×

Ваш кошик порожній

Як отримати максимальну користь від використання іригатора

Як отримати максимальну користь від використання іригатора
18 квітня 2023 р. 15:00

Як? Ви ще не чули про іригатора? Суперпристрій для очищення зубів? Прилад, після якого ваші зуби будуть повністю очищені від залишків їжі та нальоту? Тоді ми вам розповімо про нього.

 

Чистота наших зубів залежить від пристроїв, які ми для цього використовуємо і від того, чи ми ними користуємося правильно. Так, нам відомо, що для чищення необхідно використовувати щітку та пасту. Їх використовують вранці та ввечері після їжі. Щоб ці засоби приносили користь, чистити потрібно спеціальною методикою, яка передбачає, що щіткою необхідно водити по поверхні зубів круговими рухами по кожному зубу із зовнішнього та внутрішнього боку. Щітка має бути якісною, бажано із закругленими кінцями, зі штучної щетини, і міняти її слід раз на 2 місяці. Паста повинна підбиратися відповідно до стану зубів: для лікування лікувальна, для профілактики звичайна.

 

Але, навіть виконуючи все вищеописане, ви не досягнете ідеальної чистоти зубів. Справа в тому, що будова нашої щелепи є складною – вона передбачає важкодоступні місця, які щітка не може очистити. Але це не означає, що в цих місцях не накопичується наліт та залишки їжі (а саме їх усунення і є завданням чищення) або що їх не варто видаляти. Адже якщо їх не очистити, вони згодом почнуть руйнувати емаль, ясна, що спричинить виникнення стоматологічних захворювань, зокрема запалень ясен. І тут на допомогу приходить той самий іригатор, про який ми обіцяли вам розповісти.

 

Що ж таке іригатор та власне іригація, яка ним виконується? Це прилад, який застосовується в домашніх умовах для очищення найбільш важкодоступних місць у порожнині рота (проміжків між зубами, пародонтальних зубних кишень, корінних зубів) за допомогою струменя води, що прямує на зуби та під напором вимиває звідти наліт та залишки їжі (до речі, наліт, який і є причиною всіх стоматологічних хвороб, утворюється від з'єднання залишків їжі та патогенних бактерій, що живуть у роті постійно). Дія приладу є м'якою, нешкідливою для ясен та зубів, але ефективною.
Але тут є нюанс: як і щітка, іригатор принесе користь тільки тоді, коли їм користуються правильно (а також ретельно і регулярно).

Основні правила використання іригатору 

Перше правило полягає в тому, що іригатор не можна використовувати замість зубної щітки, а лише як її доповнення. Щітка потрібна, щоб очистити великі залишки їжі та поверхню зубів, а іригатор очищає важкодоступні місця, наліт та дуже крихітні залишки їжі. Іригатором користуються відразу після використання щітки під час вечірніх гігієнічних процедур. Замінити іригатором щітку можна лише у разі післяопераційного стану, тимчасової нерухомості щелепи, проблем із опорно-руховим апаратом.

 

Також іригатор не дозволяється використовувати дітям віком до 7 років. Перший час використання дитиною цього приладу має проводитися під контролем батьків – доти, доки дитина не навчиться самостійно правильно ним користуватися. Важливо стежити, щоб струмінь не потрапляв у ніс, око чи вуха.

Після придбання приладу необхідно уважно ознайомитися з інструкцією, щоб його використання відповідало тому, як це передбачив виробник.

Для іригації не варто використовувати будь-які рідини, крім води. Деякі іригатори передбачають резервуар, в який рідина заливається, інші підключаються одразу до водопровідного крана, тому вода постачається одразу з крана. Вода з-під крана у випадку іригатора, що підключається до крана Pecham, додатково очищається спеціальним фільтром, тому є повністю безпечною (до того ж, ви її не ковтаєте – вона зливається в раковину відразу після використання). Вода має бути теплою, а не холодною. Лікувальні розчини використовувати не рекомендовано – якщо їх вам прописав стоматолог, їх необхідно використовувати окремо і лише період, який потрібно для лікування.

 

Користуючись іригатором, слідкуйте за тим, щоб струмінь, що виробляється, прямував щодо ваших зубів і ясен під прямим кутом. Спочатку ви обробляєте зуби – кожен окремо і це має зайняти від 5 до 20 хвилин – ви просто повільно ведете по зубах, від одного до іншого. Потім переходьте на ясна, щоб здійснити для неї гідравлічний масаж (це покращить у ній кровотік). Можете поєднати ці процедури – коли ретельно обробляєте один зуб, відразу ж зачіпаєте і прилеглу до неї тканину ясен.Слідкуйте за тим, щоб жоден зуб не залишився без чищення. Голова під час процедури повинна бути в такому положенні, щоб вода, вже користуючись, вільно стікала у умивальник. Коли ви приймете положення голови, тоді і вмикайте прилад. Що ж до напору струменя, то він повинен бути для вас оптимальним – якщо ви початківець, починайте з маленького режиму, для досвідчених користувачів – підійде нормальний режим (вибирайте іригатор тієї моделі, яка передбачає можливість регулювання напору – наприклад, вона передбачена в іригаторі Pecham ).

Кількість разів використання іригатора залежить від цілей, які перед ним ставите. Якщо це лікування, то кількість разів узгоджується із стоматологом. Якщо профілактика - це 2-3 рази на тиждень (це оптимальна кількість разів використання). За бажання можна використовувати кожен день, але не частіше одного разу на день – увечері. Але це не є обов'язковим – двох-трьох разів буде достатньо, щоб забезпечити зубам чистоту: видалити наліт, що вже скупчився. Також, коли ви починаєте використовувати цей прилад, обов'язково пройдіть консультацію у лікаря - він підкаже, якою насадкою вам слід користуватися і скільки разів на тиждень проводити іригацію.

 

Варто знати, що використання приладу слід тимчасово призупинити, якщо ви перенесли періодонтальну або стоматологічну операцію (мінімум 24 години), під час лікування деяких стоматологічних захворювань (це уточнить стоматолог), під час сильної кровоточивості ясен.

Ось, власне, і всі правила, дотримання яких дозволить вам досягти ідеальної чистоти ваших зубів, постійне збереження якої забезпечить вам їхню красу і здоров'я!