×

Ваш кошик порожній

Кандидоз порожнини рота: роль іригатора у профілактиці та лікування

Кандидоз порожнини рота: роль іригатора у профілактиці та лікування
21 червня 2020 р. 00:23
У ротовій порожнині безліч бактерій. Здебільшого вони надходять ззовні, а є й такі, які там постійно живуть. Ці бактерії завдають величезної шкоди організму: вони можуть потрапляти всередину з їжею через травмовані ділянки на яснах або на слизовій оболонці. Одним з таких уражень є кандидоз ротової порожнини, яке має широке поширення.

Що таке кандидоз?

Кандидоз також називають молочницею, яка є інфекційним захворюванням, причиною якого є дріжджоподібний грибок. Захворювання може вражати слизову оболонку чи внутрішні органи (наприклад, стравохід – у разі захворювання класифікується, як кандидоз стравоходу). Прояв цього захворювання дуже багато. Найчастіше це захворювання вражає дітей, людей похилого віку або тих, хто має ослаблений імунітет.Хоча може вразити абсолютно кожного і причиною цього може стати інфекційне захворювання, онкологічні захворювання, захворювання крові, захворювання шлунково-кишкового тракту, ВІЛ, діабет, стрес, синдром сухої порожнини рота, лікарські препарати. Але найчастіше причина полягає у незадовільній гігієні порожнини рота, зокрема погане очищення мови, а також наявність у порожнині рота карієсу, пародонтальних кишень. Прояв кандидозу порожнини рота полягає в тому, що уражається язик, слизова щік, небо, зів, ясна, куточки рота.

Симптомы та лікування кандидоза

Грибки, які викликають це захворювання, постійно перебувають у порожнині рота. За сприятливих умов вони не викликають хвороби. Але якщо організм слабшає, знижується імунітет, тривалий час спостерігається неякісна гігієна, бактерії стають причиною запалення та розвитку захворювання. Починається воно з тонкого білого нальоту мовою (тут важливо відрізнити звичайний наліт, який може бути у здорової людини). Наліт, який є першою стадією хвороби, ущільнений, сильний.
Розрізняють кілька типів кандидозу, кожен із яких має свої особливості. Перший різновид - це псевдомембранний гострий кандидоз, який вражає немовлят, у яких ослаблений імунітет (причиною зниження імунітету можуть бути нещодавно перенесені інфекційні захворювання або розлад травлення). Часто захворювання спостерігається у недоношених малюків. Діти заражаються через материнський сосок, посуд чи соску. Супроводжується хвороба білими плямами або білим нальотом на язику, губах, небі чи слизовій оболонці щік. На початкових стадіях наліт можна легко видалити, якщо хвороба запущена - він стає щільним, нашарованим і поширюється на всю слизову. Також можуть спостерігатися кровоточиві ерозії або червоні плями. Наступний різновид – це гіперпластичний хронічний кандидоз, на розвиток якого впливає туберкульоз чи захворювання крові. Часто вражає тих, хто приймає антибіотики. Починається поразка з білих бляшок, які згодом суцільним білим нальотом нашаровуються на ротовій порожнині (наліт набуває жовтого відтінку). Може з'явитися сухість у ротовій порожнині, набряк і почервоніння, гіпертрофія (збільшуються сосочки язика).

Лікування кандидозного стоматиту починається з прийому протигрибкових препаратів, дієти – обмеження кількості вуглеводів, що вживаються, зміцнення імунітету.
Кандидоз може виникнути через безліч факторів, але одним із основних є зниження бар'єрної функції ротової слизової оболонки. А знижується вона через неякісну гігієну. Тому головним інструментом профілактики цього різновиду стоматиту, як і інших, є регулярна і правильна гігієна.

Профілактика кандидоза з іригатором

Отже, перше, що спадає на думку при згадці «гігієни ротової порожнини» — це зубна щітка і паста. Але не все так просто – щітка очищає лише поверхню зубів, зовсім не очищаючи, ясна та слизову. Так, є щітки, які очищають мову та користуватися ними дуже важливо. Але слизову вони не очищають. Тому так важливо розширити горизонти ваших знань про гігієну рота появою в ній іригатора.

Іригатор – це побутовий засіб гігієни, який за допомогою спрямованого натиском водного струменя вимиває з порожнини рота бактерії, наліт та залишки їжі, тим самим не дає їм шанс зруйнувати зуби, ясна та нашкодити слизовій оболонці.

Використання іригатора дуже важливе і для профілактики, і коли захворювання вже розвинулося. Через якісну гігієну ви не дозволите захворюванню прогресувати з початкової стадії, а також прискоріть своє одужання. Для цього лише потрібно регулярно користуватися приладом. Обробляйте їм ротову порожнину, починаючи від зубів, ясен, закінчуючи слизовою оболонкою. Іригатор, за допомогою води під напором вимиватиме наліт із порожнини рота, не даючи, таким чином, бактеріям шансу на розмноження та ураження слизової оболонки. До того ж, захистить зуби від розвитку карієсу, а ясна від запалень (адже ці захворювання можуть стати причиною кандидозу, а й руйнації зубів до їх повної втрати).

 

Для максимального ефекту використовуйте іригатор Pecham з насадкою турбопотік, яка під час роботи насичує воду киснем, що дозволяє створювати гідравлічні удари по слизовій оболонці, яснах і зубах – це дозволить досягти максимально ефекту у боротьбі з нальотом та бактеріями.

Регулярна гігієна ротової порожнини дозволить подбати про здоров'я зубів, зберігши їх до глибокої старості в ідеальному стані. Тому користуйтеся іригатором постійно і позбавте себе можливих стоматологічних проблем.