×

Ваш кошик порожній

Догляд за зубами після 45 років

Догляд за зубами після 45 років
25 червня 2020 р. 02:13

На кожному етапі життя наш організм росте, змінюється під впливом багатьох факторів: харчування, догляд за собою та зовнішні оточення. Зуби ж виростають двічі в житті (молочні і постійні) і не мають властивості регенерації. Тому догляд за ними дуже важливий. Різні вікові періоди супроводжуються деякою специфікою у догляді. Сьогодні ми поговоримо про догляд за ротовою порожниною після 45 років.

Вік дається взнаки…


Лікарі-стоматологи акцентують увагу, що після 45 років наші зуби вимагають особливо догляду, посиленої профілактики, особливого лікування. І це більшою мірою стосується тих, хто переступає даний рубіж сьогодні, адже ці люди народилися в часи, коли стоматологія не була настільки розвинена, а догляд за ротовою порожниною був не таким ретельним, тому в дитинстві і в підлітковому віці вони не змогли забезпечити своїм зубам належну увагу та лікування. У результаті, їхні зуби нині здебільшого далеко не в кращому стані. Більшості з них необхідне реабілітаційне лікування, поєднане з процедурами чищення та пломбуванням. Але завдяки сучасній медицині все не так погано складно, як це здається на перший погляд.

Всі такі вік дається взнаки. Так, в одній із стоматологічних шкіл у США провели дослідження, під час якого було виявлено, що жінки, які пережили клімакс, повинні частіше звертатися до стоматолога та ретельніше стежити за своїми зубами. В експерименті взяло участь 56 жінок, віком від 51 до 80 років – більшість із них вже пережила менопаузу. Саме у цієї частини жінок були виявлені серйозні стоматологічні проблеми, серед яких наявність зубного каменю, проблеми з яснами, які призводять до пародонтозу поступового і повного руйнування щелепної кістки. Тому цим жінкам стоматологи рекомендують частіше відвідувати стоматолога для профілактичного чищення та оглядів. Ну і радять їм ретельніше ставитися до своєї гігієни порожнини рота.

Вікові зміни у порожнині рота


Більшість людей, яким «за 45» зазнають різних нездужань і захворювань, що супроводжуються прийомами різних медикаментозних препаратів. Це ліки від цукрового діабету, гіпертонії, серцево-судинних захворювань, шлункових розладів, депресії, нервових розладів і т. д. Ці лікарські препарати часто надають побічні дії на їхні зуби, ясна та інші структури ротової порожнини.

Тому людям у цьому віці необхідний особливий догляд за ротовою порожниною. Десна стають слабкими, щоки сухими і жорсткими, не такими міцними, як у молодості, що спричиняє проблеми у дотриманні повноцінної гігієни порожнини рота. До того ж варто згадати, що зазвичай люди не настільки ретельно ставляться до своєї гігієни – на здоров'я зубів та їхній стан вони звертають увагу лише тоді, коли починають відчувати біль.

З віком можливі такі зміни у порожнині рота:

- специфічне положення губи, що викликає рясну слинотечу та заїд;

- зміни у м'язах, відповідальних за пережовування їжі, що погіршується;

- Зміна смакового сприйняття;

- сухість у роті, яка є наслідком впливу певних лікарських засобів;

- Зміни функціонування мови, наслідком чого є порушення мови та ковтання, хропіння, рани від укусу мови інше. Усе перераховане значно впливає стан ротової порожнини. Зокрема, зубів та на їх лікування.

Поширені захворювання


Поширені проблеми із зубами із віком: карієс зубів та поверхні кореня, різні захворювання ясен, грибкові інфекції порожнини рота, сухість у порожнині рота, втрата зубів, проблеми із протезованими зубами.

Карієс зубів із віком найчастіше вражає корінь зуба. Даний вид карієсу зветься карієс кореневої поверхні зуба. Статистика стверджує, що на каріозне ураження зубів страждає кожні 7-9 з 10 осіб. Незважаючи на те, що дане захворювання відомо людству стільки ж, скільки воно і існує, на даний момент не створено засіб, який дозволив би повністю позбутися карієсу.

Карієс у міру свого розвитку стає безболісним. Для того, щоб уникнути карієсу кореневої поверхні зуба, необхідно щодня чистити зуби зубною пастою з фторидом, користуватися розчинами для полоскання порожнини рота, що містять фторид. Також необхідно ретельно очищати зуби від залишків їжі (які в силу частої рідкості зубів (зуби починають роз'їжджатися в ротовій порожнині) є сильною проблемою), для чого варто використовувати іригатор. Даний пристрій за допомогою спрямованого потоку води ефективно очищує ротову порожнину. Ці заходи дозволять значною мірою знизити частоту появи цього виду карієсу.

Захворювання ясен є наслідком зношування зубів, втрати опори з боку кісток, які підтримують зуби. Також величезний вплив має погана гігієна порожнини рота. Щоб поліпшити стан ясен, їм необхідний масаж, а масажу можна домогтися за допомогою використання іригатора в режимі турбопотік. Насадка-турбінка змішує повітря з водою, утворюючи мікропухирці, які масажують ясна, тим самим покращуючи кровообіг у тканинах пародонту.

Сухість у роті, яка також називається ксеростомією, є наслідком зменшення кількості слини в порожнині рота або її повною відсутністю. Це дуже погано, оскільки слина підтримує чистоту ротової порожнини, забезпечує нормальне травлення, є мастильним матеріалом. Ознаками сухості в ротовій порожнині вважається печіння в ротовій порожнині, сухість слизової оболонки, проблеми з ковтанням, зміна смаків, карієс кореневої поверхні. Причиною сухості у роті у 80% пацієнтів є прийом різних лікарських препаратів, 90% з яких її викликають. Також причина може бути в радіації через проходження хіміотерапії, ендокринних розладів, порушення харчування, певних психологічних станів. Для лікування сухості у роті використовується розчини для полоскання та зубна паста, що містять фторид. Таким людям необхідно пити багато води, звести до мінімуму споживання спиртного, гострої їжі та куріння. Також необхідно забезпечити дуже хорошу гігієну порожнини рота: забезпечити повноцінне чищення зубів з використанням відповідної щітки, іригатора та ополіскувачів, які не містять алкоголю.

Післямова…


З віком турбот із здоров'ям дуже багато. І якщо дотримуватися простих правил гігієни ротової порожнини, то однієї проблеми (із зубами) можна з легкістю уникнути. А якщо ставитись відповідально до здоров'я своїх зубів ще з молодості, то проблем і зовсім не повинно виникнути.