×

Ваш кошик порожній

Жорстка та м'яка чистка зубів: що вибрати?

Жорстка та м'яка чистка зубів: що вибрати?
25 червня 2020 р. 16:54

Сьогодні виробники стоматологічних засобів гігієни пропонують нам найрізноманітніші пристрої для того, щоб зробити нашу посмішку білою і красивою. Ось тільки ці засоби не потрібні, якщо ми правильно і регулярно використовуємо основні засоби, якими користуються вже не перший десяток років: це зубна щітка, паста, іригатор. Використовуючи лише ці засоби можна досягти бажаного результату за короткий термін, а при регулярному використанні можна зберегти здоров'я своїх зубів протягом свого життя.

Основу гігієни порожнини рота становить щоденне дворазове чищення зубів зубною щіткою. Щітка повинна застосовуватися після, а не до прийому їжі, щоб очистити з поверхні зубів залишки продуктів харчування, які щойно вживаються. В ідеалі, чищення має здійснюватися після кожного прийому їжі протягом дня, але сучасні реалії не дозволяють нам цього робити – ми їмо на роботі, в кафе, перекушуємо на вулиці і кожен такий прийом їжі не може завершуватися чищенням ротової порожнини. Тому як додатковий засіб ми використовуємо полоскання водою та жування гумки. Ну а щоб повністю очистити все, що не було очищено за день, ми використовуємо іригатор наприкінці кожного дня – з його допомогою очищується ротову порожнину від скупчення залишків їжі та бактерій.

Але повернемося до чищення зубною щіткою, щоб дана процедура була максимально ефективною, вона повинна бути виконана правильно за технікою, як і вибір самої щітки повинен бути підходящим. Але для початку слід сказати, що, якою б щіткою ви не користувалися, чистити нею потрібно максимально ефективно, дбайливо і довго, тільки тоді можна досягти бажаного результату.

Способи чищення: жорстка та м'яка


А тепер поговоримо про способи чищення, які мають підбиратись індивідуально. Бажано, щоб визначити це допоміг стоматолог, який спочатку встановить стан зубів і, виходячи з цього, призначить потрібний спосіб чищення. А спосіб чищення може бути наступним (незалежно від способу чищення виконується мінімум три хвилини і рухи повинні виконуватися в одному темпі):

- жорстке чищення призначається для людей, які мають здорові ясна і тверду емаллю. При цій чистці щітку розташовують перпендикулярно до щічної поверхні та виконують кругові рухи. Очищають спочатку верхню, а потім нижню щелепу, спочатку внутрішні поверхні, після жувальні.

- дбайливе чищення, яке призначається для людей з чутливими яснами та тонкою емаллю, виконується вертикальними рухами від ясен донизу. Для очищення щічних поверхонь використовуються рухи щітки вперед-назад при зімкнутих зубах. Для чищення внутрішньої поверхні використовуються такі ж рухи, але при відкритому роті.

Кожна з цих видів чистки має на увазі і вибір відповідної щітки - або м'якої, або жорсткої або середньої жорсткості щетиною. Вибір щітки має бути усвідомленим та правильним.

Як вибрати ідеальну щітку?


Ефективне чищення зубів починається з правильного вибору якісної щітки, якою важливо не лише вміти користуватися, а й зберігати її, щоб між використанням вона мала можливість повністю просохнути. Просушування щітки дуже важливе, оскільки в постійно мокрій щетині живуть і розмножуються бактерії, які при кожному чищенні заражають щойно очищені зуби. Тому щітка повинна зберігатися з доступом до свіжого повітря в сухому місці (бажано не у ванній кімнаті).

Тепер поговоримо про жорсткість щетини, форму та розміри, оскільки всі ці фактори впливають на якість чищення. Жорсткість щетини – один із основних критеріїв, який має враховуватися при виборі щітки. Щетина може бути м'якою, середньою жорсткістю та жорсткою. М'яка призначена для використання дітьми, людей з пародонтитом та іншими захворюваннями ясен. Якщо ясна є повністю здоровими, щітка може мати жорстку щетину. Якщо ж ясна на даний момент не страждають на запалення, але є чутливими, щетина повинна бути середньої жорсткості (саме таку жорсткість найчастіше рекомендують стоматологи, оскільки така жорсткість є універсальною). Варто знати, що жорстка щетина краще за інших очищає поверхню зубів, але, якщо за якимись критеріями вам вона протипоказана, не варто переживати – використання іригатора Pecham після використання щітки з м'якою щетиною заповнить повноцінне чищення поверхні зубів та її міжзубних проміжків. Варто пам'ятати, що користуватися жорсткою щіткою потрібно вміти, оскільки неправильне використання може стати причиною травм ясен і стирання твердої тканини зуба. Тому із такими щітками потрібно бути дуже акуратними. А ще краще – так це вибирати щітки із середньою жорсткістю щетиною, оскільки вони також добре очищають зуби від залишків їжі та нальоту бактерій, але при цьому не травмують м'які тканини. До того ж, як говорилося, недоліки очищення щіткою завжди можна заповнити використанням іригатора за допомогою спрямованого потоку струменя води.

Важливо знати, що якість використання щітки також залежить і від її форми. Складно сказати, яка з представлених сьогодні моделей буде кращою, ніж решта, оскільки кожна з них у чомусь хороша. Головне вибирати те, чим вам буде зручно користуватися і бажано, щоб такі щітки мали пучки волокон V-подібної форми. Також бажано, щоб щетинки на щітці мали різну висоту - це дозволить щітці добре видаляти зубний наліт з пришийкової області. Також варто звертати увагу на довжину щетини – вона має бути зручною при використанні: для дорослих вона загалом має становити близько 30 мм (не більше), для дітей від 18 до 25 мм.

Ну і важливо пам'ятати, що щітка повинна мати закруглені щетини та змінюватись 4-5 разів на рік. І пам'ятайте, що навіть чистка найякіснішою щіткою вечорами зуби необхідно додатково обробляти іригатором, щоб забезпечити повноцінну чистоту.