×

Ваш кошик порожній

Іригатор - дбайливий догляд за зубами у післяопераційний період

Іригатор - дбайливий догляд за зубами у післяопераційний період
21 червня 2018 р. 00:32

У житті трапляються різні ситуації та, на жаль, не завжди приємні. До них належать різноманітні проблеми зі здоров'ям, які вирішуються шляхом хірургічного втручання. Це можуть бути операції після отриманих травм, хірургічне видалення зуба мудрості, імплантація зубів та інше. Реабілітація після них є складною і тривалою, в цей період дуже важливо створити людині максимально комфортні умови, в яких вона одужуватиме швидше.

Одна з важливих проблем після хірургічного втручання в щелепі є проведення регулярного чищення зубів. Процедура гігієни може бути дискомфортною, наприклад, при переломі щелепи, або хворобливою, наприклад, при видаленні зуба мудрості. Але в будь-якому випадку догляд за ротовою порожниною повинен проводитися регулярно на щоденній основі.

Догляд за імплантами у післяопераційний період

Імплантація зубів є дуже серйозною хірургічною операцією. Це процес вживлення в кістку та ясна штучної опори, імплант, який замінює живий корінь зуба, а також вживлення зубного протеза, завданням якого є відтворення фізіологічних функцій та зовнішнього вигляду зовнішньої частини зуба. Тобто за допомогою імплантації максимально відновлюються втрачені зуби – конструкція покликана повторити будову зубів повністю (оскільки це задумала природа). Імпланти повинні повністю виконувати функції природних зубів – функції пережовування їжі, збереження природного порядку зубів (коли зуби втрачається, решта зміщується, щоб компенсувати втрату).

Після імплантації зубів важливо забезпечити повноцінний догляд за ротовою порожниною. Найбільша помилка думати, що штучні зуби не вимагають догляду. Гігієна має бути рівноцінною.

Результатом успішно проведеної операції з імплантації – відсутність дискомфорту з боку кісткової тканини. Що ж до ясен – можливий набряк, невелика кровотеча (у перші дні після операції це не вважається проблемою, проблемою це стає, якщо ці симптоми тривають, тривалий час).

Гігієна порожнини рота після імплантаційний період вкрай важлива. Під час чищення зубів щітка не повинна зачіпати і травмувати ясна. Тому рекомендується використовувати зубну щітку з м'якою щетиною та збільшити використання іригатора, оскільки тільки іригатор може забезпечити дбайливий та не травматичний догляд за допомогою спрямованого струменя води.

Також іригатором необхідно користуватися і в майбутньому, щоб забезпечити зубам та імплантам належний догляд (повноцінне очищення від зубного нальоту та залишків їжі). Також догляд за імплантами у післяопераційний період передбачає використання зубної щітки двічі на день, флосу, йоржика. Ідеальним варіантом є використання насадки йоржика для іригатора. Особливо при догляді варто приділити увагу жувальній частині конструкції, вона, як правило, залишається погано очищеною.

Догляд за зубами мудрості у післяопераційний період

Як відомо, зуби мудрості (сімки) прорізуються останніми, найчастіше у віці 20-23 років. Якщо вони розташовані правильно, процес прорізування повинен пройти успішно. Але через вживання переважно м'якої їжі, щелепа людини зменшується, і тоді новим зубам немає місця. Тому зуби мудрості ростуть або під неправильним кутом, або знаходять собі місце шляхом усунення інших.

Однією з найпоширеніших проблем при прорізуванні сімок - «перикороніт». Це запалення ясен, яке виникає через коронки зуба, що не повністю прорізається. У простір між яснами та зубом скупчуються залишки їжі та м'який зубний наліт, які призводять до розмноження карієсогенних бактерій. Як результат ясна запалюється, і ставати на заваді для змикання щелепи. Через війну в людини – почервоніння запаленої ясна, підвищена її чутливість, болючість. Також може виникнути неприємний запах із рота, опухлість щоки, знижена рухливість щелепи. Також зуб мудрості, який ще не прорізався, може зазнавати поразки карієсу через залишки їжі, які забиваються між зубом і ясною. Щоб цього не допустити - використовуйте іригатор, який очищатиме цю ділянку від скупчення бактерій.

Але якщо без хірургічного втручання ніяк не обійтися, не варто забувати, що лунка, в якій раніше знаходився зуб мудрості, є незахищеним у ротовій порожнині. У цю ямку, через складне розташування забиватися крихти і бактерії. До того ж, це місце може супроводжуватися кровотечею. І тільки іригатор може забезпечити безболісну та ефективну гігієну. Варто пам'ятати, що після видалення зуба має пройти щонайменше 48 годин, перш ніж застосовувати іригатор.

Перелом щелепи та гігієна

У роті людини завжди присутня велика кількість патогенних бактерій та мікроорганізмів. При пошкодженні щелепно-лицьової області (особливо це стосується ран, які проникають у порожнину рота, а також переломів), ці ушкодження інфікуються патогенними мікроорганізмами, що призводить до гнійних процесів. Тому в післяопераційний період дуже важливо надати пацієнтові належний догляд, який би цього не допустив.

Перелом щелепи супроводжується також набряклістю та хворобливістю тканин, що не дозволяє пацієнту самостійно чистити зуби. А якщо зуби не чистити, залишки їжі затримуються в ротовій порожнині (зокрема в міжзубних проміжках), що створює сприятливі умови для розмноження гнійних мікроорганізмів. І оскільки зубною щіткою хворий користуватися не може, йому на допомогу приходить іригатор порожнини рота. Саме завдяки іригатору, який не приноситиме хворобливі відчуття та дискомфорт, хворий у післяопераційний період зможе доглядати за своїми зубами та яснами.

Післямова

Життя цікаве тим, що воно непередбачуване. Ситуації можуть відбутися різні. Важливо пам'ятати, що є вихід. І якщо одна з вищеописаних ситуацій з Вами або з кимось із Ваших близьких трапилася, Ви можете бути впевнені, що іригатор допоможе Вам у цей період подбати про гігієну ротової порожнини.

Не забувайте проконсультуватися із стоматологом перед використанням будь-якого медичного чи профілактичного засобу. Стоматолог, знаючи Ваш стан, призначить частоту використання іригатора, силу напору струменя води, насадку, яку краще застосовувати.