×

Ваш кошик порожній

Іригатор: користуємося правильно

Іригатор: користуємося правильно
20 квітня 2023 р. 23:28

Кожен прилад, пристрій, інструмент працюють ефективно лише тоді, коли вони користуються правильно. Це стосується і стоматології, де кожен пристосування принесе користь вашим зубам, тільки якщо, по-перше, застосовуватиметься за призначенням (якщо у вас одне захворювання, але ви використовуєте препарати для іншого, то користі не буде), а також використовуватиметься технічно коректно . У приклад можна навести просто пристосування для гігієни порожнини рота - зубна щітка. Якщо їй просто водити по зубах, а не очищати вимивальними рухами, можна потім сумувати, що у вас погані зуби.

 

Це саме стосується і іригатора. Для того, щоб цей пристрій приносив вашим зубам максимальну користь, запам'ятайте декілька основних правил його використання.

Основні правила проведення іригації ротової порожнини.

Іригатор – це не заміна зубної щітки та пасти. Це додатковий засіб гігієни, хоч і дуже важливий. Тому замінити їх іригатором ви можете тільки через певні обставини: післяопераційний стан, тимчасова нерухомість щелепи, проблеми з опорно-руховим апаратом.

Іригатор необхідно використовувати після очищення зубів зубною щіткою. Таким чином, ви ніби «доочищаєте» те, з чим не впоралася щітка. І використовувати іригатор необхідно відразу, а не після певного часу. Після придбання приладу уважно прочитайте інструкцію та подальше використання іригатора має суворо відповідати інструкції від виробника.

Для іригації використовуйте теплу воду. Не використовуйте щодня з іригатором лікувальні розчини та рідини. Використання будь-яких лікувальних розчинів має бути рекомендовано стоматологом та суворо обмежено у часі.

Під час іригації струмінь води має бути спрямований під прямим кутом (90 градусів) щодо поверхні ясен. Саму процедуру необхідно виконувати протягом 5-20 хвилин, ретельно обробляючи кожен зуб і тканину ясна, що прилягає до неї. Для важкодоступних місць у порожнині рота приділіть більше часу, щоб обробити їх належним чином. Під час іригації дотримуйтесь послідовності – поверхню, що обробляється, умовно розділіть для себе на зручні сегменти. Це дозволить вам не пропустити окремі ділянки.

Під час іригації тримайте голову таким чином, щоб використана вода могла спокійно витікати у раковину. Тільки після прийняття правильного положення включається подача води. Натиск струменя повинен бути таким, щоб у вас не виникали болючі відчуття від іригації. Слідкуйте за тим, щоб струмінь води не потрапляв під язик, у ніс, у вухо або в інші легкоранимі області.

 

Якщо іригатор ви використовуєте не для лікування певного захворювання, а для профілактики, використовувати прилад необхідно не частіше, ніж один раз на день. І робити це потрібно ввечері перед сном. Кількість використання може бути збільшена за рекомендаціями стоматолога. Наприклад, якщо ваша мета – це профілактика карієсу зубів та пародонту (захворювання ясен), то оптимальним вважається два-три використання приладу на тиждень. Для лікування пародонтиту кількість разів значно збільшується (також залежить від ступеня тяжкості захворювання).

Перед початком використання іригатора обов'язково проконсультуйтеся із зубним лікарем! Він допоможе вам визначити кількість процедур іригації на тиждень, а також підбере оптимальну для зубів насадку.

Застереження та протипоказання щодо використання іригатора 

Протипоказань до використання іригатора немає, крім деяких випадків. Насамперед, іригатор не слід використовувати протягом 24 годин після того, як було перенесено періодонтальну або стоматологічну операцію. Також іригатор не використовують під час лікування стоматологічних проблем ротової порожнини. Більш детально про те, коли можна в даних ситуаціях використовувати прилад, повинен сказати ваш лікар.

Також не варто використовувати прилад у тому випадку, якщо у вас спостерігається сильна кровоточивість ясен після використання іригатора. У цьому випадку зверніться до стоматолога - швидше за все, ви неправильно використовували прилад або неправильно підібрали насадку.

 

Також варто знати, що діти можуть почати використовувати іригатор лише після того, як вони навчатимуться самостійно чистити зуби (не раніше 6 років). Перший час дорослий в обов'язковому порядку повинен спостерігати за процесом іригації, стежачи за тим, щоб водяний струмінь іригатора не потрапив у дихальні шляхи. У решті випадків – іригатор те, що лікар прописав!

Післямова

 

Почавши використовувати іригатор, дотримуючись всіх перерахованих вище правил. Пам'ятайте, що ефект від застосування залежить від ваших індивідуальних особливостей організму, від додаткових рекомендацій стоматолога (наприклад, додаткова профілактика за допомогою лікувальних розчинів) і від вашої завзятості!