×

Ваш кошик порожній

Іригатор – засіб боротьби з непов'язаними з карієсом ураженнями зубів

Іригатор – засіб боротьби з непов'язаними з карієсом ураженнями зубів
24 квітня 2023 р. 23:54

Головною проблемою ротової порожнини був і залишається карієс. Захворювання, яке вражає всіх і кожного на кожному життєвому етапі. При цьому кількість разів, коли карієс вражає наші зуби, залежить від багатьох факторів: спадкова схильність, екологія, харчування, те, як ми доглядаємо ротову порожнину.

Але є і чимало інших захворювань, які ніяк не пов'язані з карієсом, але при цьому загрожують зубам не менше. До них теж необхідно бути готовим і вживати всіх зусиль щодо захисту зубів від цих некаріозних проблем.

Однією з таких стоматологічних проблем є гіперчутливість зубів, яка не має зовнішнього прояву, але при цьому є однією з найпоширеніших. Ця проблема супроводжується характерною хворобливою реакцією зубів на гарячу, холодну, гостру, кислу та іншу дратівливу їжу. Головна причина гіперчутливості криється в недостатній мінералізації зубів або поганому стані здоров'я в цілому. Боротися з гіперчутливістю можна за допомогою підходящих зубних паст.

 

Наступна некаріозна проблема ротової порожнини – це флюороз, який є порушенням формування емалі зуба або тканини кісток до формування зубів у немовлят. У майбутньому, коли зуби виростуть, флюороз дасться взнаки наявністю білих або жовтих плям і невеликих ерозій на зубних поверхнях. Флюороз негативно впливає як на зуби, а й увесь кістковий скелет людини.

Гіпоплазія емалі – ще одне порушення, пов'язане з мінералізацією зубної емалі, що супроводжується появою плям, ерозій та симетричних борозенок на передній частині зубів. Причиною гіпоплазії емалі є рахіт, перенесений у дитинстві.

 

Ерозій зубів найчастіше вражає людей «за тридцять», які страждають на порушення роботи щитовидної залози. Також ерозія може вражати через активну дію зубної щітки, яка призводить до зменшення передньої зубної емалі. Уражені ділянки мають неправильну форму, яка швидко розростається. Щоб не допустити ерозію або її розростання, викликане неправильним використанням зубної щітки, користуватися останньою необхідно правильно та акуратно. Насамперед, правильним має бути її вибір – не надто жорстка, не надто м'яка. Не варто вибирати занадто жорстку, сподіваючись, що вона очистить порожнину рота повністю від нальоту та залишків їжі. Використовуйте після чищення щіткою іригатор, щоб він повністю «дочистив» зубну поверхню. А рухи щітки для максимальної ефективності просто мають бути правильними, а чи не сильними. Ерозія найчастіше вражає центральні та бічні різці верхніх щелеп, можливо в різних ступенях і стадіях розвитку.

 

Клиноподібний дефект - ще одне поширене ураження зубів, не пов'язане з карієсом, яке проявляється у шийок зуба. Дефект названий на честь свого зовнішнього вигляду – він схожий на клин, що прямує до жувальної частини зуба. Симптомів у цього дефекту немає, біль виникає тільки від хімічної чи термічної дії, дефект ніяк не торкається порожнини рота. Але якщо захворювання не лікувати, воно може посилитись і стати причиною появи болю та втрати зуба.Небезпека цього дефекту полягає у практично повній відсутності симптомів та невідомості причин його виникнення. Одні стверджують, що причина у неякісних зубних щітках, інші в пародонтиті, треті в ендокринних порушеннях. Але відомо, що найчастіше цей дефект проявляється у період між 30 і 40 роками.

 

Карієс не впливає на підвищену стирання зубної емалі, яка, в принципі, не є дефектом, а звичайним віковим процесом. Проблемою це вважається тоді, коли цей процес починається ще в молодості і стирається не тільки емаль, а й уся зубна коронка (частіше на передніх зубах, особливо різцях). Причин у стирання багато. Це і бруксизм, коли людина мимоволі скрегіт зубами; порушення роботи околощитовидної залози; відсутність жувальних зубів, що супроводжується збільшенням навантаження від жування на передні зуби; неправильний прикус.

 

Ще одна можлива проблема в ротовій порожнині – це некроз твердих тканин зуба, який супроводжується втратою блиску емалі, появою дрібних плям темно-коричневого кольору. Емаль центру зуба стає м'якою, тендітною, що призводить до того, що від найменшої дії вона може сколюватися. Це супроводжується підвищеною чутливістю до зовнішніх подразників. Причин цієї проблеми кілька – наявність різних ендокринних патологій, хвороб нервової системи та вагітність.

Профілактика та лікування уражень зубів, що не пов'язані з карієсом 

Профілактика здійснюється за допомогою звичайних та традиційних способів: правильного харчування, відсутності стресу, правильного та регулярного чищення зубною щіткою, пастою, іригатором, полоскання та вживання жувальної гумки після кожного прийому їжі. Це «класичний профілактичний набір» від кожного стоматологічного захворювання, оскільки всі хвороби та проблеми беруть свій початок у зубному нальоті. І мета будь-якої профілактики та гігієни полягає саме в тому, щоб не допустити її утворення. Тому озброїться щіткою та іригатором і сміливо боріться за здоров'я своїх зубів.

Щодо проблем, які від нас не залежать (наприклад, як у випадку з флюорозом), то тут головне вчасно звернутися до стоматолога. Але є неприємний момент – карієс, наприклад, лікується пломбуванням, а ось більшість некаріозних поразок потребують ретельнішого лікування, тривалого, щоб проблема знову не повернулася через деякий час. Багато некаріозних уражень потребують ремінералізації емалі, застосування різних паст та препаратів.Також пломбування потребує зуб, схильний до ерозії або клиноподібного дефекту. Несвоєчасне лікування може стати причиною втрати зуба – тоді вже доведеться вдатися до протезування. Найбільш важковиліковним некапризним захворюванням є стирання зубів, лікування якого включає ремінералізацію, лікування бруксизму, розподіл жувального навантаження (як саме буде лікуватися стирання, вирішує стоматолог).

 

В цілому, всі ці поразки зустрічаються значно рідше, ніж карієс, але до них необхідно бути готовими і у всеозброєнні – зі здоровими та доглянутими зубами, лікувати які від цих дефектів буде значно простіше, ніж при поганих і недоглянутих зубах.