×

Ваш кошик порожній

Профілактика з іригатором дешевше, ніж лікування захворювань пародонту

Профілактика з іригатором дешевше, ніж лікування захворювань пародонту
18 квітня 2023 р. 23:05

Пародонт – це комплекс тканин, який включає: ясна, періодонтальну зв'язку, що з'єднує корінь зуба з кістковою лункою, кісткову тканину альвеолярних відростків та цемент кореня зуба. За даними Всесвітньої Організації Охорони здоров'я (ВООЗ), приблизно 80% населення страждають на захворювання пародонту. У дорослих частота захворювання пародонтиту та гінгівіту коливається від 53% до 97,5%. Останнім часом недуга показує явну тенденцію до омолодження. Кількість захворювань підвищується серед молодого населення, вже у дитячому віці поширеність гінгівіту сягає 80% – 95%.

Перебіг захворювань пародонту на ранніх стадіях немає сильно виражених симптомів. Як наслідок, пацієнти звертаються до стоматолога, коли вже неможливо звернути руйнівний процес. Згідно з дослідженнями  втрата зубів через захворювання пародонту в 5-10 разів вища, ніж унаслідок ураження карієсом.

Але для початку давайте розберемося, які види захворювання бувають, від чого виникають, як лікуються і які профілактичні заходи необхідно вживати, щоб їх уникнути. Отже…

Класифікація хвороб пародонту

Медицина визначає наступну класифікацію захворювань пародонту: гінгівіт, пародонтит, пародонтоз. Останнє - досить рідкісне захворювання, на нього припадає 2% недуг серед населення, на частку гінгівіту - 15-18%, на пародонтити - 60% і більше.

Гінгівіт

Гінгівіт проявляється у запаленні ясен і може перерости на більш серйозну хронічну стадію. Захворювання має кілька різновидів, які різні за характером та формою. Вирізняють такі типи: гострий гінгівіт, хронічний гінгівіт, катаральний та гіпертрофічний гінгівіт. Кожен з цих різновидів різний за симптомами, дільницями, які уражаються захворюванням і методами лікування. Якщо вчасно не розпочати лікування цього захворювання, може знадобитися хірургічне втручання.

Існує низка факторів, які провокують хворобу. Серед зовнішніх причин варто виділити порушену роботу органів травлення, авітаміноз, слабкий імунітет, порушення обміну речовин, карієс (прогресуючий або недолікований), гормональний дисбаланс. Серед зовнішніх факторів: неправильна або недостатня гігієна, хімічні або механічні впливи на ротову порожнину, неякісні пломби та протези (або неправильна їх установка), куріння, спиртні напої, термічні опіки, зубний наліт і зубний камінь.

Симптоми гінгівіту

Серед основних симптомів розрізняють кровоточивість, болючість ясен (при їді або чищенні зубів), неприємні відчуття під час їди, чутливість до перепадів температури, неприємний запах з рота, утворення зубного нальоту та каменю, що проявляється систематично.

Очевидно, що гінгівіт – захворювання не з найприємніших. Враховуючи, що воно «простеньке» не складно уявити, що може відбуватися в ротовій порожнині, якщо не лікувати гінгівіт. Якщо хоч один із перелічених вище симптомів у вас присутній, варто посилити гігієну порожнини рота, щоб за допомогою ефективної профілактики, не допустити розвитку даного захворювання.

Пародонтит

Є найпоширенішим захворюванням пародонту, яке характеризується порушенням зубодесневого прикріплення та утворенням ясенних кишень. Це запальне захворювання тканин ясен, які оточують та утримують зуб.

Пародонтит виникає через неякісну гігієну порожнини рота, успадкованих біологічних особливостей організму, зубного каменю та ясенних кишень, які утворюються регулярно і дуже швидко, а також через патологію прикусу. Якщо пародонтит не почати своєчасно лікувати, може статися поглиблення зубоясенних кишень, порушення прикріплення зубів, що призводить до їх втрати.

Симптоми пародонтиту

Пародонтит може виражатися по-різному, залежно від стадії розвитку. Як правило, для ранньої стадії розвитку характерна кровоточивість ясен, далі може виникнути свербіж, пульсація в яснах, рухливість зубів, почуття незручності при жуванні, неприємний запах із рота.

Лікування зазвичай призначається комплексне, спрямоване стабілізацію запального процесу. Як правило, призначають засоби, що покращують кровообіг і регенераційні процеси пародонту. А саме масаж, душ для ясен, дарсонвалізацію та інші фізіотерапевтичні процедури. Іригатор порожнини рота, за допомогою спрямованого потоку водний струмінь ефективно покращує кровообіг у домашніх умовах.

Пародонтоз

Пародонтоз розвивається через недостатність кровопостачання тканин ясен. Причини точно не встановлені, вважається, що важливу роль відіграє спадкова схильність. Часто розвивається пародонтоз у пацієнтів при системних захворюваннях: цукровому діабеті, атеросклерозі, гіпертонії, вегетосудинній дистонії. Запущена форма захворювання часто призводить до атрофії ясен та потім до втрати зуба або кількох зубів відразу. Важливо знати, що на сьогоднішній день не існує ефективного лікування пародонтозу, можна лише частково знизити його дію та симптоми.

Симптоми пародонтозу

Як правило, довго і непомітно протікає, але розвившись прогресує на очах. Пережовувати їжу стає боляче та важко. Ступінь розвитку пародонтозу можна визначити за глибиною зубоясенних кишень, а також індукс кровоточивості. Пацієнти звертаються до лікаря зі скаргами на чутливість, але при цьому ясна блідо забарвлена, як правило, відсутні ознаки запалення. Також спостерігається відслонення шийки зуба, а потім і кореня, немає кровоточивості. Пародонтоз часто поєднується з ураженнями твердих тканин зуба некаріозного типу: ерозія емалі, клиноподібний дефект, стирання.

Тому дуже важливо вжити всіх заходів якомога раніше, щоб зовсім не допустити прояву цього захворювання. Якщо ж недуга вже має місце, то пацієнтам необхідний масаж ясен для поліпшення кровопостачання, з яким може відмінно впоратися тільки іригатор.

Методи профілактики

Щоб не допустити появу гінгівіту, необхідно забезпечити ротовій порожнині максимально ефективний догляд, урізноманітнити своє харчування, забезпечити організму необхідний комплекс вітамінів і мінералів. Детальніше розглянемо яким чином необхідно забезпечити якісний догляд за порожниною рота.

Важливо розуміти, що ефективна гігієна не тільки в тому, щоб двічі на день чистити зуби «хорошою» пастою і «дорогою» зубною щіткою. Паста та щітка дійсно повинні бути правильно підібраними, але це не всі необхідні інструменти для забезпечення щоденної гігієни. Оскільки однією з причин виникнення захворювань пародонту є зубний наліт, саме на боротьбу з ним повинні бути спрямовані ваші щоденні зусилля. А саме: регулярне полоскання та використання іригатора. Дуже важливо, щоб усі залишки їжі щодня вимивалися, особливо увечері. У жодному разі не можна допускати того, щоб вони залишалися на і між зубами під час сну.

Тільки регулярне та правильне використання іригатора на додаток до зубної щітки та нитки дозволить значно знизити ризик виникнення неприємних, складних та небезпечних захворювань пародонту.