулярному носінні ортопедичних конструкцій (імплантів, протезів, вінірів, штучних коронок тощо). Завдяки використанню іригатора здійснюється профілактика пародонтиту вагітних, профілактика стоматологічних захворювань у хворих на цукровий діабет, він просто необхідний людям, які страждають на «скупченість» зубів, схильність до кровоточивості ясен, а також тим, хто «грішить» такою справою, як куріння.

 

Отже, із необхідністю іригатора ми розібралися. Загальний висновок – хочете мати здорові зуби, без іригатора цього досягти дуже складно. Тепер поговоримо про сам прилад, про те, що він представляє і в яких режимах працює.

Як влаштований іригатор 

Отже, сам іригатор є, перш за все, побутовим пристроєм, який забезпечує гігієнічний та лікувально-профілактичний догляд за порожниною рота в домашніх умовах. Процес очищення зубів здійснюється спрямованим на зуби потоком води, який піддається у вигляді струменя тонкого направленого або розсіювального потоку.

Кожен сучасний іригатор включає ручку регулювання потужності потоку води, який дозволяє перед початком іригації вибирати режим роботи. Різні моделі передбачають різні режими роботи: режим монопотоку (моноструму) та душу. Також на потік води впливає і вибрана вами насадка знімна іригатора.

Монопотік являє собою спрямований потік води, що дозволяє максимально ефективно видаляти з зубів і ясен наліт і залишки їжі. Режим душ включає спеціальну технологію змішування води під тиском і повітря, що здійснюється за допомогою турбіни і призначений для створення найефективнішого водно-бульбашкового способу очищення важкодоступних ділянок і пародонтальних кишень, щоб знищити природним шляхом в них патогенні бактерії. Використання такого режиму значно швидше покращує загальний стан зубів і прилеглих до них м'які тканини, покращує в ротовій порожнині мікроциркуляцію та обмінні процеси, усуває неприємний запах.

Режими роботи іригатора

Отже, більш детально розглядаючи кожен режим, варто почати з режиму «Струї», принцип роботи якого передбачає спрямований потік води для максимально ефективного очищення міжзубного простору, пришийкової області зуба, а також інших важкодоступних місць у порожнині рота. Яким є принцип роботи цього режиму? «Струмінь», тобто вода під натиском, змиває з зубів і ясен наліт, утворений за день, а також шматочки їжі, з якими не впоралася зубна щітка або зубна нитка. Режим моноструму забезпечить максимально ефективне очищення.

 

Режим «Душ» завдяки спеціальній технології змішування під тиском повітря та води, що здійснюється спеціально вбудованою у насадку турбіною, забезпечить масаж ясен для покращення кровотоку. Даний режим іригатора також очищає зуби від залишків їжі та здійснює загальне чищення ротової порожнини, але його основним призначенням є гідромасаж ясен. Ефективний водно-бульбашковий мікс ефективно бореться з патогенними бактеріями в пародонтальних кишенях.

Новачки (ті, хто тільки нещодавно почав користуватися іригатором), повинні регулювати напір води під себе – бажано починати з невеликого натиску, даючи можливість своїм яснам звикнути до процесу іригації.

Щодо ополіскувачів, то їх використовувати рекомендується окремо – не під час іригації. Оскільки іригація - це насамперед механічний процес очищення від залишків їжі та м'якого зубного нальоту порожнини рота за допомогою спрямованого струменя води. Тому поєднувати ці два процеси настійно не рекомендується. Більше того, надто часте використання ополіскувачів (лікувальних розчинів та інших лікарських препаратів) може лише нашкодити вашим зубам та стати причиною розвитку дисбактеріозу, замість того, щоб принести користь.

 

Вибираючи насадки для іригатора також слід бути уважним, оскільки кожна насадка має своє призначення. Є стандартні насадки, метою яких є ретельне очищення ясен, зубів, міжзубних проміжків, між коронками і нижче рівня ясен. Також є ортодонтичні насадки, які використовуються при носінні ортодонтичних та ортопедичних конструкцій (брекет-системи, мости, коронки, імпланти тощо); насадки щітки та інші види. Всі вони у своїй дії мають відмінності, тому обов'язково варто підбирати насадку під себе.

Користуємося правильно 

Не слід забувати, що іригатор – це побутовий прилад. А будь-який прилад приносить користь тоді, коли вони користуються правильно. Тому перед тим, як почати користуватися іригатором, повністю вивчіть інструкцію, можливості, обмеження, правила використання іригатора. Тільки в цьому випадку ви зможете отримати від нього максимальну користь для зубів. Будьте здорові разом з іригатором ротової порожнини!